Elek Judit 18 filmjével tiszteleg a rotterdami fesztivál

Vágólapra másolva!
A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál átfogó retrospektív sorozattal tiszteleg a 85 éves Elek Judit munkássága előtt. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere több alkotása is nézhető felújítva a FILMIO kínálatában.
Vágólapra másolva!

A nagy presztízsű rotterdami fesztivál évről-évre radikális, tabudöntő filmkészítők és vizuális művészek inspiráló munkásságát állítja reflektorfénybe. Az idén 53. alkalommal megrendezett, február 5-ig tartó fesztivál egyik kiemelt témája a közelmúltban a 85. születésnapját ünneplő, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar játék- és dokumentumfilm rendező, Elek Judit fél évszázadon átívelő munkássága.

- olvashatjuk a fesztivál honlapján. Alkotásai gyakran érintenek olyan érzékeny témákat, mint a politikai elnyomás vagy a zsidóság sorsa; filmjei váltakozva együttérzéssel, gyengéden vagy dühösen közelítik meg a témát. A programban szerepel az 1980-as Majd holnap, amely élesen és kíméletlenül ábrázolja a haldokló kapcsolatokat; a Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társai ügyében című 1981-es szarkasztikus történelmi allegória; valamint a holokauszt emlékezetének egyik alapműve, a Mondani a mondhatatlant: Elie Wiesel üzenete című dokumentumfilm 1996-ból.

A Tutajosok forgatása Forrás: NFI Filmarchívum/
Elek Judit

A rotterdami retrospektív válogatásában Elek Judit 18 filmjét mutatják be, ebből kilencet az Nemzeti Filmintézet restaurált és biztosít a fesztivál számára. A rendező személyesen jelen lesz a rendezvényen, hogy ismertesse és dedikálja a munkásságáról szóló kiadványt, amely a rotterdami fesztivál megbízásából készült.