Pornóipar, pedofília és egyéb perverzitások – összegyűjtöttük azokat az amerikai (független és hollywoodi) filmeket, amelyek 25 évvel ezelőtt kemény szexjelenetekkel sokkolták a nézőket.

Spermafióka 

A rendkívül ostoba című filmet a South Park alkotói készítették (írta, rendezte, vágta, a főszerepet alakítja: Trey Parker; producer és mellékszereplő: Matt Stone)  – ennek megfelelően az 1997-ben bemutatott Spermafióka szatirikus hanngvétellel mutatta be a pornóipart és a szexuális perverziókat.

A film főhőse egy mormon hittéritő, akinek nincs elég pénze ahhoz, hogy a menyasszonyát a felekezet központjában, a Salt Lake City-i templomban vegye feleségül, de egy véletlennek köszönhetően felajánlanak neki egy pornófilm főszerepét, amelyben harcművészeti tudását és "egyéb" képességeit is kamatoztathatja. Az ifjú misszionárius a szerepajánlatot (noha az ellenkezik hitével) isteni jelnek veszi és némi tanakodás után eljátssza az Orgazmo ("Spermafióka") nevű bűnüldöző szuperhőst, akinek legfőbb szuperképessége, hogy egy pillanat alatt orgazmust okoz bárkinek. Amikor pedig a producer nem akarja kifizetni, feltalálja a valódi "orgazmusgépet" és a pornófilmben eljátszott módon vág vissza ellenségeinek.

Boogie Nights 

Szintén 1997-ben került a mozikba Paul Thomas Anderson 3 Oscar-díjra jelölt második játékfilmje, amelyben a forgatókönyvíró-rendező az amerikai pornóipar "aranykorszakának", az 1970-es és 1980-as évek precíz portréját festi meg.

A szexjelenetekben bővelkedő film főhősét, Dirk Digglert (Mark Wahlberg) Anderson a korszak egyik legismertebb pornószínészéről, a főként extrém méretéről ismert, önsorsrontó John Holmesról mintázta, számos életrajzi adatot átmentve az elképzelt, de nagyon is valóságos mesébe: rendezetlen családi háttér, lázadó természet, befejezetlen középiskolai tanulmányok, pornófilmes karrier, az anyagi sikert követő drogfüggés és az annak következtében kialakuló "munkaképtelenség", prostitúció, meddő kitörési próbálkozások a szexiparból, kábítószerkereskedelem és gyilkossági bűnrészesség, szembesülés a pornóipar börtönével.

Boogie Nights (Julianne Moore és Mark Wahlberg)Forrás:New Line Cinema

De Anderson nem csak a főhős, hanem a mellékalakok sorsán keresztül is azt sugallja, hogy az 1970-es és 1980-as években a felnőtt filmesek komoly társadalmi elutasítással néztek szembe, legyen szó gyermekelhelyezési perről vagy vállalkozói hitelkérelemről – azaz a pornóipar "aranykora" elnevezés az érintettek magánélete szempontjából mindenképp hamis.

Az ördög ügyvédje

Taylor Hackford 1997-es, a thriller és a misztikus horror határán egyensúlyozó filmjében a sikeres fiatal védőügyvéd, Kevin Lomax (Keanu Reeves) visszautasíthatatlan ajánlatot kap egy titokzatos vállalkozás vezetőjétől, John Miltontól (Al Pacino), akiről hamarosan kiderül, hogy maga a Sátán. 

Az izgalmas fordulatokban és alapvető erkölcsi dilemmákban gazdag film központi konfliktusa a hiúságból származik, de a világi csábítások között a paráznaságnak is számos forró jelenetet szentel, legyen szó a fiatal ügyvéd feleségével (Charlize Theron) kapcsolatos vízióról vagy arról, amikor Lomax számára felkínálják a féltestvérét, hogy frigyükből szülessen meg az Antikrisztus.

Az ördög ügyvédje ( (Connie Nielsen és Keanu Reeves)Forrás: Warner Bros.

Lolita

Az amerikai-francia koprodukcióban, a brit Adrian Lyne rendezésében készült film Vladimir Nabokov 1955-ös botrányregényét dolgozza fel (épp úgy, mint Stanley Kubrick 1962-es adaptációja). A Lolita címszereplője a 14 éves Dolores (Dominique Swain), akibe ellenállhatatlanul lesznek "szerelmesek" a nála idősebb férfiak – így Humbert Humbert (Jeremy Irons) angol professzor is, aki csak azért veszi feleségül a lány anyját (Melanie Griffith), hogy közelebb férkőzhessen nem éppen természetes vonzalmának tárgyához.

Lolita (Jeremy Irons és Dominique Swain)Forrás: Pathé

A pedofíliát egy másik vetélytárs személyén keresztül üzletként is ábrázoló Lolita nem szexjelenetivel, hanem témájával sokkol, elvégre azt igyekszik körbejárni, születhet-e tiszta szerelem egy minden szempontból bűnös vágyból.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!