Ilyen lett a Hadik főcímdala - videó

Hadik
Vágólapra másolva!
Megérkezett a mozikba a történelem legnagyobb magyar huszárcsínyét vászonra vivő kalandfilm, a Hadik, amelynek fő vonzerejét a fantasztikus szereplőgárda, a pazar díszletek, a pörgő csaták és párbajok, az aprólékosan kidolgozott, korhű kosztümök látványa mellett a filmben gyakran felcsendülő dallamos zene nyújtja. A film Gulya Róbert által komponált főcímdala Füredi Nikolett előadásában, a Vágtat az égen most a Hadik érzelemdús lovasjeleneteivel összefűzött videóban csendül fel - közölte a Filmintézet.
Vágólapra másolva!

„Isten a huszárt a lovával együtt teremtette. Egy lélek és két test." – mondja a seregével Berlint elfoglaló és megsarcoló huszártábornokot, Hadik Andrást alakító Trill Zsolt a film egyik legszívhezszólóbb jelenetében. Szereplőtársaival pedig mindent meg is tett, hogy ennek szellemében keltsék életre Mária Terézia seregének büszke magyar katonáit. A huszárokat alakító színészek ugyanis a forgatás előtt intenzív lovagló leckéket vettek. Három hónapon keresztül tanulták, hogyan ügessenek, lépegessenek és vágtázzanak a filmben a négylábú társaikat megformáló, rendkívül képzett állatokon.

A Hadik akciórendezője, Gulyás Kiss Zoltán segítségével oly annyira jól sikerült a felkészülésük, hogy a forgatáson Trill Zsolt már dublőr nélkül, mögötte 70 lovassal rohamozta meg a poroszokat lejtőn lefelé, kivont karddal a kezében.

A többiekre is sok hasonló izgalmas pillanat várt a nyeregben a felvételek alatt, köszönhetően többek közt annak, hogy időnként sziklás, meredek terepen kellett átnyargalniuk a lovaikkal, máskor pedig hangos ágyúdörgések, robbanások közepette kellett támadást indítaniuk. A forgatás ugyanakkor végig biztonságosan, az előre tervezetteknek megfelelően zajlott le. Természetesen sem állat, sem ember nem sérült meg a rendkívül mozgalmas, sok szereplős és magyar filmekben eddig még látott akciójelenetek rögzítése közben.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával a B&L Line gyártásában készült Hadik címszereplőjét Trill Zsolt alakítja, mellette Mária Terézia szerepében Horváth Lili, Gvadányi Józsefként Molnár Áron, Ried ezredesként Szabó Győző és Babochay Farkas megformálójaként Szalma Tamás látható. További szerepekben Julia Jakubowska, László Zsolt, Bordán Lili, Sághy Tamás, Derzsi János, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Forgács Péter, Sztárek Andrea, Kovács Lajos, Mucsi Zoltán, Lábodi Ádám és Tordy Géza tűnnek fel.

A film producere Nagy Endre (56 csepp vér, A rózsa éneke), rendezője pedig Szikora János neves színházi és filmrendező (Kaméliás hölgy, Ítélet és kegyelem).

A technikai rendezői feladatokat Dyga Zsombor (Aranyélet, Köntörfalak) látta el, míg az akciójelenetek megtervezésében a hollywoodi kaszkadőrszakértő, Steve Dent (Robin Hood, Az ember gyermeke, Amerika kapitány) és a Hadik akciórendezője, Gulyás Kiss Zoltán működött közre. A film operatőre Győri Márk, korosztálya kiemelkedő művésze (Víkend, Varga Katalin balladája, Hétköznapi kudarcok) volt.