Ezek a legjobb magyar filmek Pikali Gerda szerint

Pikali Gerda
Vágólapra másolva!
A FILMIO a magyar filmek egyedülálló streaming platformja, ahol a magyar filmgyártás régi és új remekműveit lehet bármikor meg-és újranézni kiváló minőségben, felújítva. A hétről hétre bővülő, jelenleg közel 600 filmes kínálatot ezúttal Pikali Gerdával vettük górcső alá, aki szerint a FILMIO gyűjteménye tulajdonképpen a múltunkat rejti magában, ezt pedig mindannyiunknak ismerni illik kívülről-belülről, hiszen itt élünk Magyarországon és csak akkor lesz jövőnk, ha van múltunk: nagyjaink, és amit ők képviseltek ugyanis beépült személyiségünkbe.
Vágólapra másolva!

Pikali Gerda jelentős lépéseknek nevezte, hogy több Oscar-jelölést-, sőt -díjat is kapott a közelmúltban a magyar filmgyártás.

Az ismert színésznő szerint a hazai filmezés előre megy és kezdik végre világszerte is fel- és elismerni hazánk jelentőségét e téren is, ennek pedig fontos eleme, hogy múltunk és jelenünk össze van gyűjtve egy könnyen használható platformon is.

„Szerintem a legújabb külföldi filmek annyira látványosak és sűrűek, hogy kifejezetten jól esik néha visszatekinteni a régmúltunkba; én például a régi filmeket sokkal jobban szeretem, mert elképesztően nyugodtak, ugyanakkor magukkal ragadnak a forgatókönyveik, a történeteik, a humoruk és az általuk megismerhető, briliáns színészi alakítások" – fogalmazott.

Isten hozta, őrnagy úr!

„A számtalan szállóigét a köztudatba szinte beégető és nyilván Örkény: Tóték című regénye alapján készült filmalkotás szereplőgárdájának alakítása elképesztő, ráadásul mindehhez kimagasló képi világ is párosul. Ez a film az első perctől megfogja nézőjét, hiszen nagyon szórakoztató, ugyanakkor végletekig szatirikus is egyben.

Az Isten hozta, őrnagy úr! parádés forgatókönyvét Fábri Zoltán írta. Forrás: FILMIO

Az Isten hozta, őrnagy úr! karakterei pazarul vannak megírva: mindenkinek saját története-, és -igazsága van a filmben, az őket játszó színészeknek pedig lehengerlő a játékuk, elképesztő például, ahogy Venzcel Vera azt a végtelen naivitást vászonra tudta vinni. Bárki, aki megnézi ezt a filmet, egész egyszerűen azonnal elvarázsolódik, ebben biztos vagyok."

Butaságom története

„Köztudott, hogy a Ruttkai Éva-Básti Lajos párosítás minden filmnek garantált sikert ígér, ezért régóta szerettem volna megnézni már a Butaságom történetét, és néhány éve végre alkalmam nyílt erre. Ez a film az elejétől a végig odaragasztott a televízió elé, a szereplők színészi játékát kimagaslónak tartom. A film egy színésznőről szól, aki annak ellenére, hogy a férje árnyékában él, befut, sőt komoly sikereket ér el.

A közelmúltban azt olvastam róla, hogy nemcsak, hogy kifejezetten élvezte a film forgatását, hanem az egyik legfontosabb szerepének tartja. Ahogy a legtöbb jó filmnél, itt is belevesztem az alakításokba, hiszen annyira sok a közeli felvétel...Olyan tekintetek vannak benne... Általuk pedig egy lebilincselő gesztusrendszer bontakozik ki a nézők előtt. A régi filmekben megjelenő színészi játék egészen varázslatos, irigylésreméltó tudás birtokában voltak, pedig a saját életük közben borzasztóan hektikus volt. Ha ezeket a műveket megnézem, összerendeződik az én világom is."

A Butaságom története érzékenyen mutatja be, hogy mit jelent egy szupersztár, egy vezető színész feleségeként színésznőnek lenni. Forrás: FILMIO

Körhinta

„Törőcsik Mariról (a film főszereplője) kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni, elképesztőnek tartom, hogy olyan fiatalon milyen magas szinten űzte ezt a szakmát: ez pedig szerintem ebben a filmben érhető leginkább tetten. Szeretném kiemelni a Körhinta azon jelenetét, amikor egy lakodalmi mulatságban táncol Soós Imrével, verejtékezik a homlokuk és azt a fajta tánc, amit ott lejtenek, annyira belém égett, hogy azóta is gyakran eszembe jut.

Én egy romlatlan, tiszta lelkű nőnek látom őt mindig, aki akárkit és akármit el tud játszani, neki mindig minden sikerült, elképzelhetetlen volt, hogy valaha rosszul játsszon. Valószínűleg olyan lelke lehetett, ami valahogy konzerválta számára ezt a tisztaságot, mely végigkísérte őt az egész életén. Az utolsó pillanatban adott interjúiban is annyi szeretet volt, hogy elképesztő."

A Körhintát az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték. Forrás: FILMIO

Aranyember

„Jól ismerem ezt a művet, hiszen sokáig játszottam, Athalie szerepét, ám az adaptáció alapjául szolgáló Jókai-regényt sajnos a leíró részek nehézkes volta miatt mindig bajosan vettem kézbe, de ebben a filmben valahogy ez az egész redukálódott, és általa az Aranyember megmutatta valódi, zseniális voltát. A történeten túl ki kell emelnem Béres Ilona szépségét, ami egyszerűen leírhatatlan, de rendkívüli az alakítása is. Persze az egész film gyönyörűen bánik a színekkel és a látvánnyal, de maga a cselekmény az, ami igazán lebilincselő: mozgóképként nem érződik nehéznek a regény. Ezen keresztül közel lehet hozni Jókait a fiatalokhoz, mert maga a történet és a benne megjelenő gondolatok óriásiak."

Krencsey Marianne és Béres Ilona az Aranyember egyik híres jelenetében Forrás: FILMIO

Eldorádó

„Volt szerencsém az Eldorádó színházi változatát színpadon is megjeleníteni, ennek kapcsán pedig rengeteget beszélgettem Bereményi Gézával (a film rendezője és forgatókönyvírója), hiszen ez tulajdonképpen az ő története. Én a nagymama szerepét alakítottam, és ő nagyon sokat mesélt a kettejük kapcsolatáról, ez pedig rengeteget segített nekem a szerep kapcsán, megérthettem, hogy milyen fantasztikus kapcsolata volt a nagymamájával.

Pikali Gerda Forrás: Boldog Attila

Annyit beszéltünk róla, hogy mai napig akármikor magával ragadt az Eldorádó; az a sok-sok értékvesztés a rendszerváltás idején, hogy akkor mi volt, nagyon nehéz volt... De Eperjes Károly elképesztő színészi ereje olyan karaktert mutat be a vásznon, amely elejétől a végéig elkísér, végigvisz: nem enged ki a film világából.

Géza múltja és emlékezete nagyon élénk, minden apró részletre emlékezett a nagymamájával kapcsolatban is, s ez a filmen keresztül fantasztikusan átjön: a történet mindent visz, Eperjes pedig annyira egyedit alakít benne, hogy egyszerűen nem lehet róla lekattanni, csak nézzük, nézzük és beleveszünk az Eldorádóba... Én komolyan nem is értem, egyáltalán hogy élhették a szereplők túl ezt a forgatást azzal a vehemenciával?!"

Az Eldorádó a rendszerváltás emblematikus filmje. Forrás: FILMIO

Szaffi

„Gyermekkorom meghatározó filmjében tulajdonképpen maga a történet az, ami lenyűgöző, és ez köszön vissza mindig, mikor valamilyen okból felidéződik bennem. A Szaffi annyira szépen van megrajzolva, és olyan hihetetlen szinkronokkal készült (bár a magyar szinkron amúgy is fantasztikus) hogy nem is tudok mást mondani... Egyszerűen helyén van az egész. Nagyon mélyen megmaradt bennem a gőzcsap emléke (az egyik szereplő fején van egy gőzcsap, amelyen keresztül kieresztheti inasa a gőzt, ha az uraság túlontúl bosszús), de az egész alkotás telis-tele van humorral, egy elképesztő viccözön az egész. Azt gondolom, hogy a Szaffi mai fiataloknak is alaptörténet kellene, hogy legyen, hiszen a humora mellett olyan gyönyörű és felemelő a cselekmény, hogy méltón helytállna a mai világban is. Én külön élvezem, hogy nem vagyok túlterhelve a film megnézésekor, jól esik, hogy az egész történet végtelenül egyszerűen van elmesélve."

Pikali Gerda szerint a Szaffi mai fiataloknak is alaptörténet kellene, hogy legyen. Forrás: FILMIO

„Szeretném még megemlíteni A miniszter félrelépet is: egyszerűen imádom ezt a filmet, kívülről tudom az egészet, ráadásul olyan illusztris színészi gárda alkotta azt is, amely önmagában garancia a sikerre. Fantasztikus alkotás, nagyon szórakoztató, és persze a miénk: ez a mi magyar filmünk és valóságunk erre pedig büszkének kell lennünk, de a Csinibaba és A tanú mellett sem szabad elmennünk. Előbbi Tímár Péter kifejezetten újszerű rendezői koncepciója miatt tartottam fontosnak megemlíteni.

Kiemelném a számtalan fantasztikus zenei betétet is, amelyek egytől egyig azonnal visszahozzák azt a korszakot, ha meghallok egy ismerős sort, egy jellemző taktust. A főiskolai szaktársaim jelentős része játszott is ebben a filmben, így mai napig jó érzéssel tölt el, hogy abból, ami a részvételükkel készült, mivé lett, mekkora siker kerekedett a Csinibabából."

A FILMIO, a magyar filmek online gyűjteménye egyedülálló szórakozási lehetőséget és kulturális élményt kínál exkluzív tartalmaival, ahol mindenki megtalálja örök kedvencei mellett a legújabb magyar mozifilmeket is - ráadásul kifogástalan hang- és képminőségben.

A cikk a FILMIO támogatásával készült. További információ itt.