A Star Wars zeneszerzője II. Erzsébet utolsó kitüntetettje

la guerre des etoiles Horizontal SQUARE FORMAT
la guerre des étoiles Star Wars 1977 réal : George Lucas carrie fisher Mark Hamill collection christophel © lucas film / walt Disney (Photo by © lucas film / walt Disney / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján.
Vágólapra másolva!

A 91 éves Williams filmzenei életművéért, Iger pedig a brit-amerikai kapcsolatokhoz való hozzájárulásáért kapott tiszteletbeli lovagi címet. A szeptember 8-án meghalt királynő által adományozott utolsó lovagi címek kitüntetettjeinek listáját pénteken hozták nyilvánosságra.

Williams a világ egyik legjelentősebb filmzeneszerzője, hosszú pályafutása alatt számos díjat kapott, köztük öt Oscar-díjat is.

John Williams Forrás: Getty Images/Emma McIntyre

Olyan produkciók zenéit komponálta, mint A cápa, az E.T. - A földönkívüli, a Harry-Potter-filmek, a Ryan közlegény megmentése, a Jurassic Park, a Schindler listája és az Indiana Jones-filmsorozat.

Legutóbbi munkái közé tartozik Steven Spielberg The Fabelmans című filmjének zenéje.

A rendező pályafutásának kezdeteit felidéző alkotás a közelmúltban elnyerte a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a közönségdíjat.

A külföldi állampolgároknak adományozandó tiszteletbeli kitüntetésekre a brit külügyminiszter tesz javaslatot. Az uralkodó - korábban II. Erzsébet, most már III. Károly - hagyja jóvá a névsort, majd a jelölteknek levelet küldenek, és ha a jelölt elfogadja a kitüntetést, akkor hivatalossá válik.