Filmszemle lesz, filmhétvége nem

Vágólapra másolva!
Most már biztos, hogy idén is lesz Magyar Filmszemle. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) pénteki sajtóközleménye szerint előreláthatóan április végén fogják megtartani a mustrát. A Magyar Filmművész Szövetség februárra tervezett szemlepótló filmhétvégéje elmarad.
Vágólapra másolva!
A 2011-es Filmszemléről szóló összes cikkünkhttp://cimkezes.origo.hu/cimkek/filmszemle-2011/index.html?tag=Filmszemle+2011

Az MMKA arról adott tájékoztatást, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) értesítése szerint a filmszemlét Réthelyi Miklós tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2010. évi miniszteri keretéből támogatja. Az MMKA azt ígéri, várhatóan február 15-ig részletes tájékoztatást tesznek közzé a szemlével kapcsolatban. Az NKA-támogatás mértéke 70 millió forint, a szemle társrendezésére nyílt pályázatot írnak ki.

A nemzeti erőforrás miniszter keretéből most biztosított 70 millió forint még a felét sem teszi ki annak a 160 milliónak, amennyiből tavaly a mustrát megrendezték. A pályáztatással társrendező belépésével, külső támogatók bevonásával további tízmilliókra lesz szükség a szemle megrendezéséhez; a magántőke részvétele európai filmfesztiválok megszervezésén megszokottnak számít.

Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumi elnöke még decemberben jelentette be, hogy a hagyományos februári időpont helyett 2011-ben április végén rendezhetik meg a 42. Magyar Filmszemlét. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója december közepén a Variety-nek elmondta, külföldi újságírókat és fesztiválszervezőket idén nem tudnak meghívni a szemlére, mert áprilisban már javában zajlanak a cannes-i fesztivál előkészületei.

A Magyar Filmművész Szövetség főtitkára Szomjas György decemberben nyilatkozta az [origo]-nak, hogy szerintük mindenképpen februárban kell megtartani a Filmszemlét, és el is kezdtek szervezni egy fapados verziót, amit filmhétvégének neveztek. Pálfi György filmrendező pénteken elmondta: az MMKA kuratóriumának bejelentése miatt a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Madzag Filmegylet szervezkedése is elmarad egy februárra tervezett filmhétvégére.

Forrás: [origo]
Pálfi György (sapkában) a Nem vagy a barátod forgatásán

"Nekünk a lebegtetés esett rosszul, hogy talán lesz szemle, talán nem. Azt gondoltuk, van annyi film és alkotó, aki meg akarja mutatni és nézni egymás filmjeit. A mozgókép közalapítvány most először tett ígéretet arra, hogy biztosan lesz szemle és a társrendezésre nyílt pályázatot írnak ki, így a mi elképzelésünk okafogyottá vált" - szögezte le Pálfi György. A rendező szerint így is késésben vannak, hiszen egy minőségi áprilisi filmszemle megszervezését már most el kellene kezdeni.

Pálfi György tervei szerint áprilisra befejezi a Férfi és nő című kísérleti filmjét, amely már létező filmek összevágott részleteiből épül majd fel. A rendező már másfél éve dolgozik ezen az alkotáson, és az információs szekcióba ajánlaná fel a szemlének.

Az idei Magyar Filmszemle versenyszekciójába tizenhét, a bemutató szekcióba tizenhárom nagyjátékfilm jelentkezett, beneveztek továbbá közel százötven dokumentumfilmet, több tucat tévéfilmet, animációs alkotást, kísérleti és tudományos-ismeretterjesztő filmet, de még lehetőség van további nevezésekre is.