A Saul fia új lendületet kapott az Oscartól

Saul fia
Vágólapra másolva!
Három hétig uralta az amerikai mozikat a Deadpool, végül egy zsarunak állt nyúl tudta elvenni az elsőséget Ryan Reynoldstól. Gerard Butler nem adja fel, az ókori ócskasága után most Londonban küzd a terroristák ellen. Az Oscar-díjra reagálva még több amerikai moziban vetítették a Saul fiát.
Vágólapra másolva!

A Saul fiá-t december közepe óta játsszák az amerikai mozik, és már régen elhódította a Fehér Isten-től a rendszerváltás után a tengerentúli mozikban bemutatott legsikeresebb magyar film címét. Az Oscar-díjra reagálva az eddigi maximumnak számító 151-nél is több moziban, országszerte 180 helyen lehetett megnézni a holokausztdrámát. Az összbevétele átlépte a másfél millió dollárnál meghúzott határvonalat, pontosan 1,52 millió dollárnál tart a film. Az Oscar hírére majdnem tíz százalékkal nőtt a Saul fia hétvégi bevétele: míg múlt hétvégén 130 ezer dollárt hozott a film, addig most 142 ezer dollár értékben vettek rá jegyet.

Röhrig Géza és Nemes Jeles László a Saul fia forgatásán Forrás: Laokoon Filmgroup

Összevetésül: a 2014-ben Oscar díjat nyert olasz A nagy szépség-et negyvennyolc helyett hetvenhét moziban vetítették a gála utáni hétvégén, és 155 ezer dollárral gyarapította az összbevételét. A díj és a kis híján megduplázott moziszám megtette a hatását két éve: az előző hétvégéhez képest 85 százalékkal vonzott több nézőt a Nagy szépség.

A Saul fia forgalmazója némileg más stratégiát választott, ők már az Oscar hétvégéjén radikálisan megemelték a filmet játszó mozik számát (75-ről 151-re), ezért most nem ugrott meg olyan meg olyan látványosan a hétvégi bevétel, mint A nagy szépség esetében.

A Deadpool-nak három hétig tartott a királysága, 73 milliós nyitányával átvette a vezetést az amerikai mozik hétvégi bevételét összesítő listán a Zootropolis – Állati nagy balhé. Animációs film a nyári szezonon kívül még sosem kezdett ilyen jól, illetve most már ez a zsarunak álló bátor nyulat és szélhámos rókát felvonultató állatos mese a legjobban kezdő Disney-rajzfilm nem számítva a cég által forgalmazott Pixar-produkciókat.

A Zootropolis két főszereplője Forrás: Fórum Hungary

A Zootropolis-sal kapcsolatban az a legmegdöbbentőbb adat, hogy csupán két olyan, teljesen saját ötleten alapuló film (tehát nem remake, feldolgozás stb) van, amely még ennél is többet hozott az első hétvégéjén: a 77 millióval nyitó Avatar és a 90 millióval strartoló Agymanók.

Gerard Butler nem adja fel. Múlt hétvégi premiere, az Egyiptom istenei ugyan csúnyán megbukott, de máris újból támad egy Die Hard-ot másoló akciófilm folytatásával. 2012-ben két, Fehér Házban játszódó film is kijött, amelyben egy John McClane-imitátor megvédi az amerikai elnököt. Sajnos a rosszabbikhoz, Támadás a Fehér ház ellen-hez készült folytatás: Gerard Butler és Aaron Echkart ezúttal Londonban száll harcba a terroristákkal.

Gerard Butler a London Has Fallen című filmben Forrás: Lionsgate

Az első rész harminc milliót hozott az első hétvégén, a folytatás azonban elmaradt ettől, és csak 21 milliót tudott összekalapozni az első három nap alatt. A stúdió nem kockáztatott a filmmel, míg a Támadás a Fehér ház ellen 70 millióba került, addig a londoni folytatás gyártására csak 60 milliót költöttek.

A Tina Fey főszereplésével készült Whiskey Tango Foxtrot című dramedy bátor dologra vállalkozott, és humort vitt az afganisztáni háború ábrázolásába. Egy háborús tudósító szemén keresztül láttatja az eseményeket a film, hiába azonban az amerikaiakat foglalkoztató téma és a könnyedebb hangvétel, a pénztáraknál azonban csak 7,7 milliót szedett össze.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Zootropolis – Állati nagy balhé ($73,7 / $73,7)
2. Támadás a Fehér Ház ellen 2.: London ostroma ($21,7 / $21,7)
3. Deadpool ($16,4 / $311,2)
4. Whiskey Tango Foxtrot ($7,6 /$7,6)
5. Egyiptom istenei ( $5 / $22,8)
6. Risen ($3,9 / $28,7)
7. Kung Fu Panda 3 ($3,5 / $133,8)
8. A visszatérő ($3,3 / $176)
9. Eddie, a sas ($3,1 / $10,9)
10. The Witch ($2,5 / $20,9)