Csoda, hogy nem lett még rosszabb a Suicide Squad

Suicide Squad
Suicide Squad
Vágólapra másolva!
Az előzetesek felspanolták a várakozásainkat, a kész film viszont rettenetes volt. Vajon a készítésének melyik szakaszában romlott el az amúgy remek alapötletű Suicide Squad - Öngyilkos osztag? Ennek jártunk utána.
Vágólapra másolva!

Ritkán látott egyetértés alakult ki a kritikusok körében arról, hogy a Suicide Squad – Öngyilkos osztag rettenetesen sikerült. A szintén pocséknak bélyegzett Batman Superman ellen után Warner ezzel a filmmel szerette volna visszaszerezni a közönség bizalmát a DC képregények épülőfélben lévő univerzuma iránt. A stúdió célkitűzése akkor teljesült volna, ha egy olyan képregényfilmmel jelentkezik, amely kritikai és pénzügyi sikert is arat. Ebből már csak az utóbbi jöhet össze.

Jay Hernandez a Suicide Squad - Öngyilkos osztag című filmben Forrás: InterCom

Miért romlott el ez az amúgy remek alapötletű film? Mi eredményezte a szélsőségesen csapongó, zavaros hangvételét? A választ a gyártási folyamat idegesség által vezérelt, kapkodó döntéseiben kell keresni – melyekről a The Hollywood Reporter közölt kimerítő riportot. Ebből a cikkből mazsolázunk most.

Nem adtak elég időt az alapos munkához

A Marvelhez képest a DC később fogott hozzá a filmes univerzum kiépítéséhez, így aztán örökös rohanással próbálja lefaragni a konkurencia előnyét. A Suicide Squad premierdátumát is sietősen tűzték ki, 2014-ben jelentették be, hogy 2016 nyarán mutatják be a filmet, és hiába lett volna még mit csiszolni a forgatókönyvön, a bemutató időpontját nem lehetett eltolni. David Ayer író-rendező hat hét alatt dobta össze a forgatókönyvet, amit rögtön elfogadtak.

A rendező még sohasem csinált szuperprodukciót

David Ayer nem számít újoncnak Hollywoodban, de az eddigi rendezései, például a két Los Angelesi rendőrt követő Az utolsó műszak, vagy az egy tank legénységére koncentráló Harag is mind sokkal kisebb léptékű alkotások voltak, mint a nyári szezonra időzített gigantikus látványfilmek. Kockázatos választás ez a stúdiók részéről, mégis gyakran karolnak fel olyan rendezőket, akik addig még a közelében sem voltak százmilliós büdzséjű produkcióknak.

Will Smith és Margot Robbie a Suicide Squad - Öngyilkos osztag című filmben Forrás:InterCom

Néha bejön a stúdió húzása: a Russo testvérek az Én, a nő és plusz egy fő című felejthető vígjáték után a Marvel-filmek egyik legjobbikát az Amerika Kapitány: A tél katonájá-t vezényelték le, aztán a Polgárháború-val is kellemes meglepetést okoztak. Az erő krónikája miatt felkapott Josh Trank viszont csúfos kudarcot vallott a Fantasztikus Négyes-sel. Igaz, ott brutális mértékű beavatkozásról szóltak a hírek a stúdió részéről, így nem lehet eldönteni, hogy pontosan ki is okolható a film borzasztó minőségéért. A sikerre éhező Warner is állandóan beleszólt a Suicide Squad rendezőjének munkájába, így Ayer felett is nehéz pálcát törni.

A stúdió nem bízott a rendezőjében

A Warner beavatkozása odáig fajult, hogy egymással párhuzamosan két különböző verziót kezdtek összeállítani a leforgatott anyagból. Míg Ayer maradva az eredeti elképzeléseinél egy sötét hangulatú filmen dolgozott, ami feltehetőleg jobban hasonlított régebbi búskomor, humort nélkülöző műveire, addig a Warner bepánikolt vezetői több poént akartak a Suicide Squad-ba, így próbálták elkerülni, hogy a Batman Superman ellen rémes kritikai fogadtatása megismétlődjön. A rendező felett átnyúlva felbéreltek egy külsős céget, és egy könnyedebb, hivalkodóbb változat összeállításával bízták meg őket.

Karen Fukuhara a a Suicide Squad - Öngyilkos osztag című filmben Forrás: InterCom

Senki nem fog meglepődni, ha eláruljuk, végül melyik verzió lett a befutó: a stúdió által preferált változatot láthatjuk a moziban. Számos vágót kipróbáltak, dollármilliókat tapsoltak el pótforgatásokra, csak hogy végre összeálljon az útközben az eredeti útjáról letérített film. Az állandó toldozgatásnak-foltozgatásnak azonban egy rémesen logikátlan katyvasz lett az eredménye, amiben nagyítóval kell keresni a feszültséget, poénok pedig egyáltalán nem simulnak bele a film szövetébe.

Magasról kezd neki a mélyrepülésnek

A THR által megszólaltatott bennfentes forrás arra számít, hogy a Suicide Squad a Batman Superman ellen pályáját fogja leírni a mozipénztáraknál. A nyitány bődületesen nagy lesz, utána viszont meredeken fog csökkeni a produkció nézettsége. A legújabb Batman-film izmosan kezdett, 166 millió dollárral startolt el Amerikában, a következő hétvégén viszont szokatlanul nagyot, majdnem hetven százalékkal esett vissza a bevétele a negatív visszajelzések miatt.

David Ayer és Will Smith a Suicide Squad - Öngyilkos osztag forgatásán Forrás: InterCom

A Suicide Squad-nak 125 és 140 millió dollár közé eső rekordösszegű nyitóbevételt jósolnak, a következő hétvége visszaeséséből pedig már azt is ki lehet majd következtetni, hogy a nézők jellemzően milyen előjellel számoltak be az ismerőseiknek a filmről. Ajánlották vagy inkább csalódottan legyintettek.