A rajongók nem bírják feldolgozni, hogy rossz lett a Suicide Squad

Margot Robbie, Suicide Squad
Margot Robbie, Suicide Squad
Vágólapra másolva!
A Suicide Squad - Öngyilkos osztag-ot földbe döngölő kritikákat sokan személyes támadásként fogták fel. Már több mint 17 ezer ember írt alá egy petíciót, amely egy népszerű kritikákat összesítő oldal bezárását követeli.
Vágólapra másolva!

A Suicide Squad – Öngyilkos osztag reklámkampánya azt sulykolta belénk, hogy a nyár legnagyobb mozis élménye vár ránk, a sok makulátlan szuperhős után végre javíthatatlan gazembereknek szurkolhatunk azért, hogy mentsék meg a világot. Most azonban kiderült, hogy csak az előzetesekbe feccöltek elég kreatív energiát, maga a film felháborítóan trehány munka lett.

Margot Robbie a Suicide Squad - Öngyilkos osztag című filmben Forrás:InterCom

A hatásos felvezetés után hidegzuhanyként érte a rajongókat a filmet a földbe döngölő kritikák áradata. Abdullah Coldwater egyenesen petíciót indított azért, hogy zárják be a Rotten Tomatoes nevű oldalt, amely a recenziók kiértékelése és összesítése után egy százalékos értékkel szemlélteti a filmek kritikai fogadtatását.

– indokolta meg Coldwater, hogy miért kezdeményezte a Rotten Tomatoes megszüntetését.

Haragjával nincsen egyedül Coldwater, a cikk megjelenése pillanatában 17 614-en írták alá a petíciót.

A pillanatnyilag 31 százalékon álló Suicide Squad már a második DC-képregényfilm az idén, amelyet szétcincáltak a kritikusok: a Batman Superman ellen 27 százaléka is bődületesen gyenge értékelésnek számít. Összevetésül: 2016 eddigi legnagyobb képregényfilmes sikere, az Amerika Kapitány: Polgárháború 90 százalékos értékkel büszkélkedhetett.

Joel Kinnaman és Will Smith a Suicide Squad című filmben Forrás: InterCom

Akár egy pszichológiai tanulmány is kijöhetne abból, hogy a reklámkampány által felspanolt rajongók miért viszonyulnak ennyire ellenségesen a kedvencként várt filmjüket kritizáló írásokhoz. A legtöbben még nem is látták a Suicide Squad-ot, hiszen az a héten debütál a világban, így nem győződhettek meg arról, hogy tényleg olyan jó-e a film, mint ahogyan azt elképzelik.

De máris úgy reagálnak, mintha a kedvenc játékukat tépnék ki a kezükből a rosszindulatú kritikusok.

A valóság ezzel szemben az, hogy kritikusként én is arra vágyom, hogy lenyűgözzenek a filmek. Aztán ha mégis csalódás lesz belőle, leírom, milyen problémákat érzékeltem. És mindezt nem azért teszem, hogy elrontsam mások szórakozását, hanem mert hiszek abban, hogy jó és hasznos dolog, ha egy szórakoztatóipari termékhez nem csupán a reklámok jelentik a fogódzkodót, hanem értékelő, értelmező visszajelzések is érkeznek róla.

David Ayer és Will Smith a Suicide Squad - Öngyilkos osztag forgatásán Forrás: © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc., Ratpac-Dune Entertainment LLC and Ratpac Entertainment, LLC/Clay Enos

Ez segíthet a közönségnek kiválasztani, mire üljön be a legközelebb, illetve ellensúlyozhatja a filmstúdiók marketinggépezetét. És ki tudja, talán elgondolkoznak a film készítői a kritikákon, és legközelebb nem követik el ugyanazokat a hibákat. Erre akkor mutatkozhat esély, ha a Suicide Squad-hoz hasonlóan csupa negatív recenziót kap egy alkotás.

A stúdióknak persze a bevétel a legfontosabb, és a Suicide Squad az előrejelzések alapján rekordösszegű pénzt söpörhet be a hétvégén. 140 millió dollárt jósolnak a filmnek Amerikában, ami Will Smith karrierjének legjobb nyitását jelentené. Magyarországon is tarolni fog a jegyfoglalások alapján.

Kérdéses viszont, hogy az első hétvége után, vagyis amikor már az emberek elkezdik terjeszteni az ismeretségi körükben, hogy mennyire tetszett nekik a Suicide Squad, milyen mértékben fog csökkenni a film nézőszáma. A The Hollywood Reporter cikke szerint világszerte 750-800 milliót kellene ahhoz termelnie, hogy ne legyen veszteséges.