Óriási sikerek, gazdag kínálat - van miért ünnepelnie a magyar filmszakmának és a közönségnek

werk Magasságok és mélységek forgatás werk
Pál Emőke és Trill Zsolt
Magasságok és mélységek forgatás werk Pál Emőke és Trill Zsolt
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo már korábban hírt adott, hatalmas érdeklődés mellett szerdán megkezdődött Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz film, a közönség számára is izgalmas szakmai programok és koncertek is várják az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

Épp csak elkezdődött, máris óriási siker az idei, június 7-10. között megrendezésre kerülő Magyar Mozgókép Fesztivál, hiszen a nyitóelőadás, az 1997 és 2008 között az egész világot elverő, három olimpiáról is aranyéremmel távozó magyar vízilabdacsapatról készült A nemzet aranyai című sportfilm "teltházzal" (a zsúfolásig telt gálavetítésre szabadtéren, a veszprémi Szentháromság téren került sor) adott lendületet a magyar film négynapos ünnepének.

Persze, tavaly és 2021-ben is hatalmas siker volt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programba illeszkedő, a Nemzeti Filmintézet támogatásával megrendezett, és a Magyar Filmakadémia által alapított Magyar Mozgókép Fesztivál, amely valóban különleges élmény a közönségnek és a legfontosabb találkozó a magyar filmesek számára:

a fesztivál ugyanis a magyar film legnagyobb hazai seregszemléje, ahol az elmúlt év legkiválóbb alkotásait láthatja a közönség, és amelyen nem csupán a díszbemutatók, de a rengeteg kísérőprogram is alkalmat biztosít az eszmecserére a magyar filmszakma alkotói számára.

A nemzet aranyai díszbemutatója a veszprémi Szentháromság téren Forrás: Polyak Attila/facebook/MMF

És már önmagában a tavalyi "filmtermés" óriási siker: közel 100 filmet vetítenek idén, azaz a mennyiségből is egyértelműen látszik a magyar film folyamatossága, a Nemzeti Filmintézet azon törekvése, hogy minden műfajban értéket támogasson, ahogy az is, mennyire gazdag a magyar filmvilág.

Nem véletlenül fogalmazott úgy Káel Csaba filmügyi biztos az esemény megnyitóján, hogy:

Az idei fesztivál programjában számos olyan alkotás van, amely a múlt felidézésével vagy társadalmi kérdések megvilágításával segít építeni a nemzeti identitást. A teljesség igénye nélkül eleve ilyen a nyitófilm, de a játékfilmek között például a Blokád és a Hadik, az animációs programban a Toldi, a dokumentumfilmek között a trianoni tárgyalásoknak emléket állító Béke - A nemzetek felett, a tévéfilmek között a Vitézy László rendezte, Szűcs Sándor focista és Kovács Erzsi énekesnő tragikus története alapján készült Az énekesnő – hogy csak a történelmi alkotásokat említsük.

Ráadásul, miközben az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Mozgókép Fesztivál egy fontos hagyományt folytat – hiszen a hazai filmek seregszemléjének története 1939-ben kezdődött, akkor Nemzeti Filmhét címmel tartották meg, Lillafüreden –, a három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen megrendezett Magyar Mozgókép Fesztivál kiemelkedik a világ filmes ünnepei közül azzal, hogy jegyárai tulajdonképpen jelképesek: ahogy tavaly, úgy az idén is

a filmbarátok rendkívül kedvezményes áron, 500 forintért válthatnak jegyet a vetítésekre.

A program pedig idén is több premiert is tartogat: a Magyar Mozgókép Fesztiválon látható először a Látom, amit látsz című romantikus film, de a fesztivál közönsége láthatja majd először A másik érintése című sajátos roadmovie-t, a Sopsits Árpád rendezte Mellékszereplők című alkotást, a Böll közlegény megmentése című filmet és A hegy van, az ember történik című, a Badacsonyról szóló dokumentumfilmet is.

A vetítések után közönségtalálkozók következnek, így például csütörtökön Balatonalmádiban a tavalyi legnézettebb magyar film, a Nyugati nyaralás férfi főszereplőjével, Mészáros Mátéval lesz rendhagyó gasztroprogram a Kerekes Pincében, majd este a film vetítése után a Szentháromság téren közönségtalálkozó, míg pénteken délután a füredi Balaton moziban a Blokád című filmet követő beszélgetésen nem csupán a film alkotói (Tősér Ádám rendező; Köbli Norbert forgatókönyvíró; Lajos Tamás producer; ifj. Vidnyánszky Attila, a film főszereplője), de Kónya Imre volt belügyminiszter is részt vesz.

Blokád Forrás: Szvacsek Attila/InterCom

A közönség számára is látogatható kísérőprogramok között olyan kérdésekről cserélnek eszmét filmes szakemberek, mint hogy miért szeretjük a sportfilmeket, merre tart a nemzetközi animációs világ, milyen utat jár be egy színész a válogatástól a mozivászonig, de a legkisebbekre is gondoltak a szervezők: a Klassz workshopon interaktív foglalkozáson gyerekek ismerkedhetnek a filmkészítéssel.

Túl azon, hogy a program 20 játékfilmje közül a nézők megválaszhatják a kedvencüket (a közönség június 10-ig adhatja le a szavazatát az általa legjobbnak tartott filmre a fesztivál honlapján), a Filmre vele! programban azt is nyomon kísérheti, hogyan verseng öt izgalmas kortárs magyar regény és öt forgatókönyv-fejlesztő az NFI első körös fejlesztési támogatásáért (ezt a folyamatot hívják szakszóval pitch-elésnek).

A Magyar Mozgókép Fesztivál legünnepélyesebb pillanata pedig idén is az életműdíjak átadása lesz. 2023-ban Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja életműdíjjal a Magyar Mozgókép Fesztivál.

Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2023. június 9-én este Balatonfüreden a Kisfaludy galériában kerül majd sor.

Az életműdíjasokhoz kapcsolódóan egyebek mellett olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.