Ahogy mondani szokták, csúcsra járatták a rendezők a meztelenséget az 1993-ban bemutatott filmekben. Olyan sztárok mutatták meg magukat ruha nélkül, mint Sharon Stone, Madonna vagy Julianne Moore, és olyan rendezők ábrázolták sokszor felkavaró módon a szexet, mint Peter Greenaway, Jane Campion vagy Robert Altman.

Rövidre vágva

Robert Altman cannes-i nagydijas alkotásában a Los Angeles-i kertváros tíz egymás mellett élő emberpárjának mindennapi történeteiből alakul ki sajátos mozaik: a 20. század végi jóléti társadalom közönyének, illetve a kiüresedett együttélés mélyén megbújó elfojtott indulatok tablója.

A filmben rengeteg sztár és nagy művész szerepel – valamint három neves színésznő is levetkőzik: Lori Singer, Madeleine Stowe és Julianne Moore.

Utóbbi színésznőhöz kapcsolódik a Rövidre vágva egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor a férjét alakító Matthew Modine-nal vacsorázni készülnek, és a nő három évvel korábbi hűtlenkedéséről beszélgetnek, a nő a vörösborral leöntött ruháját kezeli egy hajszárítóval, alul teljesen meztelenül:

Rövidre vágva (Julianne Moore)Forrás: Fine Line Features

Tisztességtelen ajánlat

Adrian Lyne 1993-as drámájában Demi Moore meztelenkedik. A filmben egy fiatalasszonyt alakít, akinek a Robert Redford alakította milliárdos tesz tisztességtelen ajánlatot: egymillió dollárt fizet a kártyán nagyot vesztő férjének (Woody Harrelson), ha a nő eltölt vele egy éjszakát.

Tisztességtelen ajánlat (Demi Moore és Woody Harrelson)Forrás: Netflix

Dobozba zárt szerelem

Az egyik legsajátosabb stílusú amerikai filmrendező, David Lynch ugyancsak rendezővé lett lányának, Jennifer Chambers Lynch első filmje a szexuális megszállottság és az elnyomás témájára épül.

Egy sikeres, de magányos, gyerekkorában az anyja által szigorú kontroll alatt tartott, lelki sérült sebész (Julian Sands) betegesen vonzódik szabados életvitelű Helena nevű szomszédnőjéhez (Sherilyn Fenn), akit, miután azt baleset éri, elrabolja, először lábait, majd (miután a nő megpróbálja megfojtani) a karjait is amputálja – végül kiderül, hogy mindez egy rémálom volt. 

A feminista kritikusok által megkövezett, provokatív és összetett pszichoszexuális témákat felvonultató Dobozba zárt szerelem több merész szexjelenetet is tartalmaz, például amikor az orvos meglesi szeretkezés közben vágyainak tárgyát.

Dobozba zárt szerelem (Sherilyn Fenn és Bill Paxton)Forrás: Main Line Pictures

Zongoralecke

Jane Campion három Oscar-díjat nyert (legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb színésznő, legjobb női mellékszereplő) drámája egy magát leginkább a zene útján kifejezni képes, néma skót nő (Holly Hunter) története.

Miután a gyerekét egyedül nevelő asszony kényszerházasságot köt egy faragatlan új zélandi telepessel, le kellene mondania a zene öröméről – csakhogy a nő zongoráját 40 hektár földért megvásároló másik telepes, a maorik közé beilleszkedett egykori tengerész visszaadná a hangszert, ha annyi zongoraleckét kap, ahány fekete billenytyű van a klaviatúrán. A zongoraleckék pedig forró viszonyba vezetnek.

Zongoralecke (Harvey Keitel és Holly Hunter)Forrás: Miramax

Holly Hunter egyike azon kevés színésznőnek, aki egy olyan alakításért nyerte el az Oscar-díjat, amelynek része volt, hogy megmutassa magát teljesen meztelenül.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!