David Lynch 40 éves klasszikusa visszatér a magyar mozikba

the Elephant man Horizontal SMOKING
the Elephant man 1980 réal : David Lynch John Hurt. Collection ChristopheL © Brooksfilms (Photo by Brooksfilms / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
Díjnyertes filmekkel, új magyar alkotásokkal és egy felújított klasszikussal várja a közönséget az Európai Art Mozi Nap, amelyet vasárnap a kontinens több száz mozijában, köztük 28 magyarországi art moziban rendeznek meg.
Vágólapra másolva!

- olvasható az Art-Mozi Egyesület közleményében. Mint kiemelik, az európai filmek és art mozik ünnepén a kontinens több száz művész mozijában lesznek vetítések, közönségtalálkozók és további programok egyazon napon. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, az idén hetedik alkalommal megvalósuló nemzetközi moziesemény célja, hogy felhívja a figyelmet az art mozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára és az európai filmművészet sokszínűségére.

Magyarországon 28 mozi vesz részt a programban, amely az Art-Mozi Egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg, együttműködésben a hazai artfilm-forgalmazókkal.


A résztvevő mozik - 7 budapesti és 21 vidéki filmszínház - ezen a napon speciális filmkínálattal, fesztiváldíjas európai koprodukciók és új magyar filmek premier előtti vetítéseivel várják a közönséget.


Egy tavalyi sikerfilm előtt is tisztelegnek a szervezők: az Európai Art Mozi Nap keretében adják át az Art-Mozi Egyesület filmdíját, amelyet az idén Kis Hajni Külön falka című alkotása nyert el.

Láthatók lesznek nemzetközi filmfesztiválok díjnyertes alkotásai is.

Vetítik a Berlinben a legjobb filmnek járó Arany Medvét elnyerő, egy kis katalán faluban játszódó családi drámát, az Alcarrás című filmet és a Cannes-ban a zsűri díjával jutalmazott, két fiatal férfi évtizedes barátságát nyomon követő Nyolc hegy című alkotást. Látható lesz Karlovy Vary fődíjasa, a Szerbiába visszatoloncolt ghánai menekült pár kálváriáját bemutató Mennem kell, valamint a Velencében és a miskolci Cinefesten a zsűri különdíjával elismert, meditatív hangulatú olasz filmdráma, A barlang is.

Az idén is szerepel a programban egy felújított filmklasszikus: David Lynch 8 Oscar-díjra jelölt filmdrámája, az igaz történet alapján készült Az elefántember, amelyet a bemutató 40. évfordulója alkalmából teljes körűen restauráltak.