Németek ölik a németeket

Vágólapra másolva!
A katonaszökevény az új német Netflix-film, de akár amerikai is lehetne.
Vágólapra másolva!

Azért valljuk be, sok nehéz feladat van a filmezésben, de az egyik legnehezebb, hogy németként hogy készítesz filmet a második világháborúról. Mert azért kevés pozitív történetet tudnak ők megjeleníteni és néha-néha akár 25-30 évvel a világháború után is feltörnek a reflexek a német társadalomból, ahogy 1973-ban Jonny Buchardt komikus sokat vitatott és kritizált kölni performanszáról készült videójában is.

De a Bukás sikere óta a németek kísérletezőbbek lettek, és sokkal inkább amerikaiak. A Sisu árnyékában a Netflixen nemrég megjelent a Katonaszökevény című film, ami már ennek az újhullámnak a része. Mert mondjuk ki, Németországnak szüksége volt már egy hentelős világháborús filmre, ahol

átvágták a gordiuszi csomót azzal, hogy a németeket németek ölik.

Mert azért ott még nem tartunk, hogy valami német „hős" amcsikat vagy angolokat gyilkol halomra. Na jó, lehet ,hogy egy francia határeset lenne.

A film nagy előnye, hogy nincs langyos felvezetés és rögtön a közepébe vág, ahol egy dezertőr máris menekül egy SS-osztag elől. El is kapják és megölik, de aztán elmúlik. Mert megmenti a mesebeli parasztlány, aki egy tanyán él Riskával és sérült testvérével. Az SS-osztag azonban sokkal fontosabb dolgokra koncentrál: az aranyra. Ugyanis a közeli falu súlyos titkot rejt 31 aranyrúd formájában. Az SS-osztag vezetője pedig olyan, mintha a Wolfenstein című számítógépes játék valamelyik pályáját lezáró főellenség lenne. Látszik, nem bízták a véletlenre: egy torz arcú, hithű náci, akitől az emberei is félnek. De lassan vége a háborúnak, és mindenki a jövőre gondol, ezért az arany kerül a középpontba, amelyet a falu meggyilkolt zsidó családja rejtegetett. Azonban közben éhesek is a katonák, ezért elkezdenek fosztogatni a környéken: értsd eljutnak a tanyára. Innentől pedig

beindul a vérszivattyú: vasvillával, késsel, géppisztollyal, forró vízzel és mindennel is irtani kezdik a katonákat.

A film kettes számú gonosz karaktere azonban megmenekül és hőseink is inkább menekülnek. De a parasztlány gyereke végül SS kézbe kerül és ő válik a bosszú forrásává. Bár egész jó húzás volt a forgatókönyvben a Down-szindrómás srácból halálosztó harcost csinálni, hacsak pár percre is.

Az arany azonban nincs meg és itt jönnek be a falusiak a képbe - és ahogy az 1945 című magyar filmben - félrenéző szemek és izzadt homlokok jelzik, hogy az arany bizony okkal nincs meg. Mert a falu színváltós polgármestere - komoly párhuzamok Karácsonnyal - és társai ellopták, várva a háború végére. Szóval az SS most komoly veszély a nagy tervre nézve.

Csak ugye el vannak foglalva mással: hőseink irtóhadjáratával. De az épp veszélyben van, mert a parasztlányt foglyul ejtik és itt kiderül. hogy a főgonosz zsánerünk még pszichopata is és feleségül akarja venni a kis Elsát. Sőt még a maszkját is leveszi. Maradjunk annyiban nem kellett volna. Innentől a film kezd egy spagetti western végjátéka és egy Gotterdammerung szerelemgyerekévé válni és erre a zene rá is erősít.

Mert kapunk egy nagyon erős, templomban játszódó leszámolási jelenetet. Ahol mindenki öl mindenkit és a második számú gonosz is megkapja méltó jutalmát. Semmi túlzás egyébként, és ez teszi a filmet szórakoztatóvá: nincsenek fizika törvényeit megcáfoló mozgások, kanyarodó golyók és kifogyhatatlan tárak. Hőseink pedig még erkölcsi győztesekké is válnak. más viszont nem. Rá azonban lesújt az isteni igazságszolgálatás.

Ránk pedig a Netflix! Mert az amcsi katonák megjelennek a végén, akik szinte mind feketék. De ugye ez Netflix film, szóval miért is lepődnék meg. Ellenben kellemes szórakoztató filmet raktak össze a németek utálható gonoszokkal és szerethető jókkal. Egy remek kis esti szórakozás.