Nem nyert diák-Oscart a magyar film

Szép alak
Szép alak
Vágólapra másolva!
A huszonhat éves, az SZFE-n frissen végzett Kis Hajni vizsgafilmje versenyben volt a diák-Oscarért. A Szép alak hat másik filmmel együtt került a jelöltek közé, de díjat végül nem nyert. Így is nagy bravúrt hajtott végre a fiatal rendező: 1746 alkotás közül válogatták be a művét a döntőbe, illetve 22 év után megint összejött egy magyar jelölés.
Vágólapra másolva!

„Nekem már az is csodálatos lenne, ha kimennék Los Angelesbe, és körbenéznék. Az élmény, amit tényleg szívesen átélnék, hogy nagyvásznon, rengeteg ember előtt levetítsék a filmemet. Az jobban esne, mint bármilyen díj” – felelte Kis Hajni, amikor azt kérdeztük tőle, hogy mit fog csinálni, ha nyer. A szeptember 22-i Los Angeles-i díjkiosztóra sajnos nem fog kiutazni, de a másik, díjnál is fontosabb álma még simán valósággá válhat.

Kis Hajni Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az Amerikai Filmakadémia hivatalos honlapján hétfőn este hozták nyilvánosságra az idei diák-Oscar díjazottjait. Az idegen nyelvű narratív kisfilmek kategóriájában - amelyben a Szép alak is versenyzett - a hét jelölt közül a német Invention of Truth, a szintén német Tenants és a lengyel Where the Woods End kapott elismerést. A díj következtében ezek a filmek jelölhetővé váltak a jövő évi Oscarra is.

A diák-Oscarra (Student Academy Awards) a világ filmes iskolái minden évben nevezhetnek egyet a tanulóik munkái közül. A Szín- és Filmművészeti Egyetem idén a Szép alak-ot indította el a versenyen, amely 1746 alkotás közül a került be a jelöltek közé.

Szép alak Forrás: SZFE

A 26 éves Kis Hajni vizsgafilmje 16 percben mesél egy zárkózott, de kíváncsi lelkületű gimnáziumi takarítónőről, aki belezúg az iskola egyik legmenőbb diáklányába. A filmet Magyarországon legközelebb a BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon lehet látni szeptember 2-án és 3-án - tudtuk meg az Unikornistól, majd a szeptember 9-én induló miskolci CineFest fesztiválon fogják vetíteni.

A diák-Oscart 1972-ben alapította az Amerikai Filmakadémia, ugyanaz a szervezet, amely az Oscar-díjak sorsáról is dönt. Hét kategória van, négy amerikai, három nemzetközi, minden kategóriában három győztest hirdetnek, egy arany, egy ezüst és egy bronz fokozatút.

Díjat eddig egyszer kapott magyar film, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című dokumentumfilmje. Legutóbb 1994-ben jelöltek magyar filmet, Fésős András Az eltűnt mozi című alkotását.