A francia közönségnek kíván köszönetet mondani Woody Allen első francia nyelvű filmjével, amelynek forgatását a héten fejezte be Párizsban. Az amerikai filmrendező ezt a Le Journal du Dimanche című francia hetilap vasárnap megjelent számának adott interjúban mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a francia mozinézők az 1969-ben forgatott Fogd a pénzt és fuss! című vígjátéka óta szeretik és támogatják. "Amikor kísérletibb művekbe fogadtam, ők jobban támogattak és bátorítottak, mint az amerikai közönség" - hangsúlyozta Woody Allen.

New York már nem túl kellemes hely, boldogan szívom máshol a levegőt  

- fogalmazott az amerikai rendező, akinek az amerikai filmgyártás hátat fordított, amióta nevelt lánya, Dylan Farrow azzal vádolta meg, hogy gyerekkorában Woody Allen szexuálisan molesztálta. A rendező tagadja a vádakat, az ügyben két független vizsgálatot is lefolytattak még az 1990-es években, és Allen ellen soha nem emeltek vádat.

Woody AllenForrás: AFP


A 86 éves rendező először forgatott franciául, jóllehet a nyelvet nem beszéli. "Mindig is európai filmes akartam lenni, és a filmek többsége, amelyek kedvet adtak ehhez a szakmához, francia" - mondta a rendező. "Tudom, hogy ez a film kevesebb bevételt fog hozni az Egyesült Államokban, mert a közönség ott nem szereti a feliratos filmeket" - tette hozzá. Woody Allen úgy véli, "nem baj", ha ezután a film után nem tud több nagyjátékfilmet forgatni, bár "már a fejében van egy új forgatókönyv". Ez esetben színházban fog dolgozni vagy pedig könyveket ír - mondta.

Mindig találtam embereket, akik finanszírozták a filmjeimet, de mára ez is nehéz lett: a nézők otthon, az ágyukban néznek filmeket. Ez már nem olyan izgalmas  

- mondta. Woody Allen Párizsban forgatott filmjének címe egyelőre nem ismert, az alkotás munkacíme WASP 22 (Woody Allen Secret Project). A főszerepeket Lou de Laâge, Melvil Poupaud, Niels Schneider és Valérie Lemercier alakítja. A rendező a történetről annyit árult el, hogy "egy krimiről van szó, egy komoly bűn és bűnhődés történetről, egy adag romantikával természetesen".