Egy gyilkos év Oscar-jelölései

Vágólapra másolva!
Azt, hogy a 2007-es filmes év kivételesen erős volt, onnan mérhetjük le leginkább, hogy általában könnyedén meg lehet jósolni a főbb Oscar-kategóriák 5-6 lehetséges jelöltjét. Most azonban minden jelentősebb díjért 8-9 komoly versenyző állt készenlétben az utolsó pillanatig és a legjobb film mezőny kivételesen tényleg csupa jó filmből áll. Tavaly Scorsese-t kárpótolták, idén valószínűleg a Coen testvéreket fogják. Újra Oscar-jelölt George Clooney, Johnny Depp és Cate Blanchett, aki fő- és mellékszereplőként is versenybe száll, de a szobrocskákat nem ők viszik majd haza - böngészd velünk a jelölteket, potenciális nyerteseket és a mellőzéseket!
Vágólapra másolva!

Az Oscar-díjátadó sorsa igencsak kétséges volt az utóbbi hetekben, hiszen a forgatókönyvírók sztrájkja hónapok óta húzódik és az Oscar-előszobának tartott Arany Glóbusz-gála is elmaradt miatta. Hollywood persze nem engedheti meg magának, hogy évente megtartott legpompásabb ünnepe elsikkadjon, akár az írókkal kötött külön egyezség segítségével is, de február 24-én kiosztásra kerülnek az Oscar-szobrocskák.

Ahogyan az várható volt, a két éllovas a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj (8-8 jelölés), míg az Akadémia kedvenc műfajának tartott romantikus eposz idei képviselője (Vágy és vezeklés) lecsúszott a rendezői és főszereplői kategóriákról. Nem Keira Knightley az egyetlen hoppon maradt sztár, megfeledkeztek Denzel Washingtonról (Amerikai gengszter), Angelina Jolie-ról (Hatalmas szív) és Sean Penn rendezéséről (Út a vadonba) is.

Az Amerikai Filmakadémia 80. díjátadójának jelöltjeit az elkövetkező hetekben részletesen is áttekintjük, egyelőre csak rövid esélylatolgatást közlünk a fő kategóriákról.

Legjobb film:

Nem vénnek való vidék: A Coen testvérpár második "legjobb film" jelölése eddigi legnagyobb anyagi sikerük is egyben (48 millió dollárnál tart a tengerentúli kasszáknál). A kritikusok egyértelmű kedvence már begyűjtötte a szezon legfontosabb díjait és Scorsese tavalyi rehabilitálása után már a "túl véres", "túl sötét" jelzők sem jelenthetnek gondot.

Forrás: [origo]
Josh Brolin a Nem vénnek való vidék-ben

Vérző olaj: A kritikusi díjak tanúsága szerint nagyjából ugyanannak a körnek a szavazataira számíthatna Paul Thomas Anderson eddigi legambíciózusabb vállalkozása, mint Coenék. Bravúr a nyolc jelölés, de győzelemre leginkább csak a főszereplő Day-Lewis számíthat.

Juno: Az idei szájhagyomány útján felkapott kis film, ami ha továbbra is olyan jól hajrázik, mint az utóbbi hetekben, meglepetésgyőztes lehet. Az egyetlen igazán pozitív kicsengésű, könnyed jelölt - az Akadémia néha hajlamos általános kedélyjavító üzenetet küldeni az amerikai népnek (ld. 2003 - Chicago).

Michael Clayton: Tuti győztesnek kikiáltott filmek jöttek-mentek, némelyiküknek mostanra már nyoma sincs a fő kategóriák környékén (pl. Út a vadonba). Az Akadémia nagy kedvencei közé tartozó George Clooney filmjéről viszont soha senki sem állította, hogy nyerhet, de helye biztos maradt a három fontos színészi kategórián kívül itt is.

Vágy és vezeklés: A korai éllovasnak majdnem az lett a sorsa, mint tavaly a Dreamgirls-nek. A prognózisokhoz képest így is gyengébben teljesített Ian McEwan regényének csodaszép adaptációja, ami azt jelzi, hogy az Akadémia végleg maga mögött hagyta tíz évvel ezelőtti szerelembeesését a brit akcentussal beszélő szerelmi eposzokkal.

Forrás: [origo]
Ellen Page a Juno című filmben

Nyerni fog: Nem vénnek való vidék
Nyernie kellene: Juno
Méltatlan mellőzés: Sweeney Todd

+ + +

Legjobb rendező:

Ethan & Joel Coen (Nem vénnek való vidék): Filmes adatbázisokat böngészve arra a megdöbbentő tényre lehetünk figyelmesek, hogy csak Joel Coen rendelkezik korábbi rendezői Oscar-jelöléssel (Fargo). Ennek az a magyarázata, hogy a rendezői kamara korábban nem tette lehetővé a közös feltüntetést, így a testvérek megosztották a rendezői és produceri címet. A Nem vénnek való vidék az első alkalom, hogy hivatalosan is együtt szerepelnek a stáblistán rendezőként, így tökéletes időzítés, ha pont most győznek is.

Paul Thomas Anderson (Vérző olaj): Különc csodagyereknek tartották sokáig, aki rendezőként még keresgéli a saját hangját. Két forgatókönyvírói jelölése után (Boogie Nights, Magnólia) ez lehet a megerősítés, hogy megtalálta.

Forrás: [origo]
Daniel Day-Lewis a Verző olaj című filmben

Julian Schnabel (Szkafander és pillangó): A legjobb rendezők kategóriájának jelöltjeire az Akadémia rendező tagjai szavaznak, így történik meg szinte minden évben, hogy a legjobb film kategória rendezőin felül (illetve némelyikük helyett) nagy megbecsülésnek örvendő, de inkább művészfilmesnek tartott alkotók is bekerülnek. Sokan egy Polanski-féle (A zongorista - 2003) kívülálló-győzelmet sem tartanak kizártnak.

Tony Gilroy (Michael Clayton): Jól menő forgatókönyvírói pályát tudhat maga mögött Gilroy, az ő nevéhez fűződik többek között a Bourne-trilógia is. Rendezői bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy innentől csak saját megrendelésre írogat majd.

Jason Reitman (Juno): Kétséges volt, hogy a nagyágyúk közé bekerül-e az idei két fiatal, másodikfilmes rendező egyike. Ami Joe Wrightnak (Vágy és vezeklés) nem jött össze, sikerült a Thank You for Smoking 30 éves alkotójának, ezzel lepipálva édesapját, Ivan Reitmant is, akit sose jelöltek Oscarra.

Nyerni fog: Ethan & Joel Coen (Nem vénnek való vidék)
Nyernie kellene: Ethan & Joel Coen (Nem vénnek való vidék)
Méltatlan mellőzés: Sean Penn (Út a vadonba)