Kész kínlódás az új Leonardo DiCaprio-film forgatása

The Revenant
Vágólapra másolva!
Az előzetes láttán köpni-nyelni nem tudtunk, azonban most kiderült, hogy alaposan meg kellett szenvedni a stábnak azért a csodáért, aminek Leonardo DiCaprio új filmje, a The Revenant ígérkezik. A bosszúwestern forgatása elvileg márciusban ért volna véget, de Inárritu és csapata még négy hónappal később is kergetik a havat az argentin hegyekben. A hangulat feszült, a munkatársak lázadoznak, a költségvetés az egekbe szökött. Kész lesz egyáltalán a karácsonyra meghirdetett premierre?
Vágólapra másolva!

"Színtiszta pokol" - így jellemezte a The Revenant című Leonardo DiCaprio-film munkálatait az egyik, neve elhallgatását kérő stábtag. A tizenkilencedik század elején játszódó bosszúwestern forgatása tavaly szeptemberben kezdődött el, és a tervek szerint idén márciusban fejeződött volna be, de azóta is tart, és a mostani állás szerint augusztus előtt biztosan nem is lesz vége - derült ki a The Hollywood Reporter cikkéből.

Az eredetileg 95 millió dollárra belőtt költségvetés időközben 135 millióra dagadt, a munkatársakat sorban cserélték le, vagy mondtak fel maguktól, többen meg is sérültek, a hangulat gyászos.

Nem csak ő szenved - Leonardo DiCaprio a The Revenant című filmben Forrás: Twentieth Century Fox

A rendező gondolt egy merészet

A The Revenant rendezője, az idei Oscar-fődíjas Birdman-t is jegyző Alejandro González Inárritu még soha nem csinált ennyire nagyszabású filmet (korábban a legdrágább alkotása a 25 millió dollárból készült Bábel volt), és minimum két olyan döntést is hozott a munkálatok kezdetén, ami később nagyon megnehezítette mindenki dolgát. Kitalálta, hogy a felvételekhez kizárólag természetes fényt fognak használni, valamint hogy olyan sorrendben veszik fel a jeleneteket, ahogy azok a forgatókönyvben követik egymást.

Az előbbi miatt a produkció teljesen ki volt szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek, ha nem pont olyanok voltak a fényviszonyok, mint az adott jelenet korábbi felvételeinek az idején, akkor nem tudtak dolgozni, hiszen nem volt opció, hogy majd utómunkában összefényelik a jelenetrészeket, mert azzal elvesztette volna értelmét, hogy természetes fénynél vették fel őket.

Ráadásul a film operatőre, a Birdman-ért és a Gravitáció-ért Oscar-díjat nyert Emmanuel Lubezki a szokásához híven most is rendkívül hosszú és bonyolult beállításokat dolgozott ki, és ha valami nem úgy történt meg a kamera előtt, ahogy azt eltervezték, arra a forgatási napra gyakran keresztet is vethettek.

Alejandro González Inárritu, Leonardo DiCaprio és Emmanuel Lubezki a The Revenant forgatásán Forrás: Twentieth Century Fox Film Corporation

Négy hónappal később is a havat kergetik

A problémák már viszonylag hamar jelentkeztek. Két hétig tartott felvenni egy csatajelenetet, amit eredetileg hatvanszereplősre terveztek, de aztán a rendező kitalálta, hogy vegyenek részt benne inkább kétszázan, illetve hogy milyen jól mutatna, ha egy meztelen színészt végighúzna a földön egy ló. A havas tájakon játszódó részeket az eredeti elképzelés szerint Kanadában vették volna fel, de az időjárás ezt másként gondolta, és a stáb most éppen Argentínában kergeti a havat. A film fináléját le sem forgatták, pedig feltételezhető, hogy az sem lesz egy egyszerű jelenet.

Decemberben már teljesen nyilvánvaló volt, hogy jelentős csúszással tudják majd csak befejezni a forgatást, egy csomó színésznek le kellett mondania előre lekötött munkákat. Például a The Revenant egyik főszerepét játszó Tom Hardy ekkor volt kénytelen kiszállni a Suicide Squad-ból (ő játszotta volna Rick Flaget a szuperhősfilmben, Joel Kinnaman vette át a szerepét).

Egy zsíros melóról kellett lemondania - Tom Hardy a The Revenant című filmben Forrás: Twentieth Century Fox Film

Na, de ha majd kész lesz

A The Hollywood Reporternek sikerült megszólaltatnia Inárritut is. A mexikói rendező elismerte, hogy nem ment minden simán a forgatáson, de sokkal kevésbé látja problémásnak a helyzetet, mint azok névtelenül nyilatkozó kollégái, akik szakmai életük messze legrosszabb élményeként emlegették a The Revenant-et.

Időközben kijött a film első előzetese, aminek a látványvilágától kollektíve dobta el az agyát a világ összes filmes újságírója, és Inárritu azt ígéri, hogy a kész film láttán pláne le fogunk majd hidalni.

Most már csak az a kérdés, hogy a december 25-re meghirdetett premierdátumot tudják-e majd tartani, és persze az is, hogy DiCaprio végre megkapja-e az alakításáért az Oscart.