2008 a moziban: Legjobb európai film

Vágólapra másolva!
Sajnos még mindig jellemző, hogy a magyar filmforgalmazás minimum egy éves késében van az európai tendenciákat illetően. Míg a nemzetközi sajtó olasz és izraeli reneszánszról beszél, nálunk még idén is a dán, a román és a német újhullám volt csak észlelhető. Ennek ellenére nem lehet panaszunk az idei európai termésre: 19 remek filmből kellett nagy nehezen ötöt kiemelni.
Vágólapra másolva!

5. Szerzők (Norvégia)

Forrás: [origo]

A tavaly téli Európa Filmnapok közönségdíjasáról akár azt is el lehetne hinni, hogy egy elveszett francia újhullámos film, ami fél évszázaddal később Norvégiában bukkant fel. A két írói ambíciókkal rendelkező barát rivalizálásának ide-oda csapongó története időtlen, de mégis modern.

Néznivaló: A Szerzők előzetese

+ + +

4. A másik oldalon (Németország - Törökország)

Forrás: [origo]

Az európai film vidám és életigenlő figurája, Fatih Akin előre bejelentett halálesetekről forgatott filmet, de búsongás helyett most is szövevényes és dinamikus forgatókönyvvel állt elő, amely jól egyensúlyoz a humor és a tragédia, valamint a politika és az ideológia között. Ráadás egy jutalomjáték az élő legendának számító Hanna Schygullától.

Olvasnivaló: A film kapcsán készült interjúnk Fatih Akinnal

+ + +

3. Ádám almái (Dánia)

Forrás: [origo]

Európában 5-6 évvel ezelőtt beszéltek dán filmes előretörésről, de nálunk még mindig kitartó és lelkes közönsége van a végtelenül kattant, éjfekete humorú dán vígjátékoknak. Anders Thomas Jensen időközben nemzetközileg is keresett forgatókönyvíró lett, de Magyarországon három rendezése is hódított idén, melyek közül ez a legutóbbi volt a legparádésabb.

Olvasnivaló: Az Ádám almái kritikája

+ + +

2. Erőszakik (Egyesült Királyság)

Forrás: [origo]

Az unalmas belga mézeskalácsváros a legképtelenebb helyszín egy kőkemény gengszterfilmhez, de Colin Farrell és Ralph Fiennes látogatása óta Bruges jó pár fokkal menőbb helynek számít. Fetrengve röhögős vígjáték egzisztencialista drámába oltva - lehetséges ez? A bámulatosan tehetséges rendező/forgatókönyvíró, Martin McDonagh világában simán.


Olvasnivaló: Interjúnk McDonagh-gal és Farrell-lel

+ + +

1. 4 hónap, 3 hét, 2 nap (Románia)

Forrás: [origo]

Tudjuk, hogy elenyésző számú ember számára jelent egyet a kikapcsolódás egy román abortuszfilmmel, de nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy Cristian Mungiu agyondíjazott filmje minden, amit egy tökéletes moziélménytől elvárhat az ember: izgalmas, elgondolkodtató, ötletes, realista, megdöbbentő és felemelő.

Olvasnivaló: Interjú Anamaria Marincával, A román az új szexi, A 4 hónap, 3 hét, 2 nap kritikája

+ + +

Az év további említésre méltó európai filmjei: Katyn (Lengyelország), Hallam Foe (Egyesült Királyság), Szkafander és pillangó (Franciaország), Esküvő után (Dánia), Párizs, szeretlek! (Franciaország), Halálos közellenség (Franciaország), Egyszer (Írország), Lorna csendje (Belgium), A nyomozó (Magyarország), Árvaház (Spanyolország), Egyedül nem megy (Franciaország), Anna bekattanva (Spanyolország), Csak egy szerelmesfilm (Dánia), A hullám (Németország), Zöld hentesek (Dánia)