Magyar filmeket díjaztak Európa-szerte

SZILÁGYI Áron
Kairó, 2022. július 18. Szilágyi Áron, miután győzött a francia Maxime Pianfetti ellen a kairói vívó-világbajnokság férfi kard egyéni döntőjében 2022. július 18-án. MTI/EPA/Mohamed Hoszam
Vágólapra másolva!
Fődíjat nyert az Olympic Spirit kategóriában Muhi András Pires Egy Mindenkiért című dokumentumfilmje Szilágyi Áron kardvívó bajnokról a 40. FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon Milánóban. Bernáth Szilárd Larry című első mozifilmje a cottbus-i fesztiválon duplázott: az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb elsőfilmje díjat is elnyerte. Szakonyi Noémi Veronika Hat hét címmel, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó mozifilmje a franciaországi Arras filmfesztiváljáról elhozta a legjobb rendező és a legjobb ifjúsági film trófeáját is.
Vágólapra másolva!

„Rendkívül meggyőző felnövéstörténet, egyben a posztszocialista társadalom differenciált portréja, amelyben a társadalmi kirekesztés és erőszak minden klisén túlmutatóan látható, ugyanakkor a barátságot, az emberi vonzalmat és az ebből fakadó erőt és képességet is bemutatja, amely az egyént cselekvésre bírja. A főszereplő, Vilmányi Benett olyan meggyőzően játszik, hogy azt az illúziót kelti, mintha ő maga lenne Larry." – indokolta a cottbus-i filmfesztivál szakmai zsűrije Bernáth Szilárd alkotásának díjazását.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert FICTS (Fédération Internationale Cinéma Televison Sports) évről évre díjazza azokat a mozgóképes alkotásokat, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik. Az idén 40. alkalommal megrendezett nemzetközi filmes esemény szakmai zsűrije vasárnap este 5 kontinens legjobb alkotásait díjazta a milánói Palazzo Lombardiában. „Olyan filmet akartunk készíteni Áronnal, amely felér egy sportteljesítménnyel. Köszönöm a magyar vívó társadalomnak, a stábnak, és az összes támogatónknak, hogy velünk voltak ebben a maratoni vállalásban." – nyilatkozta a rendező korábban. Szilágyi Áron három olimpiai arany után a karrierjéből még hiányzó egyéni világbajnoki címet is begyűjtötte idén, és most a felkészülését bemutató Egy Mindenkiért című dokumentumfilm a sportfilmek VB-jét is megnyerte.

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című mozifilmjét a franciaországi Arras nagy népszerűségnek örvendő fesztiválján díjazták a hétvégén. A nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó film megkapta a legjobb rendező díját és a legjobb ifjúsági film díját is.