Spielberg meséje hidegen hagyta az amerikaiakat

A barátságos óriás
Vágólapra másolva!
A júliusi 4-i ünnepi hétvégén is megtartotta az első helyét a Szenilla nyomában. Pedig volt több komoly trónkövetelő is: a meglepően jól teljesítő Tarzan-film és Steven Spielberg legújabb meséje.
Vágólapra másolva!

A múlt hétvégén is több szuperprodukció rajtolt el az amerikai moziban, ám a Szenilla nyomában-t sem Tarzannak, sem Steven Spielberg barátságos óriásának nem sikerült megszorongatnia. A feledékeny doktorhal harmadik hete vezeti az amerikai toplistát.

Alexander Skarsgard a Tarzan legendája című filmben Forrás: InterCom

A második hellyel kellett megelégednie a 180 millióból készült Tarzan legendájá-nak, de így is elégedettek lehetnek az alkotó, hiszen az előzetes várakozásokat messze túllépve 38,1 millióval rajtolt el a kalandfilm. Pár hete még 25 és 33 millió közötti hétvégi bevételt jósoltak az elemzők Tarzannak.

A kezdet tehát ígéretes, de még sokat kell tepernie a filmnek Amerikában, és a nemzetközi piacokat is meg kell hódítania ahhoz, hogy eljusson a vállalkozás megtérülését jelző 400 milliós határhoz.

A bűn éjszakája 3 Forrás: UIP Dunafilm

A hétvége pozitív meglepetését A bűn éjszakája 3 című horror aratta, amely 30,9 millióig jutott, így már most megtriplázta a 10 milliós gyártási költségét. A bűn éjszakája-sorozat szilárdan tartja magát az amerikai mozikban, az első rész 34 és a folytatás 29 milliója után a harmadik rész sem mutatott visszaesést.

Spielberg viszont szomorkodhat, hiszen már az eleve alacsony várakozásokat sem sikerült megütnie a legújabb mesefilmjének, a 140 millióba került A barátságos óriás-nak: az első hétvége alatt összegyűjtött 19,6 millió mindössze a negyedik helyre volt elég.

Ruby Barnhill és Mark Rylance A barátságos óriás című filmben Forrás: Freeman Film

A kezdeti három helyett hiába vetítették már 636 moziban Daniel Radcliffe fingó hullás filmjét, a Swiss Army Man-t így is csak a 11. helyet tudta megszerezni, és 1,6 millió dollár az összbevétele. A 373 moziban játszott A mi emberünk című legújabb John Le Carré-feldolgozásnak 1,millió dollárral és a 12 hellyel kellett megelégednie. Öt éve a Suszter, szabó, baka, kém-nek elég volt négy mozi, hogy ennek a pénznek kis híján a harmadát megtermelje.

Döbbenetes azonban, hogy mennyire nem érdekli az amerikaikat a Neon Démon (kritikánk). A Drive rendezőjének modellvilágban játszódó művészi horrorját a múlt hétvégén 789 moziban kezdték el vetíteni, siralmasan szerepelt, mindössze 589 ezer dollárt termelt. Ezért a második hétvégéjére már csak nagyjából kétszáz vásznon maradt műsoron, és még rosszabb vetítési átlagot produkálva további 134 ezer dollár gyűjtött az összbevételéhez.

Jena Malone és Elle Fanning a Neon démon című filmben Forrás: Vertigo Média

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban)

1. Szenilla nyomában ($41,9 / $372,3)
2. Tarzan legendája ($38,1 / $38,1)
3. A bűn éjszakája 3 ($30,9 / $30,9)
4. A barátságos óriás ($19,6 / $19,6)
5. A függetlenség napja – Feltámadás ($16,5 / $72,6)
6. Központi hírszerzés ($12,3 / $12,3)
7. A zátony ($9 / $35,3)
8. Harc a szabadságért ($4,1 / $15,2)
9. Démonok között 2 ($3,9 / $95,3)
10. Szemfényvesztők 2 ($3 / $58,7)