Meghalt Vera Chytilová

Vera Chytilová
Vágólapra másolva!
Nyolcvanöt éves korában szerdán Prágában meghalt Vera Chytilová világhírű cseh filmrendező, a csehszlovák film hatvanas évekbeli új hullámának egyik legismertebb képviselője. 
Vágólapra másolva!

A Magyarországon is jól ismert Chytilová a prágai Filmművészeti Főiskola (FAMU) elvégzése után 1966-ban a rendkívüli sikert hozó, Százszorszépek című játékfilmjével került első ízben a cseh és a nemzetközi filmszakma látókörébe.

Egy kocka a Százszorszépek című filmből Forrás: Mokép

Filmjeit a szatirikus, kritikus, humoros látásmód jellemzi, amely éles és könyörtelen tükröt állított a korabeli társadalom és az emberi kapcsolatok elé. Több alkotása széleskörű társadalmi, szakmai vitákat váltott ki. Chytilovát sokan állandóan provokáló, filozofáló alkotónak tartották, akinek filmjei a korábbi szocialista rendszer politikai vezető köreiben nem mindig váltottak ki támogatást.

Az 1968-as prágai tavasz idején készített A paradicsomi fák gyümölcseit esszük című alkotás miatt - amely a férfi-nő viszony szürrealista elemzésén keresztül gyakorlatilag az árulás metaforája - a szocialista rendszer kultúrpolitikusai néhány évre eltiltották a filmezéstől.

Vera Chytilová a 2008-as Karlovy Vary-i filmfesztiválon Forrás: Karlovy Vary filmfesztivál

A kényszerszünet után 1976-ban bemutatott, Játék az almáért című filmje szintén hatalmas siker lett, és nemzetközi visszhangot váltott ki. Az újjászületésről szóló keserű komédia főszereplője Jirí Menzel volt.

A hetvenes évek végén és a nyolcvanas években forgatott filmjei - Panelsztori (1979), Elakadás (1981), Egy faun megkésett délutánja (1983), A bolond és a királynő (1987), Egyet ide, egyet oda (1988) - szinte kivétel nélkül nagy közönségsikert arattak, és a filmes szakma is nagyra értékelte őket.

Chytilovának a rendszerváltás után forgatott filmjei - közülük talán a legismertebb az 1993-ban bemutatott Az örökség volt - a szakma szerint már nem érték el korábbi filmjei színvonalát. Utolsó játékfilmjét, a Szép pillanatok-at 2006-ban készítette. Később több dokumentumfilmet is forgatott.

2010-ben megjelent önéletrajzában azt írta, nagyon zavarja, hogy a világ a rendszerváltás után se igen változott meg. Ha a múltról kérdezték, azt szokta volt mondani: "Nekem nem volt problémám a hatalommal. A hatalomnak velem azonban igen."

Olvasnivaló: A játék határai - Báron György írása Chytilová filmjeiről