Nem kell félni a medvétől

Grizzly Man
Vágólapra másolva!
Múlt pénteken mutatták be a berlini filmfesztiválon Werner Herzog Queen of the Desert című sivatagi, romantikus eposzát. A filmet kinevette a közönség, az őrültségekre hajlamos német rendező életvezetési tanácsai azonban zseniálisak. Szokjunk hozzá a mögöttünk álló medvéhez, illetve nem engedélyt kell kérni, elég utána bocsánatot. 
Vágólapra másolva!

Herzog utoljára 2009-ben készített nagyjátékfilmet, a Nicholas Cage főszereplésével készült Mocskos zsaru - New Orleans utcáin című bizarr hangvételű krimit, azóta csak dokumentumfilmeket csinált, így nagy várakozás előzte meg a Nicole Kidman, Robert Pattinson és James Franco főszereplésével készült filmet, mi is beválogattuk 2015 legjobban várt filmjei közé.

A Queen of the Desert Herzog legismertebb műveinek (Aguirre, Isten haragja, Fitzcarraldo) a témájához nyúl vissza, az ember küzdelméhez a tájban. Gertrude Bell felfedező, író és régész nyomába ered, aki személyesen ismerte Arábiai Lawrence-t és az első világháború után részt vett több közel-keleti ország határvonalának a meghatározásában. Mintha direkt Herzog számára találtak volna ki ezt a történetet.

Nicole Kidman és James Franco a Queen of the Desert című filmben Forrás: Evolution Entertainment

Ehhez képest nevetéstől zengett a terem a film vetítésekor. Berlini tudósítónk addig tudta valamelyest élvezni a filmet, amíg elhitte róla, hogy az a romantikus eposzokat parodizálja. Csalódottságunkban egyáltalán nem vagyunk egyedül. A Guardian olyan filmnek írja le a Queen of the Desert-et, amiről "alig lehet elhinni, hogy az Herzog munkája". "Felnőtteknek szól, tiszteletreméltó, teljesen hozzáértő módon van elkészítve... csak éppen egy icipicit unalmas."

A legszomorúbb mondatot az Independentben olvastuk: "Még sosem jutott ilyen közel ahhoz Herzog, hogy egy hagyományos hollywoodi filmet készítsen - cserébe hiányoznak a filmből a rendező stílusjegyei: perverzitás, energia és vadság." Egy olyan öntörvényű rendezőnél, mint Herzog, bármi megtörténhet. Ugyanakkora a valószínűsége egy újabb mesterműnek, mint egy teljes katasztrófának. Végül a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, A kritikák egyetértenek abban, hogy Herzog egy erőtlen, középutas és ódivatú életrajzi filmet készített.

Nicole Kidman és Werner Herzog a világpremier utáni sajtótájékoztatón Forrás: Associated Press

Ez most nem jött össze Herzognak, de ettől még továbbra is szüksége van a filmművészetnek az olyan nehezen kezelhető zsenikre, mint ő. Életműve magáért beszél, Klaus Kinskivel való heves, alkotói kapcsolatáról szóló legendákat pedig lehetetlenség megunni, annyira megdöbbentőek és szórakoztatóak. Herzog pisztolyt szegezett a német színészre, Kinski macsétával támadt rá a rendezőre és így tovább. Ezek az emberek halálosan komolyan vették a művészetüket.

Herzog, egy róla szóló, pár hónapja megjelent interjúkötet hátoldalán, 24 pontban foglalta össze az életvezetési tanácsait. Filmkészítőknek szánta, de bárki találhat benne hasznos vagy éppen meghökkentő szentenciákat - a német rendező nem hazudtolta meg önmagát:

  1. Mindig legyél te a kezdeményező.
  2. Nincs azzal semmi baj, ha egy éjszakát a börtönben töltesz - ha így tudod felvenni azt a snittet, amire szükséged van.
  3. Küldd ki az összes kutyádat, az egyik lehet, hogy zsákmánnyal tér vissza.
  4. Sose merülj el a problémáidban, a kétségbeesésnek rövid ideig kell tartania és meg kell maradnia magánügynek.
  5. Tanulj meg együtt élni a hibáiddal.
  6. Bővítsd a tudásod, foglalkozz többet a régi és a modern zene és az irodalom megértésével.
  7. Az a fel nem használt filmtekercs a kezedben akár az utolsó is lehet a Földön, szóval forgass vele valamilyen lenyűgöző dolgot.
  8. Arra nincs mentség, ha nem fejezel be egy filmet.
  9. Mindig vigyél magaddal erővágót.
  10. Törd át magad az intézményesült gyávaságon.
  11. Bocsánatot kérj, ne engedélyt.
  12. Vedd a kezedbe a saját sorsod.
  13. Tanuld meg kiolvasni a táj belső lényegét.
  14. Gyújtsd meg magadban a tüzet és fedezz fel ismeretlen vidékeket.
  15. Sétálj egyenesen előre, sose menj kerülőúton.
  16. Ravaszkodj és vezess félre, de ennek mindig legyen eredménye.
  17. Sose félj az elutasítástól.
  18. Találd meg a saját hangod.
  19. Sosem térhetsz vissza a kezdőponthoz.
  20. Kitüntetést érdemelsz azért, ha megbuksz egy filmes vizsgán.
  21. A véletlen a film éltető ereje.
  22. A gerillamódszerek a legjobbak.
  23. Ha szükséges, állj bosszút.
  24. Szokj hozzá a mögötted álló medvéhez.
Werner Herzog Forrás: BFI