Több mint negyven teltházas vetítéssel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal zárult a Budapest-Bécs-Hollywood mottóval megrendezett Budapesti Klasszikus Film Maraton, a Nemzeti Filmintézet felújított mozgóképeket bemutató rendezvénye. A közel 100 izgalmas alkotást hat napon át, négy helyszínen felvonultató fesztiválon összesen húszezer néző vett részt.

A Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatóság és a világ filmarchívumainak gyűjteményeiből felújított klasszikusokat, nagyvásznon ritkán látható legendás filmeket mutatott be az V. Budapesti Klasszikus Film Maraton, melyen összesen húszezer néző vett részt, megdöntve ezzel a korábbi évek látogatottságát.

Teltházas volt a fesztivált megnyitó King Creole című, Elvis Presley főszereplésével készült Kertész Mihály-film vetítése. Kiemelkedő sikert arattak a Szent István téren megrendezett ingyenes vetítések Magyarország legnagyobb, 21 méter széles szabadtéri mozivásznán. Az impozáns helyszínen, összesen közel ötezren nézték meg a Macskafogó-t, a Szelíd motorosok és Szárnyas fejvadász című klasszikusokat, illetve Kertész Mihály korai remekművét, A tolonc című némafilmet, amelynek vetítését a Győri Filharmonikus Zenekar élő zenével kísérte.

Először a Film Maratonon voltak láthatók felújítva olyan korszakos magyar alkotások, mint Az oroszlán ugrani készül Bujtor Istvánnal, a Sziget a szárazföldön Kiss Manyival, a Szürkület Haumann Péterrel és a Hosszú alkony Törőcsik Mari felejthetetlen alakításával. Bemutatásra kerültek a Pannónia Filmstúdió legendás alkotásai. A Macskafogó, a Hófehér, Kovásznai György Habfürdő című filmje, valamint a közel száz reklám és animációs rövidfilm szintén a legnépszerűbb programok közé tartozott.

A filmeseknek, a diákoknak és a tanároknak a szervezők idén először ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítottak. A diákvetítéseken és oktatási programokon közel 3000-en vettek részt.