Ethan Hawke megint menővé teszi a vadnyugatot

Ethan Hawke
Vágólapra másolva!
Ethan Hawke élete egyik legjobb vasárnapjának tartja, amikor az apja templom helyett A törvényenkívüli Josey Wales matinévetítésére vitte el. Nem lehet azt mondani rá, hogy sok közös vonása lenne Clint Eastwooddal, ő mégis azt vette a fejébe, hogy westernfilmekben fog szerepelni. Először A hét mesterlövész remake-jében láthatjuk, majd a kutyáját ért megaláztatást bosszulja meg, végül az egyik leghíresebb vadnyugati hőst támasztja fel. Akár még egy kisebb fajta western-reneszánszt is kirobbanthat a Sráckor sztárja.
Vágólapra másolva!

Kurt Russell olyan embernek tűnik, aki a puszta feltűnésével is képes elcsendesíteni egy kocsmát. Nem csoda hát, hogy régen is, és mostanság is előszeretettel hívják szerepelni westernfilmekbe. Az idén két vadnyugati történetben is láthattuk őt, előbb az Aljas nyolcas-t uralta erélyes hanghordozásával, majd a Csontok és skalpok-ban szállt szembe emberevő indiánokkal. Ethan Hawke azonban egészen más típusú színész.

Julie Delpy és Ethan Hawke a Mielőtt felkel a Nap című filmben Forrás: InterCom

Bár szerepelt már akciófilmekben, hozzá a tépelődő, sebzett karaktereket állnak a legközelebb, mint például a Mielőtt felkel a Nap és két folytatásának szerelmes írója, aki előszeretettel leplezi az izgatottságát szószaporítással. Nyilvánvaló, hogy Hawke nem illik bele a tipikus westernhősök sorába, nincs sok hasonlóság közte és mondjuk John Wayne vagy Clint Eastwood között, de ettől még nem elégedett meg azzal, hogy csupán nézze a westernfilmeket.

nyilatkozta a Cowboys & Indians magazinnak.

Ethan Hawke az In a Valley of violence című filmben Forrás: Focus World

Sőt, Ethan Hawke nem elégedett meg egyetlen műfaji kalandozással, rövid időn belül két westernt is láthatunk tőle, hamarosan pedig egy harmadiknak is belekezd a forgatásába.

Ha mindhárom film jól sikerül, egymaga kirobbanthat egy kisebb fajta western-reneszánszt.

Előbb hat másik fegyverforgató társaságában tisztít meg egy települést a gazfickóktól, majd egyedül áll bosszút az őt és a kutyáját ért megaláztatásokért. A hét mesterlövész remake-je kapta a nagyobb hírverést, ezért a tisztesség azt kívánja, hogy a jóval kisebb költségvetésű, és az amúgy is előbb forgatott In a Valley of Violence-szel kezdjük a sort.

Az első előzetes alapján egy tipikus western főszerepét vállalta el Ethan Hawke, amely a Csontok és skalpok-kal ellentétben nem keveri a műfajokat, annak ellenére sem, hogy a filmet jegyző Ti West eddig horrorrendezőnek volt elkönyvelve. Pont ezért akart zsánert váltani, és szerencséjére a producere összehozta Hawke-kal, aki szintén egy vadnyugati filmben gondolkodott.

Egy titokzatos vándort játszik a filmben, aki csak egy italt szeretne nyugalomban meginni, de pár pillanattal később már a kisváros poros főutcáján találja magát, és egy helyi szájhőst őt ki egyetlen ütéssel. Mint megannyi westernben, az In a Valley of Violence-ben is az erőszak láncreakciószerű elburjánzását követhetjük végig. Ostoba, macsó és bosszúszomjas férfiakat láthatunk az előzetesben, akik tudtukon kívül egy rendkívül veszélyes fickóba kötnek bele. A kisváros seriffjét játszó John Travolta képviseli a józanságot a vadnyugati kisvárosban, de a katasztrófát ő sem tudja elhárítani.

Ti West hagyománytisztelő filmje elsősorban a műfaj rajongóinak okozhat majd örömet, A hét mesterlövész promóanyagaiból viszont egyértelműen kiérződik, hogy ezt a westernt a mai kor igényeihez szabták. A két hete kiadott második előzetes úgy pörög, mint bármelyik másik látványfilm kedvcsinálója, ebben a filmben öt perc alatt fog elhullani annyi ember, mint az In a Valley of Violence teljes játékidejében, ráadásul a stílusosan fényképezett mészárlást egy kortárs popszámmal teszik még menőbbé.

Az előzetesből az is kitűnik, hogy Ethan Hawke karaktere valószínűleg elhomályosul majd Denzel Washington szoborszerű hőse és Chris Pratt minden helyzetre egy mókás beszólással reagáló szerencsejátékosa mellett. Az 1960-as eredeti filmet a kiváló színészgárda tette igazán emlékezetessé, és Washingtonék sem éppen kutyaütők, úgy hogy az esély megvan rá, hogy nem lesz csalódás Antoine Fuqua akcióban dúskáló westernje.

Ethan Hawke (középen) A hét mesterlövész című filmben Forrás: Fórum Hungary

Fuqua eredetileg nem gondolt arra, hogy Hawke-ot is szerepeltesse a remake-ben. A színész maga ajánlkozott fel, miután összefutottak A védelmező premierén, és megtudta, hogy a rendező legközelebb A hét mesterlövész-t forgatja Denzel Washingtonnal.

– emlékezett vissza Hawke, hogyan győzködte Fuquát.

A hét mesterlövész-t szeptember 22-én mutatják be Magyarországon, az In a Valley of Violence október 21-től lesz látható a tengerentúli mozikban és válik elérhető a filmeket streamelő szolgáltatókon keresztül. Alapból azt mondanánk, hogy nincs esély a hazai mozis premierre, az is igaz viszont, hogy az év elején még a Csontok és skalpok hazai bemutatását is esélytelennek tartottuk.

Hawke nem áll le a westernekkel, A hét mesterlövész után ismét együtt fog dolgozni Vincent D'Onofrióval, aki a The Kid című rendezői debütálását fogják leforgatni. James Franco játssza majd Billyt, Ethan Hawke pedig Pat Garrettet a már sokszor elmesélt vadnyugati történet legújabb feldolgozásában. A leghíresebb verziót Sam Peckinpah készítette el, nála Kris Kristofferson és James Coburn játszotta el az egymással szembeforduló egykori két nagy barátot.

Kris Kristofferson és James Coburn a Pat Garrett és Billy, a kölyök című 1973-as filmben Forrás: Mokép

„Nem gondoltam volna, hogy én leszek a nemzedékem James Coburnja. A generációm Marlon Brandója akartam lenni, de megelégszem azzal, ha James Coburn leszek" – viccelődött Hawke az interjúban.

Minden pasi megpróbál felszedni egy magyar lányt

Ethan Hawke-ból sosem lett szupersztár, de közel három évtizedes karrierje alatt végig menő tudott maradni. A Mielőtt-trilógiában olyan szerepet kapott, amelyért a legtöbb színész a fél karját odaadná. Beszélgetésünk során Magyarországról majdnem négy dolog is eszébe jutott, és elárulta, hogy hiába tartja ostobaságnak a díjakat, azért mindet meg szeretné kapni. A négygyermekes, 42 éves színésztől azt is megkérdeztük, hogy hány órát alszik egy nap, miért nincsenek káros szenvedélyei, melyik filmen sírt a legjobban, és miért nem látjuk soha táncolni. Olvassa el interúnkat!