A napokban kezdődött és összesen 25 napon át tart Hevér Dániel Valami madarak című nagyjátékfilmjének forgatása Kizlinger Lilla és Szacsvay László főszereplésével. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készülő alkotás producere a Szép csendben és Foglyok című filmeket jegyző Dreissiger László.

A Valami madarakszeretettel és humorral mesél egy generációkon átívelő barátságról és az öregedés feldolgozásáról. Béla (Szacsvay László) azt érzi, hogy a világ összeesküdött ellene, amikor a fia egy idősek otthonában helyezi el őt. Itt keresztezik egymás útját a vadóc Zoéval (Kizlinger Lilla), akit egy verekedés miatt közmunkára ítéltek. Míg Zoé kétségbeesetten próbál kapcsolódni az őt egyedül nevelő anyjához, Béla be akarja bizonyítani, hogy képes az önálló életre, hogy hazamehessen. Hiába van közel hatvan év közöttük, a hasonlóságuk és magányuk szövetségessé teszi őket.

Bélát a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas Szacsvay László alakítja. Érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, akit film, sorozat és színházi alakításai mellett szinkronszerepeiről is jól ismer a nagyközönség.

Kizlinger Lilla és Szacsvay László a filmbenForrás: NFI

Partnere, a Zoét megformáló Kizlinger Lilla korának egyik ígéretes tehetsége: mindössze húszéves volt, amikor a Rengeteg - Mindenhol látlak című filmmel elnyerte a Berlinálén a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat 2021-ben, az első magyar színésznőként. Míg Fliegauf Bence filmjében epizodista volt, a Valami madarak az első mozifilmes főszerepe.

„Hét hónapon át tartó szereplőválogatással és próbákkal a hátunk mögött iszonyú izgatottak vagyunk, hogy elkezdődött a forgatás, nagyon régóta készülünk erre." - meséli Dreissiger László producer. Bár a Valami madarak az első nagyjátékfilmje Hevér Dániel rendezőnek, korántsem most kezdte a szakmát. Kezdetben olyan - részben a magyarországi stúdiókban forgó - nagy sikerű sorozatokban munkálkodott, mint A korona, Vaják és a Válaszcsapás. Első kisjátékfilmje után felvételt nyert a Los Angeles-i AFI Conservatory filmrendező szakára. A mester diploma elvégzése után hollywoodi stúdiók forgatókönyv olvasójaként dolgozott. Néhány éve azért jött haza, hogy megvalósítsa régi álmát, és elkészíthesse első mozifilmjét.

 

Kertész Zsanett forgatókönyvíróval és Dreissiger László producerrel már több mint négy éve dolgozunk közösen a filmen, fantasztikus érzés, hogy most elkezdhetünk forgatni.  

- meséli lelkesen Hevér Dániel. „Biztos vagyok benne, hogy sokkal gyorsabban el fog szaladni ez a 25 nap, mint ahogy most gondolom."

A forgatás 2022. szeptember 20. és október 26. között tart, amelyből 24 nap budapesti helyszín, 1 nap pedig a Balatonnál lesz. „A fő forgatási helyszínünket az Erzsébet-tábor kezelésében lévő Csillebérci Ifjúsági Szállóban találtuk meg az utolsó pillanatban. Mivel itt forog a film fele, nagy kő esett le a szívünkről." – meséli Dreissiger. A Valami madarak további forgatási helyszínei között havannatelepi és újpalotai lakások, továbbá egy működő idősek otthona is szerepel. Az utolsó napon pályaudvari és vasúti felvételek mellett a Balaton partján fejezi be a munkát a stáb.