Batman és Superman durván megzuhant a hétvégén

Batman Superman ellen
Vágólapra másolva!
A sikeres kezdet után máris elszállt az erő a Batman Superman ellen - Az igazság hajnalából. A második hétvégéjén meredeken visszaesett a bevétel, legutóbb a szintén pocsék kritikákat kapott Fantasztikus Négyestől pártoltak el ilyen gyorsan a nézők. Még az is lehet, hogy pénzügyileg nem lesz sikeres a film.
Vágólapra másolva!

Az erős kezdés után a Batman és Superman ellen – Az igazság hajnala ritkán tapasztalt zuhanásba kezdett a második hétvégéjén. A film premierét követő napok azt bizonyították, hogy a Warner marketingkampánya működött, illetve hogy a két szuperhős csatájával tömegesen lehet az embereket moziba csábítani. A második hétvégén azonban már a negatív kritikai fogadtatás és az elégedetlen nézői visszajelzések is kifejtették hatásukat.

A DC univerzumot megalapozni hivatott film 52,4 millió dollárt gyűjtött az elmúlt három napban Amerikában, ez önmagában nézve szép teljesítmény, de a részleteket megvizsgálva azonban már egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet. A premierhétvégéhez képest 68 százalékkal esett vissza a Batman Superman ellen hétvégi bevétele, a szuperhősfilmek mezőnyében ez a hetedik legnagyobb zuhanás, legutóbb a szintén pocsék kritikákat kapott Fantasztikus Négyes esett vissza ilyen drasztikusan.

Henry Cavill és Amy Adams a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című filmben Forrás: Clay Enos/© 2014 Warner Bros. Entertainment Inc., Ratpac-Dune Entertainment LLC and Ratpac Entertainment, LLC/Clay Enos

A 100 millió dollár felett rajtoló filmek között csak négy olyan alkotás van, amely a Batman Superman ellen-nél is meredekebb visszaesést produkált, az utolsó Harry Potter-film és három epizód az Alkonyat-sorozatból.

Ezek az adatok úgy válnak igazán aggasztóvá, ha azt is figyelembe vesszük, hogy nem érkezett komoly vetélytárs az amerikai mozikba. A God’s Not Dead 2 című keresztény dráma és a Meet the Blacks című vígjáték sem szipkázhatott el jelentős mértékben nézőket a szuperhősfilm elől.

A nemzetközi piacról is érkeztek aggodalomra okot adó adatok, Kínában 78 százalékkal csökkent a második hétvégi bevétel az elsőhöz képest, így a Batman Superman ellen visszaesett a távol-keleti ország mozis toplistájának harmadik helyére.

Ben Affleck a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című filmben Forrás: InterCom

A Batman Superman ellen 261,5 milliónál tart Amerikában, összesen pedig 682,6 milliót gyűjtött. Ezekről a számokról ismét csak el kell mondani, hogy dicséretesen magasak. Összbevétel terén Zack Snyder szuperhősfilmje tíz nap alatt megelőzte a Thor-t, az első Amerika Kapitány-t, a Vasember 2-t és Az acélember-t.

A meredek zuhanás miatt viszont kétséges, hogy eléri-e az egymilliárd dolláros határt a film. A becslések szerint 800 millió dollár bevételnél lesz nullszaldós a vállalkozós, majd egymilliárd dollárnál mondhatjuk azt, hogy pénzügyileg sikeres volt a Batman Superman ellen.

Gal Gadot a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című filmben Forrás: InterCom

Fontos, de csak hosszú távon megválaszolható kérdés, hogy a nézők bizalma megrendült-e a DC univerzumban. Az emberek ízelítőt kaptak abból, hogyan is képzeli el a Warner a saját képregényes világát, most már nem csupán a marketingkampányra hagyatkozva dönthetnek arról, hogy érdekli-e ez őket a továbbiakban. A Wonder Woman- és Az Igazság Ligája-filmek debütálásakor fog kiderülni, hogy hajlandóak-e ismét pénzt és időt áldozni arra, hogy elmerülhessenek Batman, Superman és a többi DC-szuperhős univerzumában.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Batman Superman ellen: Az igazság hajnala ($52,4 / $261,5)
2. Zootropolis – Állati nagy balhé ($20 / $275,9)
3. Bazi nagy görög lagzi 2 ($11,1 / $36,5)
4. God’s Not Dead 2 ($8,1 / $8,1)
5. Miracles From Heaven ($7,6 / $46,8)
6. A hűséges ($5,7 / $56,4)
7. 10 Cloverfield Lane ($4,8 / $63,6)
8. Meet the Blacks ($4,1 / $4,1)
9. Eye in the Sky ($4,1 / $6,1)
10. Deadpool ($3,5 / $355,1)