A magyar film már három díjat kapott a Berlinalén

Borbély Alexandra A Testről és Lélekről című filmben
Borbély Alexandra A Testről és Lélekről című filmben
Vágólapra másolva!
Még közel öt óra van hátra a berlini filmfesztivál díjkiosztójának kezdetéig, de Enyedi Ildikó filmje máris bezsebelt három díjat. A Testről és lélekről-t díjazta az ökumenikus zsűri, a világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI nevű szervezet, illetve a Berliner Morgenpost nevű újság olvasói zsűrije.
Vágólapra másolva!

A Berlinale hivatalos díjainak szombat esti átadója előtt a független zsűrik már délben megtartották díjátadó rendezvényüket. A fesztivál versenyprogramjában a múlt héten kiemelkedő sikerrel bemutatott magyar filmet, a Testről és lélekről-t ítélte a legjobbnak a filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) zsűri. A tekintélyes díjról Alin Tasciyan török, Dubravka Lakic szerb és Denise Bucher svájci filmkritikusokból álló zsűri döntött.

Morcsányi Géza és Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben Forrás: Mozinet

A kritikusok mellett a hattagú nemzetközi ökumenikus zsűri is a Testről és lélekről-t méltatta a legjobb versenyfilm díjával, továbbá a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar filmet nevezte meg a versenyprogram legjobbjaként. Enyedi Ildikó személyesen vette át a díjakat Berlinben.

A Testről és lélekről egy igazi szerelmesfilm, amelyben két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. Enyedi Ildikó alkotása lesz a közelgő Magyar Filmhét nyitófilmje, majd március 2-ától vetítik a hazai mozik a Mozinet forgalmazásában.

Ennyi szépségtől elakad a szavunk

Elképzelhetetlen, hogy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje bárkit is hidegen hagyjon: annyira szépen felépített, gondosan véghezvitt, érzékeny film, hogy a Berlinale közönsége egy emberként sóhajtozott, kuncogott és szurkolt érte, és a végén nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy igenis van még miért élni és szeretni. Olvassa el kritikánkat!

Török Ferenc 1945 című filmjét a Berlinale Panorama programjában mutatták be. A közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el.

Rudolf Péter az 1945 című filmben Forrás: Katapult Film

Az 1945 augusztusának egyetlen napján játszódó történelmi film témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Az 1945 a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható április elején.

Hol voltak a nagyszüleink, amikor a zsidókat elvitték?

Török Ferenc az 1945 című filmjében a magyar társadalmat próbálja szembenézésre késztetni a második világháborúban elkövetett bűneivel. A fojtott atmoszférájú, tablóképszerű, szikár stílusú film alattomosan beszivárog a bőrünk alá, és a végefőcím után tovább kísért. Olvassa el kritikánkat!