Will Smith felesége is bojkottálja az Oscart

Jada Pinkett Smith
Jada Pinkett Smith
Vágólapra másolva!
Nagy indulatokat kavart az idei Oscar-jelöltek listája, Spike Lee rendező után Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith is bejelentette, hogy bojkottálja a gálát. Egyetlen színes bőrű színészt sem jelöltek, pedig számos remek alakítást láthattunk tőlük.
Vágólapra másolva!

2015 után idén is ugyanaz történt: egyetlen színes bőrű színészt sem jelöltek Oscar-díjra, csupa fehér ember verseng a szoborért a színészi kategóriákban. Az Akadémia jelöltlistája, ahogy tavaly, úgy most is komoly indulatokat korbácsolt: ismét ellepte az internetet a #OscarsSoWhite hashtag, Spike Lee pedig Instagramon, Martin Luther King arcképével nyomatékosítva jelentette be, hogy bojkottálja a díjátadót, hiába kapott tavaly novemberben egy tiszteletbeli Oscart.

Spike Lee beszédet mond a tiszteletbeli Oscar átvétele után Forrás: AFP/Robyn Beck

A Szemet szemért, a Malcolm X, és Az utolsó éjjel rendezői Oscarra sosem jelölt alkotója dühödten kérdezi a posztjában, hogy miért csak fehéreket jelölnek Oscarra a színészi kategóriában: „Talán mi nem tudunk színészkedni?!"

„Eljön az idő, amikor egy olyan véleményt kell kinyilvánítanunk, amely se nem biztonságos, se nem népszerű, de meg kell tennünk, mert azt parancsolja a lelkiismeretünk" – idézi Martin Luther Kinget, majd arra kéri a médiát, hogy most ne őt hívják fel, hanem a fehér bőrű jelöltek és a stúdiófőnökök véleményét kérjék ki, hogy miért nincsenek afroamerikaiak a jelöltek között.

Számos afroamerikai színésztől láthattunk kimagasló színészi alakítást mostanság. A legszembetűnőbb hiányzó a Creed – Apollo fia főszereplője, Michael B. Jordan, Samuel L Jackson is megérdemelt volna egy jelölést az Aljas nyolcas miatt, a mellékszereplők közé simán beférhetett volna a Beasts of No Nation-ból Idris Elba, vagy visszatérve a Creed-re, Tessa Thompson.

Ryan Coogler rendező és Michael B. Jordan színész - egyiküket sem jelölték a Creed - Apollo fia című filmért Fórum Hungary

A Straight Outta Compton és a Creed – Apollo fia készítői közül azok kaptak jelölést, akik fehérek: a rapcsapatról szóló film két forgatókönyvírója, a bokszdrámából pedig Sylvester Stallone került be az Oscar-döntőbe. Spike Lee legújabb filmjét, a Chi-Raq-ot is teljesen figyelmen kívül hagyta az Akadémia.

Lee ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy nem az Oscar a csata igazi helyszíne, hanem ahol a döntések születnek, a stúdiók, tévé- és kábelcsatornák vezetőségi irodái. Ezeken a helyeken dől el, hogy kik kapnak zöld lámpát és kik nem, hogy mely filmek készülhetnek el, és melyek nem. Lee szerint „amíg a kisebbségek nem képviseltetik magukat ezekben az irodákban, addig az Oscar-jelöltek megmaradnak fehérnek".

Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith Facebookon osztotta meg a gondolatait: „A színes bőrű embereket mindig szívesen hívják meg díjakat átadni az Oscaron, de csak ritkán ismerik el őket a művészi teljesítményükért. A színes bőrű embereknek egységesen távol kellene maradniuk a gálától?" Egy későbbi videójában már konkrétan ki is jelenti, hogy nem lesz ott a gálán, és nem is fogja nézni.

We must stand in our power!

We must stand in our power.

Közzétette: Jada Pinkett Smith – 2016. január 18.

Az Oscar idei műsorvezetője, Chris Rock egy nappal a jelöltek kihirdetése után a fehérek BET-díjkiosztójának nevezte a gálát. A BET Awards 2001 óta létezik, az afroamerikaiak és más kisebbségek színészi, zenei és sportteljesítményét ünnepli. Don Cheadle rátromfolt Rockra: arra kérte kollégáját, hogy látogassa meg az Oscaron, a G szinten fog beparkolni a kocsikkal.

A Los Angeles Times 2012-es felmérése szerint az Oscar-jelöltekről és -díjakról döntő Akadémia tagsága 94 százalékban fehér, 76 százalékuk férfi, az átlagéletkor pedig 62 volt. Történtek lépések annak érdekében, hogy az Akadémia tagsága heterogénebb legyen, évente több száz új tagot vesznek fel, de az arányok így is csak elhanyagolható mértékben változnak a több mint hatezer tagot számláló szervezetben. 2013-ban nem 94, hanem 93 százalékuk volt fehér.

„Természetesen csalódott vagyok, de ez nem csökkenti a jelölt filmek nagyszerűségét" – fejtette ki véleményét a Deadline-nak az Akadémia afroamerikai elnöke, Cheryl Boone Isaacs. Elismerte, hogy „fel kell gyorsítaniuk" az elindított folyamatot, amely a szervezet összetételét a társadalomban jelentkező etnikai és nemi arányok felé tolja el. Az utóbbi napokban az X-akták sztárja, Gillian Anderson, Kate Winslet és Kenneth Brannagh is kritkusan nyilatkozott a jelöltek listájáról.