A franciák odavannak a magyar kutyákért

Fehér Isten
Vágólapra másolva!
Szerdától 57 franciaországi moziban vetítik Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét. Párizs utcáit már egy hete elborították a film plakátjai, a metróban pedig mozgó reklámfelületeken láthatók részletek az előzetéséből. A kritikusok nagy része szépeket írt a magyar filmről.  
Vágólapra másolva!

"Mundruczó, aki már a Deltá-val és a Szelíd teremtés - A Frankenstein terv-vel is felhívta magára a figyelmet, alapjaiban nyúlt hozzá különböző filmes műfajokhoz: az akciófilmhez vagy pontosabban a bosszúfilmhez, a politikai filmhez és a filozófiai filmhez is... A Fehér Isten mindemellett magával ragadó metaforikus alkotás a mai Magyarországról" - írta Franck Nouchi kritikus a Le Monde-ban.

"A film témája minden kétséget kizáróan a mai Magyarországon és a környező országokban is szomorúan aktuális témáról, a rasszizmusról és az idegengyűlöletről szóló parabola" - fogalmazott az egyik legjelentősebb francia filmkritikus, Jean-Michel Frodon a Slate.fr portálon. Szerinte "a érzékek és az érzések szintjén rejlik ennek a filmnek az igazi sikere. A kritikus elismerően szólt Mundruczó Kornél beállításairól és a film ritmusáról, és kiemelte, hogy a rendező "ugyanolyan jól filmezi a Lilit alakító fiatal színésznő, Psotta Zsófia kicsit sem klasszikus arcát és testét, mint ahogy egy nagy kutya magányos futását az utcákon, vagy a lázadó hadsereggé váló kutyafalkát, amely szétrombolja az egész várost".

A Le Positif című filmes folyóirat Mundruczó ötödik filmjét "látomásokkal teli mesének" nevezte. "Felhívás egy legitim lázadásra, tökéletesen filmezve egy olyan rendezőtől, aki filmről-filmre egyre jelentősebbé válik a különböző műfajokban, amelyeket a megfelelő formában használ. A film mindenkihez szól Jancsó Miklós rajongóitól a popcorn-falókig" - írta Michel Cieutat.

"Európában az igazi fokmérő a francia forgalmazás, mert ezen a piacon látható a legtöbb nemzetközi film. Párizs a film fővárosa. Nagyon nagy kérdés, hogy itt mi tud elérni egy magyar film" - mondta az MTI-nek Mundruczó Kornél. "A Pyramide, a film francia forgalmazója a tőle telhetően mindent megtett egy ilyen kis magyar film támogatására" - tette hozzá a rendező, akinek korábbi alkotásait is bemutatták Franciaországban, de legújabb munkáját személyesen is elkísérte Párizsba, ahol két napig interjúkat adott a francia lapoknak, rádióknak, televízióknak, esténként pedig közönségtalálkozón vett részt.

Így osztályozták a francia lapok a Fehér Istent Forrás: Pyramide

Szlovákia, Belgium és Hollandia után került a mozikba Franciaországban a Fehér Isten, amely januártól a brit, márciustól az amerikai és a német mozikban is látható lesz. A film tetszetős amerikai plakátját nemrég mutattuk meg.

A francia nézőket és szakmai érdeklődőket elsősorban azt érdekelte, hogy a filmes szabályoknak ellentmondó műfaji keveredés hogyan és mitől tud működni a Fehér Isten-ben - számolt be róla Mundruczó, aki úgy érzi, már az nagy sikernek számítana, ha a filmet több hétig vetítenék a mozik. Franciaországban az első napokon tapasztalható érdeklődést követően döntik csak el a forgalmazók, hogy meddig játszanak egy filmet.

A Fehér Isten francia plakátja Forrás: Pyramide

Mundruczó elárulta: eredetileg azt gondolta, hogy ez lesz a "legmagyarabb" filmje, mert nagyon Magyarországnak szól, a magyarok problémájáról, felelősségük hiányáról üzen. Ezzel szemben ezzel a filmjével ért el eddig a legjelentősebb nemzetközi sikereket, ami véleménye szerint azt mutatja, hogy a téma a világ minden táján aktuális.

A Fehér Isten májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Un certain regard szekciójának fődíját és ezt a filmet küldi Magyarország a jövő évi Oscar-versenybe. Legközelebb december 20-án szurkolhatunk neki, akkor jelentik be ugyanis az Oscarért hajtó idegen nyelvű filmek szűkített listáját. A filmet több mint negyvenezren nézték meg a hazai mozikban.