Kamarás Iván egyszerre lesz Bruce Willis és Keanu Reeves

Kamarás Iván a Cop Mortem című filmben
Vágólapra másolva!
A Cop Mortem című akciófilmben Kamarás Iván nappal a Lánchíd felett meditál, este meg baseballütővel tesz rendet egy fővárosi szórakozóhelyen, mint egy magyar Bruce Willis. Az előzetes alapján a bűnöző szerepét őrülten túljátszó Anger Zsolt a kedvenc szereplőnk, minden mondatán tudtunk röhögni. A kaszkadőri bőrdzsekit rendezői székre váltó Kovalik József akciót akcióra halmoz, és így akar szórakoztatni. Mi némi öniróniában reménykedünk, ami ellensúlyozná a zsarufilmes kliséket.
Vágólapra másolva!

Duplán is szerencsések voltak azok, akik a hónap közepén beültek a miskolci CineFest éjféli vetítéseire, horrorklasszikusokat nézhettek moziban, és az elsők között láthatták a Cop Mortem című magyar akciófilm előzetesét. Az ismert magyar színészekkel, verekedésekkel és lövöldözésekkel teli trailer a semmiből csapott le rám. Először megkövülten bámultam, és nem értettem, mi folyik előttem.

Aztán az exhibicionista bűnöző szerepét őrülten túljátszó Anger Zsolt eldicsekedett azzal, hogy őt ezer jagelló üldözi életre-halálra. Mindez annyira szürreális volt, hogy egy nevetés szakadt fel belőlem, majd hirtelen megértettem, hogy mi történik a vásznon: magyar viszonylatban A kategóriás színészek játsszák el egy trashfilm kedvéért, hogy ők mindennél keményebbek.

Anger Zsolt a Cop Mortem című filmben Forrás: Pannónia

A miskolci művházban rajtam kívül még sokan vették a lapot, és hangos nevetésekkel díjazták a zsarufilmek poros kliséinek paródiába hajló újrajátszását. Szerencsére ezt az élményt most már bárki átélheti, csak a fenti videóra kell kattintania.

Kamarás Iván játssza el a sajátos módszerekkel dolgozó Interpol-ügynököt, aki rendőrökre vadászó sorozatgyilkosok miatt jött Magyarországra. A műfaj hagyományait követve, nem örülnek az idegenből jött segítségnek, és púpnak tekintik őt a hátukon. A Cop Mortem-ben feltűnik még Gáti Oszkár, Gesztesi Károly, Nagy Zsolt és Szabó Győző, az pedig már most biztos, hogy Ganxsta Zolee nem csupán színészkedni, hanem verekedni is fog.

Ganxsta Zolee a Cop Mortem című filmben Forrás: Pannónia

A Cop Mortem rendezője, forgatókönyvírója és egyik producere Kovalik József, aki több mint húsz éve dolgozik kaszkadőrként filmes produkciókban. Az 1996-os Evitá-tól kezdve a Hellboy 2-n, a Herkules-en és a Die Hard 5-ön át a Z világháború-ig csaknem az összes Magyarországra települt hollywoodi filmben közreműködött. Emellett a magyar produkciókat is segítette az akciójelenetek elkészítésekor, a Kisváros, Linda, Magyar vándor, Taxidermia, Kútfejek, Isztambul, Argo 2 és számos további hazai film forgatásán is dolgozott.

Kovalik saját regényét, a Joseph MacLeod álnéven írt Élni vagy pokolra jutni-t adaptálta filmre, közben áthelyezte a cselekményt New Yorkból Magyarországra. A mozgóképes változatban John Holdon (Kamarás Iván) egy magyar társat (Páll Zsolt) kap maga mellé, akik néha rivalizálva, máskor meg együttes erővel erednek a rituális sorozatgyilkosság elkövetőinek a nyomába.

Kamarás Iván a Cop Mortem című filmből Forrás: Pannónia

A sajtóanyag szerint a Cop Mortem-nek

Az előzetes alapján a klisékben tobzódó, B-kategóriás, késő esti műsorsávba való akciófilmek szintjét üti meg a Cop Mortem. Remélhetőleg fért a filmbe némi önirónia is, mert akkor bűnös élvezetnek pont jó lesz. November 24-én kerül a mozikba.