Vágólapra másolva!
Kedden elhunyt Lauren Bacall színésznő, a negyvenes évek legendás hollywoodi sztárja, Humphrey Bogart özvegye - jelentette be a Bogart család örökségét gondozó ügynökség. 
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint a 89 éves Bacall halálának oka agyvérzés volt. Alig 18 évesen kapta az első szerepét egy washingtoni színházi produkcióban, 1942-ben. Az előadás megbukott, de a nyúlánk Betty Bacallt – akkor még így hívták, de már a Bacall is felvett név volt –, felfedezte a kor híres divatguruja, a Harper's Bazaar főszerkesztője, Diana Vreeland. 1943-ban már a magazin címlapján pózolt, itt pedig a kor egyik legnagyobb hollywoodi rendezőjének, Howard Hawkesnak a felesége figyelt fel rá.

Forrás: AFP
Szegények és gazdagok (1944) | Humphrey Bogart és Lauren Bacall

Hawkes az első próbafelvétel után eldöntötte, hogy sztárt farag belőle, és következő filmje, a Szegények és gazdagok női főszerepét bízta rá. A film férfi főszerepére akkor még két jelöltje volt: Cary Grant és Humphrey Bogart – Bacall az előbbiért drukkolt. Aztán a szerep Bogartnál landolt, és a forgatás harmadik hetében összejöttek. Bogie egy este felkereste a lakókocsijában, megcsókolta, és a zsebéből előhúzott gyufásskatulyára felírta a számát.

Az első közös filmfelvételük is a cigarettagyújtás köré szerveződött: Bacall a filmben tüzet kér Bogarttól, majd megköszöni, és kimegy a szobából – ennyi volt a feladat. De a 19 éves színésznő annyira remegett a lámpaláztól, hogy alig merte felemelni a fejét – az állát leszorítva, alulról pillantott a partnerére. Ez a nézés aztán a védjegyévé vált.

Bogarttal nemcsak az életben találtak egymásra, de a vásznon is remekül passzoltak, így később még több filmben játszottak szerelmespárt, például a Hosszú álom-ban, a Sötét átjáró-ban és a Key Largó-ban. De Bacall forgatott Kirk Douglasszel és Marilyn Monroe-val is.

Forrás: AFP
A hosszú álom (1946) | Lauren Bacall és Humphrey Bogart

Két fiuk születése nem lassított a karrierjén, de Bogart 1957-ben bekövetkezett halála után drasztikusan visszaesett az érdeklődés iránta. Vissza is költözött Los Angelesből New Yorkba – ahol született –, és inkább Broadway-előadásokban játszott. Következő ismert filmjét 1974-ben forgatta, ez volt a hatalmas sztárparádét felvonultató Gyilkosság az Orient expresszen.

Forrás: AFP
Dogville (2003) | Nicole Kidman, Harriet Andersson és Lauren Bacall

Később is többször visszavonult a filmtől, majd mindig újra felfedezték. Mély nyomot hagyott például Lars von Trier Dogville-jében, és bámulatos formában volt még 2007-ben is, A kísérő című filmben, 1997-ben a Tükröm, tükröm című filmben játszott mellékszerepéért Oscar-díjra jelölték.