Vérengzés mellett zajlik Afrika legnagyobb filmfesztiválja

Vágólapra másolva!
Zajlik Afrika legnagyobb filmfesztiválja a terrorizmus és erőszakhullámok sújtotta Burkina Fasóban.
Vágólapra másolva!

A Burkina Faso fővárosában, Ouagadougou-ban 1969 óta kétévente megrendezett Pánafrikai Film- és Televíziós Fesztivál (FESPACO) az afrikai kontinens legnagyobb filmes eseménye. A fesztivál szombattól tart egy egész héten át.

Az idén 15 filmes alkotás verseng a legjobb afrikai filmnek járó Yennenga Arany Csődöre fődíjért, köztük Apolline Traoré Burkina Fasó-i rendező Száhel-övezetben játszódó Sira című drámája.

A filmet, amely egy dzsihadisták által elhurcolt fiatal nő történetét meséli el, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) is bemutatták.

Yennenga Arany Csődöre Forrás: AFP


A fődíj további esélyesei között van a szenegáli Moussa Séné Absa kényszerházasságról szóló Xalé, les blessures de l'enfance (A gyermekkor sérelmei), valamint a marokkói Maryam Touzani Le Bleu du Caftan (A kaftán kékje) című alkotása. Mindemellett tunéziai, nigériai és dominikai köztársaságbeli filmeket is bemutatnak.

Az afrikai filmfesztivál házigazdájának fővárosában ugyanakkor hiány van mozikban: Ouagadougouban mindössze négy működő vetítőterem van.

A fesztivált szervező bizottság szabadtéri filmvetítéseket szervez, hogy a lakosság szélesebb köre is láthassa a versengő alkotásokat.

Az aranylelőhelyekben gazdag, 21 milliós Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa.

A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban. Franciaország a Burkina Fasó-i katonai vezetés kérésére felszámolta katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, korábban pedig kivonta katonai kontingensét a szomszédos Maliból is, sokak szerint biztonsági vákuumot idézve elő. Tavasz óta a puccsal hatalomra került Ibrahim Traoré irányítja az országot átmeneti elnökként.

Az idei filmfesztivál mottója "Afrikai filmek és békekultúra", díszvendége pedig Mali, ahol szintén puccsisták vannak hatalmon.