Görög Zita: Nem akarok megkattanni

Vágólapra másolva!
Görög Zita az Underworld második részét jött népszerűsíteni hétfőn az Odeon Lloyd mozi kávézójába, de beszélgetésünk során nem esett szó sem vámpírokról, sem vérfarkasokról. Egy meghökkentően őszinte interjúban a Megasztár gyönyörűszép műsorvezetője elárulja, hogy rájött, nem való neki a színészkedés, és szakítani akar az illúzióvilággal, aminek a filmszakmát, a modellkedést és a televíziózást tartja.
Vágólapra másolva!

- Mit élvezel a legjobban a színészetben?

- A forgatási szüneteket.

- Komolyan?

- Igen, mert akkor nincs stressz az emberen. Akkor nyugi van. Akkor át lehet beszélni a dolgokat. Akkor lehet igazán tapasztalatokat szerezni. Amikor forog a kamera, akkor megpróbálsz teljesen más lenni, mint valójában, és ez szerintem pszichésen annyira nem jól hat az emberre, hogy teljesen kifordítja önmagából. Nem is merek igazán lenyúlni a mélyre, úgyhogy nem nekem való ez a színészet. Nem merek lenyúlni, mert félek, hogy ott ragadok. És nem akarok elmebajos lenni pár év múlva. Nem akarok megkattanni.

- Nemrég kérdeztem ugyanezt Jessica Schwartz német színésznőtől, és ő azt mondta, hogy pont azt élvezi a színészetben, hogy általa a személyiségének a különböző oldalait ki tudja fejezni.

- Persze, de azért gondolom, hogy nem nekem való, mert kezdek kijönni ezekből az illúzió dolgokból. Minden, ami ehhez tartozik. A televíziózás, a modellkedés, a filmek világa mind csupán illúzió. És akármennyire próbáljuk filozofikusan eladni azt, hogy mennyire nehéz egy színésznek és mennyire fontos az ő munkája, attól függetlenül mindenki kattant marad. Az a közeg nem egy természetes közeg. Egyáltalán nincs jó hatással az emberre. Borzasztó nehéz megmaradni épelméjűnek. A tiszta gondolatok eltűnnek az ember fejéből, mert előássa magából azt a személyiséget, ami a szerep megformálásához szükséges, és önmaga is olyanná válik. Nézd meg, hogy miért nincsen rendben ezeknek az embereknek a magánélete! Mert már nem tudják összeegyeztetni azt a rengeteg személyiséget, ami bennük lakik. Mert mindenkinek helyt adnak és mindennek helyt adnak önmagukban. Mindenki ki akar törni a skatulyából, én köszönöm, jól érzem magam benne.

- Amikor pár éve voltál bent nálunk chaten, arra a kérdésre, hogy mi érdekel, azt válaszoltad: a színészet, a színészet, a színészet.

- Mert akkor még én is a felszínen kotorásztam. Pár éve még kerestem valamit, és az után mentem. Amikor modellkedtem, azt gondoltam, majd a műsorvezetésben találom meg. A műsorvezetés után a színészetben kerestem. Azt gondoltam, hogy amit kikiáltanak nagyon nagy művészetnek és nagyon fontos dolognak, majd abban én megtalálom azokat az értékeket, amelyek nekem fontosak. És kiderült, hogy nem ott vannak. Hanem magamaban kell mélyre ásni. De nem egy szerep kedvéért, hanem önmagam kedvéért. Azért, hogy végre normális ember legyek. Hogy ne legyek elferdülve én sem. Mert a közeg, amelyben élek, elferdített engem is. Még akkor is, hogy ha kívülről teljesen normális csajnak látszom, saját magamhoz képest én is ferdültem. És azokat az értékeket akarom előásni, amelyeket a szülői házból magammal hoztam. Ez sokkal fontosabb, mint az, hogy az ember egy szerepért kitüntetéseket meg díjakat kapjon. Sokkal fontosabb az, hogy őszintén meg tudd ölelni a partneredet és a barátaidat, mint az, hogy ne érdekeljen semmi, csak az a szerep. Vagy csak az a cigaretta. Vagy hogy a megszállottjává váljál valaminek.

- És mivel akarsz foglalkozni?

- Ez egy nagyon nehéz kérdés. Bármi olyannal, amihez nem tartozik a hírnév és a siker. Bármivel. És nem elkeseredett vagyok, vagy ilyesmi, hanem azt hiszem, hogy felismertem valamit magamban, ami végre pozitív és végre jó. Amivel nem lehúzom saját magamat. Eddig olyan életet éltem, ahol mindenki kritizált, és ahol rengeteg komplexust szereztem saját magamnak azzal, hogy elhittem, hogy amit az emberek mondanak, az igaz. Míg rá nem jöttem, hogy nem is fontos az, amit az emberek mondanak. Mert nem fontos, hogy hogyan szerepelek egy tévéműsorban vagy egy filmben. Az a fontos, hogy megmaradjanak bennem azok az dolgok, amelyek miatt embernek hívjuk magunkat. És nem az a fontos, hogy művésznőnek szólítsanak a portán. Mert az is csak az egónkat növeli. Az pedig mire jó? Semmire az ég egy adta világon.

Fotó: Varga Anna [origo]

- Valamiért mégis vonzott ez a világ...

- Hát hogyne vonzott volna?! Minden fiatal lányt vonz a csillogás meg a hírnév. Mindaddig vonzott, amíg rá nem jöttem arra, hogy nincs értelme bizonygatni, hogy más vagyok, mint a többiek. Meg, hogy bennem is vannak értékek. Ezek a sablondolgok, amelyek az emberben fiatal lányként felszínre kerülnek. Hogy akkor majd én megmutatom, majd én bebizonyítom! És amikor rájössz arra, hogy nincs mit bebizonyítani, nincs mit megmutatni, akkor elkezdesz gondolkodni azon, hogy mi is az, ami téged valójában foglalkoztat. És rájöttem, hogy nincs olyan szakma, amely valóban foglalkoztat. Az foglalkoztat, hogy egy normális emberi közeg felé tudjak fordulni, egy normális emberi közegben tudjak élni, ahol az ember bátran kijelentheti azt, hogy boldog. Ebben a közegben szerintem hazudik az, aki azt mondja, hogy boldog.

- Azért csak van olyan munkahely, ahol jól éreznéd magad. Valamit kell csinálni napközben...

- Valamit kell. Azért csinálom én is ezt, amit csinálok. A mikéntje változott meg a dolgoknak. A hozzáállásom változott meg a műsorvezetéshez, a fotózásokhoz... az emberek váltak fontossá, akikkel közben találkozom, nem pedig maga a cselekedet. Mert nem az én érdemem az, hogy most akkor engem fotóznak vagy nem fotóznak, hanem az teljesen másról szól.

- De próbálod jól csinálni? Próbálsz helytállni?

- Persze. Minden történik valamiért. És ezeket a dolgokat kell észrevenni. Nem szabad hagyni, hogy tapasztalatok nélkül elsuhanjanak mellettünk.

- Van olyan vallás vagy vallási filozófia, amely közel áll hozzád?

- Semmiféle vallás és semmiféle ehhez kapcsolódó vallási filozófia nem áll közel hozzám. Van egy saját véleményem a sorsról és egy saját véleményem arról, hogy miért vagyunk itt, de ez szerintem mindenkinek a saját magánügye.

- Szoktál olvasni ilyen témában? Kiket?

- Megtalálnak azok a könyvek, helyzetek, emberek, amelyekből, akiktől tanulhatunk.

Forrás: SPI
Görög Zita az Underworld: Evolution-ben | Még több kép


- Mondok két dolgot, és azt kell eldöntened, hogy a kettő közül neked melyik a szimpatikusabb, melyiket szereted jobban. Elég ha csak kiválasztod, de hozzá is fűzhetsz max egy mondatot. Mehet?

- Mehet.

- Truffaut vagy Godard?

- Borzasztó nehéz. Úristen. Godard.

- Amerikai szépség vagy Harcosok klubja?

- Amerikai szépség.

- Salinger vagy Nabokov?

- Zabhegyező!

- Orbán vagy Gyurcsány?

- Nem válaszolok politikai kérdésre.

- Tapas vagy szusi?

- Mind a kettőt szeretem. Legyen husi. A szusi helyett husi.

- Citromos vagy őszibarackos jeges tea?

- Pfuj, egyik sem, műanyag, utálom.

- Johnny Depp vagy George Clooney?

- Hát Johnny Depp!

- Mini Morris vagy bogárhátú?

- Vespa! Nyáron a Bogár, télen a Mini.

- Kertész Géza vagy Barta Zsolt?

- Nem ismerem őket.

- Barátok közt-szereplők.

- Fogalmam sincs, életemben nem láttam egy Barátok közt-öt sem, ne haragudj!

- New York vagy Párizs?

- Egyik sem. Mátra. New York túl kozmopolita, Párizs túl sznob.

- Kávé vagy tea?

- Mikor és hol? Reggeli sietségben kávé, nagy beszélgetésekhez tea.

- Hámori Gabriella vagy Gryllus Dorka?

- De nehéz ez is! Hámori Gabriella.

- Katona vagy Radnóti?

- Radnóti. De a Katonában is vannak jó darabok.

- Bicikli vagy görkori?

- Görkori!

- Index vagy [origo]?

- Egyik sem. Nem netezem. A net a legnagyobb ellenségem. Nem szeretem. Egy óra, és tiszta zombi leszek tőle.

Fotó: Varga Anna [origo]

- Brokeback Mountain vagy Ütközések?

- A Brokeback Mountain-t még nem láttam, de az Ütközések-et igen. Az Ütközések-nek csak az utolsó fél órája tetszett, egyébként végig untam az egészet. Vulgáris volt, és felszínes. De volt egy sztori benne, és egy csavar, ami meghatott.

- Amikor kimenti a rendőr a csajt a kocsiból?

- Az is nagyon ütős volt, de a vaktöltény volt zseniális. Ahogy az egész filmen végigvezeti ezt a feszültséget, majd nem ejti drámába. Egyébként döbbentem néztem a filmet, és nem értettem ezt az Oscar-díjat. Te igen?

- Nem, én sem. Sírhant művek vagy Maffiózók?

- Három csatornám van otthon, ami bejön azzal a régi orosz antennával, úgyhogy fogalmam sincs.

- Török Ferenc vagy Hajdu Szabolcs?

- Török Feri.

- Robert De Niro vagy Al Pacino?

- Hát köszi! Ez olyan, mint a banán vagy a kivi. Turmixban a legjobb.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Alig voltam moziban. Tudod, mi tetszett nagyon? A pingvinek vándorlása! Az zseniális. A hím pingvinek négy hónapig állnak egy helyben a lábukon egy tojással, és étlen-szomjan megvárják, hogy kikeljen. Döbbenet, hogy mire képes a természet! Sokkal jobban elgondolkoztatott, mint az Ütközések.