Káel Csaba: szükség van a fiatal tehetségekre a mozgóképszakmában

KÁEL Csaba; ANTALL József
Budapest, 2022. október 18. Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Blokád című film díszbemutatóján a Toldy Ferenc Gimnáziumban Budapesten 2022. október 18-án. A film az 1990-es taxisblokád idején játszódik, központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szükség van a fiatal tehetségekre a magyar mozgóképszakmában - hangsúlyozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) vezetője a MegaYouth forgatókönyvírói pályázat szakmai napján tartott kerekasztalbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A magyar filmipar működéséről és a magyar kultúrában elfoglalt helyzetéről szóló beszélgetésen Káel Csaba kiemelte: mára felállt egy olyan filmes infrastruktúra, amelyet folyamatosan fejleszteni kell. Létrejött a szervízágazat is, amely komoly bevételt produkál és mára stratégiai ágazatává vált a nemzetgazdaságnak. A kormánybiztos hangsúlyozta: London után Európa második legnagyobb filmgyártó központja Budapest, ami nagy lehetőséget biztosít a fiatalok számára is. Az ágazatban jelenleg 20 ezren dolgoznak, a fiataloknak sok lehetőségük van, a filmiparnak pedig szüksége van a tehetséges ifjú szakemberekre - mutatott rá.

Káel Csaba szerint egy jó forgatókönyvnek teljesítenie kell az által felállított elvárást, ha egy vígjátékról van szó, akkor az humoros, ha pedig krimiről az izgalmas legyen.

Arra biztatta a fiatalokat, hogy olyan filmprojektekkel jelentkezzenek, amelyek elérik azt a célcsoportot, amelynek készül. Felhívta a figyelmet arra, hogy az NFI-hez treatmentek formájában lehet pályázni projektekkel, amelyeket ötfős döntőbizottság bírál el.

- tette hozzá.

A MegaYouth szakmai nap zárásaként átadták a pályázat díjait a 16 és 25 év közötti forgatókönyvíróknak, akiknek ötleteiből filmsorozat készülhet majd. Az első helyezett Ulics Balázs lett, a második Molnár Mátyás Benedek, a harmadik pedig Boros Éva Júlia. A közönségdíjat Molnár Gáspár Benedek kapta.

A szakmai napot kiállítás is kísérte, amelyen a 25 éves Megafilm legsikeresebb filmjeinek fotóiból és plakátjaiból álló válogatást láthattak az érdeklődők.