Egres Katinka: Sajnos nagyon árulkodó az arcom

Vágólapra másolva!
Péntek délután a csetelők egy órán át faggatták a Megy a gőzös meseszép női főszereplőjét. Egres Katinka a lelkes olvasói kérdésekre válaszolva elárulta, hogy nem nagyon tud hazudni, mit vinne magával egy lakatlan szigetre, mi az öt kedvenc filmzenéje, valamint, hogy a szerelmes jelenetek zavarják-e a barátját.
Vágólapra másolva!

- Hogy kezeli a barátod azt a helyzetet, hogy most kábé a fél ország szerelmes beléd? [csibegeza]

- Jól! Büszke rám.

- A szerelmes jelenetek zavarják a párodat? Téged zavarna, ha pl. ő kerülne ilyen helyzetbe a munkája során? [All_You_Need_]

- Tisztában van vele, hogy ez a munkámhoz tartozik. És ezzel én is így vagyok.

- Vidékről Budapestre kerülve mi volt a legnagyobb meglepetés, nehézség? [Highbury]

- Az, hogy tizennyolc éves voltam, és senkit sem ismertem a fővárosban, teljesen egyedül jöttem fel, egyenest a szülői házból. Meglepetés nem nagyon ért, az első négy évet szinte csak a Blaha Lujza tér és az Astoria között töltöttem, és csak fokozatosan volt időnk kijjebb merészkedni az iskola vonzáskörzetéből.

- Volt olyan pillanat, amikor elbizonytalanodtál magadban? Mondjuk az egyetem alatt vagy egy szövegkönyv elolvasása közben? [All_You_Need_]

- Én folyamatosan kételkedem, nem tudom, hogy ez jó-e, de az embernek szerintem mindig felül kell tudni bírálni önmagát. és ez bizony folyamatos elbizonytalanodással jár. Életemben először 16 évesen, az első nyilvános fellépésem után akartam megdönteni a fiatal "pályaelhagyók" rekordját. Hogy én legyek a legfiatalabb.

- Nem lehet könnyű megbirkózni a hirtelen jött népszerűséggel. Mi tart a földön? [Highbury]

- A sok munka, újabb és újabb feladatok, kihívások. Az az igazság, hogy nem sok időm marad a többivel foglalkozni, de természetesen örülök a kedves fogadtatásnak.

- Az utcán felismernek már? Meg szoktak állítani? Milyen visszajelzéseket kapsz? [csibegeza]

- Általában pozitív visszajelzéseket kapok, megerősítéseket, esetleg szakmai kritikákat, amik sokat segítenek az előrejutásban. Utcán nem, üzletben, ahol már többször megfordultam, volt, hogy meggyanúsítottak, hogy nagyon hasonlítok valami mostani mozifilm szereplőjére, "akit a mozdony füstje megcsapott", vagy mi.

- A szerepeid hatással voltak/vannak az életedre? Volt olyan, hogy nem voltál túl jól és mégis mosolyognod kellett a kameráknak? [All_You_Need_]

- Nem nagyon tudok hazudni. Anyukám szúrt le mindig, ha egy előadás után, amit éreztem, hogy nem sikerült olyan jól, nem mosolygok rendesen tapsrendnél, hanem állítása szerint grimaszolok, ami ugyanúgy mosoly akart lenni, csak egy kicsit csalódott voltam, szerinte ennek nem lenne szabad ennyire meglátszani rajtam. Sajnos nagyon árulkodó az arcom, ez néha előny, néha meg nem.

- A filmvászon vagy a színpad vonz jobban? [(smiley)]

- Egyelőre egyiket sem szeretném elengedni, esetemben az egyik segít a másik munkában, és viszont, a film abban segít természetesnek és igaznak maradni, a színpad pedig arra tanít, hogy minél sokszínűbben fejezzem ki magam, aminek a vásznon nagy hasznát veszem.

- Milyen benyomást tett rád a filmforgatás helyszíne (Csongrád)? [Egytag18]

- Imádtam ott lenni. Amikor csak tudtam, én is lent maradtam, mert közben párhuzamosan próbáltam Debrecenben és játszottam Budapesten, de ha csak tudtam, maradtam, mert olyan nyugalmat áraszt az az egész hely magából. Sokat sétáltam, futottam és bicikliztem forgatás előtt és után a folyó parton. Egy helyi ember adott kölcsön egy biciklit, ez is elárul valamit a helyiek vendégszeretetéről. Azóta már vissza is utaztam nemegyszer kicsit megpihenni. A folyótorkolat pedig szuper meditációs hely, még hideg időben is. A kutyám is imádta.

- Ki volt a legszimpatikusabb a forgatás alatt? [Mr. Babyboy]

- Egytől egyig nagyon jó fejek voltak az emberek, azt hiszem, elmondhatom, hogy kivételesen jó stábbal dolgozhattunk együtt, bár az is igaz, hogy nincsenek ez irányú negatív tapasztalataim, de azért kellemesen csalódtam.

- Nem hajtott rád L. L. Junior? [Juma]

- Nagyon kedves fiú Junior, nagyon jókat beszélgettünk, ahányszor találkoztunk, aki nem ismeri, nem is gondolja, milyen rendes fiú.


- Sokáig szoktad tanulni a szerepeket? [ESZTIKE14KLKL]

- Rendszerint elég a próbafolyamat, ami 4-8 hétig terjedhet. Ez idő alatt jó esetben mindenre jut idő, ez persze a legideálisabb, általában épp hogy összeáll az előadás a bemutatóra.

- A kedvencem vagy a fiatalabb generációban. Szerinted befutni csak diplomával lehet? Szintén a SZFE-re készülök. [All_You_Need_]

- Attól függ, mit jelent neked "befutni". Én rendkívül sokat tanultam az egyetemen, de nem gondolom, hogy ha valaki oda nem kerül be, más úton ne juthatna előre a szakmában.

- Mennyire fontos a képzett énekhang egy színésznél? Szerinted ezt is meg lehet tanulni? [All_You_Need_]

- Abszolút megtanulható, és nagyon nagy előny, sajnos nekem ezen a téren nagy lemaradásaim vannak, jelenleg is csak hangfelszabadító órákra járok, ahol nem azt tanítják meg, hogy mit kell csinálni ahhoz, hogy valaki jól tudjon énekelni, hanem azt kell megtanulnunk, hogy mit ne csináljunk.

- Szoktál szinkronizálni is? Kinek voltál a magyar hangja eddig? [csibegeza]

- Sajnos elég nehéz oda is ismeretlenül bekerülni, noha felhívtam az összes létező szinkronstúdiót, ajánlással, mikor még folyamatos munkakeresésben voltam, és mert nagyon érdekel ez a része is a munkának, mégsem sikerült eddig komolyabb feladatot kapnom ezen a téren. Talán majd ha többet bizonyítottam más fórumokon, például filmekben, előbb-utóbb szinkronra is felkérnek majd. Addig szinkronizálom magamat, és várok.

- Vállalnál hollywoodi filmet? Szerinted ciki olyanokat nézni? Csak Fellini és Bergman ér valamit? [Highbury]

- Dehogyis! A minőség nem attól függ, hol készül. Ott ráadásul sokkal több lehetőség van arra, hogy jó filmek készülhessenek, mert adottak a megfelelő anyagi és egyéb körülmények, de persze ez sem jelent még garanciát. Természetesen vállalnék, de azt is az alapján dönteném el, ahogy az itthoni felkéréseket. Attól függ, mit akar a film mondani vagy adni az embereknek. Mi lenne pontosan a feladat. De félek, hogy ez elég nagyképű kijelentés, talán az elején nem nagyon engedheti meg magának senki, hogy válogasson, később már annál inkább, de azért van egy egészséges határ.

- A szakmában kiket tartasz a legjobb barátaidnak? [csibegeza]

- Sok olyan színész kolléga, rendező, zeneszerző és koreográfus barátom van, akiknek nagyon elismerem a munkáját és rendszerint az ő véleményükre mindig adok. Hosszú lenne felsorolni. Pogány Juditot például úgy tartom számon, mint a színházi édesanyámat.

- Jut idő a barátaidra? Sok igaz barátod van? [All_You_Need_]

- Kevés időm jut rájuk, sajnálom is nagyon, de az igazi barátaim azt is megértik, ha egy fél évben csak egyszer látnak. Ha pedig valami nagy dolog történik valamelyikünk életében, mint például, ahogy ma felhívott egyik legkedvesebb barátnőm, hogy kisbabát vár, vagy valakinek azonnali segítségre van szüksége, ilyenkor tudjuk, hogy mindig ott leszünk egymásnak, és ez talán az egyik legnagyobb biztonságot nyújtja a viszontagságokkal teli hétköznapokban.


- Szabadidődben mivel szoktál kikapcsolni, milyen zenét szeretsz? [Highbury]

- Elég régóta gyűjtöm a filmzenéket, ez nem vicc. Azok valahogy úgy vannak összeválogatva, hogy mindenféle zene megtalálható rajtuk, a komolytól a könnyűzenéig, és általában a legjobbak. Különösen szeretem a francia minimalista filmzenéket, például Yann Tiersent, René Aubryt és Erik Satie-t.

- Melyik az öt kedvenc filmzenéd? Lefogadom, hogy az Amélie az egyik! [csibegeza]

- Eltaláltad! Most is az szól a kocsiban. A többi: Angyalok városa, Az utolsó mohikán, Gladiátor, Millió dolláros hotel.

- Hiszel Istenben? [Highbury]

- Igen, hiszek.

- Dohányzol? [Highbury]

- Nem dohányzom, az egyetemen szoktam le, ahol mindenki rászokott.

- Sportolsz valamit? [wlham]

- Időnként, ha a szerepek úgy kívánják, táncolunk, mozgunk sokat, mint például A tavasz ébredésé-ben vagy a Magyar Carmen-ben. Szabadidőben úszom, lovaglom, síelek. A napi edzésem pedig maga az előadás, ami a legtöbb esetben három óra intenzív ugrabugrának felel meg, és nem csak szellemileg követeli meg tőlem a maximumot.

- Mi az a három dolog, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre? [Highbury]

- Hamvas Béla összes művét, kifogyhatatlan író- és papírkészlet, és egy repcsi, amin visszarepülhetek, ha megvilágosodtam, hogy elmeséljem, mire jöttem rá.

- Iszonyatosan népszerű vagy a celebfórumokon. Mit szólsz ahhoz, hogy felfedezett magának a maszturbálós társadalom? [csibegeza]

- Megnyugtató, hogy a film humorán túl más is ilyen örömet okoz az embereknek.

Köszönöm a kérdéseket! Remélem, hogy mielőbb lesz szerencsém hozzátok valamelyik színház közönségének soraiban vagy az elkövetkező filmek vetítésének valamelyikén! Minden jót minden chatelőnek.