Valós események ihlették Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét

Vágólapra másolva!
Valós események ihlették Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét, amelynek főbb szerepeiben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes lesz látható.
Vágólapra másolva!

Egy tordai irodalomtanárt 2017-ben meghurcoltak, mert a Teljes napfogyatkozás című filmet ajánlotta tanítványainak.

- közölte a produkció kommunikációjával megbízott ügynökség. A történet főszereplője a Krasznahorkai Ágnes által alakított Ana, aki irodalmat tanít egy középiskolában. Egy szülő feljelenti az órán kisegítő filmként ajánlott Teljes napfogyatkozás című film miatt, amely Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlan tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de a szülő és fia kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.

Jelenetkép a filmből Forrás: Elfogy a levegő


Az eredeti történetből írt alkotás a tanári lét nagy kérdései köré épül, de a hatalom és az elnyomás természete is a film témái között szerepel. A film nagy részét tavalyelőtt nyáron forgatták Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban. A 32 napos forgatáshoz a rendező és Táborosi András operatőr olyan kisvárosias helyszínt kerestek, ahol van még fel nem újított, impozáns iskolaépület. Jelenleg a film utómunkálatai zajlanak, a premier dátumáról még nincsenek információk.

A filmet Moldovai Katalin rendezi saját, Palóczi Zitával közös forgatókönyvéből, producerei Kovács Attila Béla, Muhi András és Moldovai Katalin.

Az operatőr Táborosi András, a vágó Soltész Orsolya. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Magma Cinema produkciójában készült.