A magyarok miért nem kacaghatnak a világvégén?

Itt a vége, This Is the End, James Franco, Emma Watson és Seth Rogen
Vágólapra másolva!
Nagy valószínűség szerint nem mutatják be itthon az év két legviccesebbnek tartott filmjét. Mindkettő a világ összeomlását meséli el humoros köntösben, és mindkettő szuper kritikákat kapott eddig, mégis vonakodnak a hazai forgalmazók, mert az alkotók előző filmjeit nem nézték a magyarok. 
Vágólapra másolva!

Bizonytalan az apokalipszist vicces formában feldolgozó két új film magyarországi mozibemutatója. Az egyik Edgar Wright The World's End című komédiája, amely a rendező ún Cornetto-trilógiájának a záródarabja (a Haláli hullák hajnala és a Vaskabátok volt a korábbi két rész). A másik a Superbad forgatókönyvét jegyző Seth Rogen és Evan Goldberg Itt a vége (This Is the End) című munkája, amelyben saját magukat alakító hollywoodi sztárok (James Franco, Emma Watson, Jonah Hill, Paul Rudd, Michael Cera,stb.) próbálják kibekkelni a világvégét egyikük Los Angeles-i házában.

James Franco, Emma Watson és Seth Rogen az Itt a vége című filmben Forrás: InterCom

Hiába kapott mindkét film pozitív kritikákat (a Rotten Tomatoeson 90 százalékon áll a The World’s End, és 85 százalékon az Itt a vége), és hiába lett az Itt az vége hatalmas siker Amerikában (32 millióból készült, eddig 93 milliót hozott), a magyar bemutató ellen mindkét esetben az szól, hogy az alkotók korábbi filmjeire nem voltak kíváncsiak a magyarok. Az amerikai zsarufilmeket remekül parodizáló Vaskabátok-ra például kevesebb, mint 25 ezren váltottak itthon jegyet, de ez még relatíve sikeresnek tűnik a The World's End két főszereplőjét, Simon Pegget és Nick Frostot felvonultató Paul siralmas nézettségi adataihoz (9235) képest.

fent: Ananász expressz, Superbad | lent: Paul, Vaskabátok Forrás: UIP Dunafilm, InterCom

Az Amerikában rendkívül népszerű Seth Rogennek sincs nagyobb szerencséje a magyarokkal: több mint egy évtizedig csiszolgatták Goldberggel együtt a Superbad forgatókönyvét, és ezt honfitársaink úgy hálálták meg, hogy távol maradtak a kész filmet vetítő moziktól. "Lasszóval és a tervszámhoz képest magas költéssel kellett megfognunk tizenötezer nézőt" - fogalmazott Ádám Bernadett, a filmet forgalmazó InterCom akkori sajtófőnöke. Még durvább bukta volt (9403 néző!) a Rogen/Goldberg-páros Ananász expressz című vígjátéka, amely a hangvételét tekintve talán a legközelebb áll az új filmükhöz.

Azért még nincs veszve minden. Az Itt a vége sokáig augusztus 22-i premierdátummal szerepelt az InterCom megjelenési tervében, nemrég azonban átkerült októberre. "A stúdiónál van jelenleg a labda, hogy bemutassuk-e vagy sem" - mondta az Origónak Rajki Péter, a cég jelenlegi sajtófőnöke. Tekintve, hogy az Itt a vége szeptemberben jön ki DVD-n Amerikában, ami azt eredményezi, hogy rögtön elárasztják a netet a kifogástalan minőségű kalózkópiák, nem fogadnánk nagyobb összegben arra, hogy itthon valaha látni fogjuk a gyöngyvásznon.

Nick Frost, Simon Pegg és Paddy Considine a The World's End című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A The World's End annyival szerencsésebb helyzetben van, hogy legalább egy alkalommal biztosan lát majd magyar mozit belülről, ugyanis szerepelni fog a miskolci CineFest filmfesztivál műsorán szeptemberben. Sőt, a filmet forgalmazó UIP Dunafilm munkatársa közlése szerint még az is elképzelhető, hogy ha zajos sikert arat Miskolcon, megkockáztatnak egy országos mozibemutatót.