Vágólapra másolva!
Meghalt 76 éves korában Julia Reichert, az amerikai független dokumentumfilm nagyasszonya, Az amerikai gyáregység című Oscar-díjas dokumentumfilm rendezője.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint Reichert, aki rákbetegségben szenvedett, Ohióban halt meg csütörtök este.

Hétköznapi amerikaiak történeteit mesélte el filmjeivel, köztük az autógyári munkásokról szóló Az utolsó kocsi: Egy General Motors telep bezárása és a külföldi befektetőkről szóló Az amerikai gyáregység című dokumentumfilmjével.


Ötven éven átívelő filmes pályája alatt két Emmy-díjat kapott, négy Oscar-díjra jelölték, 2020-ban pedig alkotótársával, Steven Bognarral el is nyerte az amerikai filmakadémia díját Az amerikai gyáregység-ért.

1946-ban született New Jerseyben, Bordentownban és Long Beach Islanden nőtt fel három testvérével.

Ohio államban kezdte filmes tanulmányait a Yellow Springs-i Antioch College-ban, és későbbi életét is Ohióban töltötte. Első filmje, a Growing Up Female 49 perces diákfilm volt, amelyet kétezer dollárból készített akkori partnerével, Jim Kleinnel, és amely hat, 4 és 35 év közötti nő életét és szocializációját vizsgálta. Mivel nem találtak forgalmazót, megalapították saját New Day Films nevű cégüket, amely a mai napig működik.