Gryllus Dorka Velencében masszíroz

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták a velencei filmfesztivál programját. A versenyfilmek közt helyet kapott Fatih Akin Soul Kitchen című vígjátéka is, melyben Gryllus Dorkát láthatjuk egy masszőz szerepében, és beválogattak a programba két olyan filmet is, melyben Tóth Orsi is játszik.
Vágólapra másolva!

Kihirdették a szeptember 2. és 12. közt zajló 66. velencei filmfesztivál versenyprogramját. Ahogy korábban megírtuk, a 23 versenyfilm közt szerepel két olyan alkotás - a Women Without Men és a Lourdes -, amelyben Tóth Orsi is szerepel, ami viszont új információ, hogy itt lesz a világpremierje Fatih Akin Soul Kitchen című éttermes vígjátékának is, amelyben pedig Gryllus Dorkát láthatjuk egy masszőz szerepében. Utóbbi filmről itt írtunk bővebben.

A teljes versenyprogram:

Soul Kitchen
Rendező: Fatih Akin
Főszereplők: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Gryllus Dorka

Forrás: www.gordonphoto.de

A török-német rendező néhány sötétebb dráma (Fallal szemben, A másik oldalon) után könnyedebb hangvételű filmet csinált. A vígjáték főhőse egy étteremtulajdonos (Adam Bousdoukos), akinek válságba jut az élete. Az egyik mellékszerepet Gryllus Dorka játssza, aki egy fizioterapeutát alakít.

* * *

Lourdes
Rendező:
Jessica Hausner
Főszereplők: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Bruno Todeschini, Tóth Orsi

A film egy tolószékes nőről (Testud) szól, aki a népszerű zarándokhelyre, Lourdes-ba megy a gyógyulás reményében. Úgy tűnik, egyik pillanatról a másikra meg is gyógyul, és ezzel sokak irigységének célpontjává válik, valamint felhívja magára az egyik zarándokcsoport vonzó vezetőjének figyelmét is. Tóth Orsi egy tolószékes kislányt alakít, akit szintén Lourdes-ba visznek, hogy gyógyító áldást kaphasson.

* * *

Yi Ngoi (Baleset)
Rendező:
Pou-Soi Cheang
Főszereplők: Louis Koo, Richie Jen, Michelle Ye

A zsánerfilmekben utazó hongkongi rendező legújabb filmje egy bérgyilkosról szól, aki úgy dolgozik, hogy áldozatai halálát mindig balesetnek álcázza. Amikor egy akció folyamán elveszíti egyik segítőjét, gyanakodni kezd, hogy valaki az életére tör, úgyhogy megpróbálja likvidálni ellenfelét, mielőtt még ővele bánnának el.

* * *

Zanan-e Bedun-e Mardan (Women Without Men)
Rendező:
Shirin Neshat
Főszereplők: Pegah Feridon, Shabnam Tolouei, Tóth Orsi, Arita Shahrzad

Forrás: [origo]

Az Egyesült Államokban élő iráni fotó- és videoművész első nagyjátékfilmje Iránban játszódik az 1953-as politikai villongások idején, és négy nő összetalálkozó sorsát meséli el. Tóth Orsi egy nyomorult életű prostituáltat alakít, aki egy mesés kertben talál menedéket.

* * *

Persécution
Rendező: Patrice Chéreau
Főszereplők: Romain Duris, Charlotte Gainsbourg, Jean Hugues Anglade, Alex Descas

A többek közt a Margó királyné-t és az Intimitás-t jegyző rendező egy beteges szerelmi háromszögről mesél, amelyben az egyik férfi (a Lakótársat keresünk Duris-je) lelkileg kínozza a szerelmét (Gainsbourg az Álom tudományá-ból és az Antikrisztus-ból), aki egy másik férfit (Anglade a Margó királyné-ból) kínoz, akinek erre az a reakciója, hogy elkezdi az első férfit és a nőt is zaklatni.

* * *

Lo Spazio Bianco
Rendező: Francesca Comencini
Főszereplők: Margherita Buy, Guido Caprino, Salvatore Cantalupo

A rendezőnő (Apám szavai, Szűkebb pátriánk) regényadaptációjában a gyakran foglalkoztatott olasz színésznő, Margherita Buy (Caterina a városba megy, A Szaturnusz gyűrűjében) egy negyvenéves nőt alakít, aki koraszülött csecsemőnek ad életet és a következő hónapokat az inkubátor mellett tölti. A férfi főszerepben a Gomorra szabóját, Salvatore Cantalupót láthatjuk.

* * *

Mr. Nobody
Rendező:
Jaco Von Dormael
Főszereplők: Jared Leto, Diane Kruger, Sarah Polley

Forrás: [origo]

A némiképp a Benjamin Button különös életé-re hajazó filmben Nemo Nobody (Leto) egyszer csak a jövőben találja magát öregemberként, és eltöpreng, hogy vajon jó döntéseket hozott-e és azt az életet élte-e, amit igazán akart. A hivatalos holnapot itt találod, a kissé szentimentális előzetest itt nézheted meg.

* * *

A Single Man
Rendező: Tom Ford
Főszereplők: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode

A divattervező Tom Ford első filmje regényadaptáció, amely egy napot mesél el egy meleg egyetemi tanár (Firth) életéből, aki nemrég váratlanul elhunyt párját gyászolja.

* * *

La Doppia Ora
Rendező:
Giuseppe Capotondi
Főszereplők: Ksenia Rappoport, Filippo Timi, Giorgio Colangeli

A rendező első nagyjátékfilmje Torinóban játszódik, és részben két magányos ember találkozásából kibomló szerelmi történet, részben pszichológiai thriller.

* * *

White Material
Rendező: Claire Denis
Főszereplők: Isabelle Huppert, Nicolas Duvauchelle, Isaach De Bankolé

Forrás: [origo]

Huppert egy afrikai kávéültetvény-tulajdonost alakít, akinek az országban dúló polgárháború miatt el kellene hagynia a farmját, de erre nem hajlandó még akkor sem, ha családja biztonságát kell kockára tennie.

* * *

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
Rendező: Werner Herzog
Főszereplők: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Michael Shannon

Herzog nem remake-elte, hanem újragondolta Abel Ferrara Mocskos zsaru-ját. A helyszín New York helyett New Orleans, a főszereplő Harvey Keitel helyett Nicolas Cage. Az előzetes nem sok jót ígér.

* * *

Baaria
Rendező: Giuseppe Tornatore
Főszereplők: Francesco Scianna, Margareth Made, Raoul Bova, Enrico Lo Verso, Michele Placido, Vincenzo Salemme, Monica Bellucci, Laura Chiatti

Déja vu-nk van: Tornatore (Cinema Paradiso) egy szicíliai faluban játszódó önéletrajzi filmet rendezett, amely három generáció sorsát követi végig. Ez lesz a fesztivál nyitófilmje.

* * *

Tetsuo: The Bullet Man
Rendező:
Tsukamoto Shinya
Főszereplők: Eric Bossick, Monou Akiko, Tsukamoto Shinya

A japán rendező a '89-es első és a '92-es második Tetsuo-film után visszatért a pusztító fegyverré változó figurájához és megcsinálta a sorozat immár angol nyelvű harmadik részét, amelyben ismét saját maga formálja meg a brutális főhőst.

* * *

The Road
Rendező:
John Hillcoat
Főszereplők: Charlize Theron, Viggo Mortensen, Guy Pearce, Robert Duvall

Forrás: [origo]

Az ajánlat című kemény westernt jegyző Hillcoat Cormac McCarthy posztapokaliptikus regényét filmesítette meg, amelyben egy apa (Mortensen) és fia próbálnak Amerika egyik pontjából a másikba jutni.

* * *

Lei Wangzi (Könnyek hercege)
Rendező:
Yonfan
Főszereplők: Chih-Wei Fan, Terri Kwan, Joseph Chang, Kenneth Tsang

Az 1950-es évek Tajvanjában játszódó film középpontjában négy ember barátsága áll, amelyre kihatnak az időszak viharos politikai eseményei is.

* * *

Capitalism: A Love Story
Rendező: Michael Moore

Michael Moore-nak természetesen a gazdasági világválságról is megvan a maga teóriája, amit legújabb dokumentumfilmjében tár a nézők elé. A film a Bush- és az Obama-adminisztráció közti átmenetre koncentrál.

* * *

Survival of the Dead
Rendező:
George Romero
Főszereplők: Alan Van Sprang, Kenneth Walsh, Devon Bostick, Kathleen Munroe

Forrás: [origo]

A 69 éves horrormágus továbbra is ontja magából a filmeket. Legújabb zombifilmje egy USA partjainál fekvő szigeten játszódik, ahol a lakóknak zombikkal kell megküzdeniük, miközben megpróbálják megtalálni a gyógyszert az elzombisodás visszacsinálására, hogy visszakaphassák szeretteiket.

* * *

36 Vues du Pic Saint Loup
Rendező:
Jacques Rivette
Főszereplők: Jane Birkin, Sergio Castellitto, André Marcon, Jacques Bonnaffé

Birkin egy cirkuszigazgató lányát játssza, aki régen elhagyta a cirkuszt, azonban apja halála után visszatér, hogy a kezébe vegye a társulat irányítását. Megismerkedik egy olasz férfival (Castellitto), aki fontos szerepet kap a cirkusz életében, és megpróbálja kideríteni a nő titkát, azaz, hogy miért hagyta faképnél egykor a társulatot.

* * *

Life During Wartime
Rendező:
Todd Solondz
Főszereplők: Ciarán Hinds, Emma Hinz, Charlotte Rampling

A boldogságtól ordítani folytatása-újragondolása sokszereplős film, amelynek középpontjában a megbocsátás témája áll. Ezt különböző szerelmes párok történetein keresztül boncolgatja Solondz, aki filmjének egyik kis szerepében állítólag Paris Hiltont is felvonultatja.

* * *

Il Grande Sogno
Rendező:
Michele Placido
Főszereplők: Riccardo Scamarcio, Jasmine Trinca, Luca Argentero, Laura Morante, Silvio Orlando

Forrás: [origo]

Michele "Cattani felügyelő" Placido új filmjében a két főhős megformálását Riccardo Scamarcióra és Jasmine Trincára bízta, akik már előző filmjében, a Bűnügyi regény-ben is szerepeltek. A '68-as diáklázadások idején játszódó film két különböző hátterű fiatal szerelmét meséli el.

* * *

Ahasin Wetei (Két világ közt)
Rendező: Vimukhti Jayasundara
Főszereplők: Thusitha Laknath, Kaushalya Fernando, Huang Lu

* * *

El Mosafer (Az utazó)
Rendező:
Ahmed Maher
Főszereplők: Omar Sharif, Cyrine AbdelNour, Khaled El Nabawy

* * *

Levanon
Rendező:
Samuel Maoz
Főszereplők: Yoav Donat, Itay Tiran, Oshri Cohen

* * *

És ez mind még csak a versenyprogram volt. Ha kíváncsi vagy az egyéb szekciók programjára is, kattints ide a fesztivál teljes filmlistájáért.