Gryllus Dorkát Velencében is imádják

Vágólapra másolva!
Gryllus Dorkát a múlt héten a Quart az évtized legszebb énekesnőjének választotta, ezen a héten pedig Velencében ünneplik, ahol idén még egy filmet sem imádtak annyira, mint Fatih Akin Soul Kitchen című vígjátékát, melyben egy gyógytornászt alakít. Dorkával még a díszbemutató előtt beszélgettünk, melynek során szóba került az is, hogy milyen lehet Almodóvar múzsájának lenni és hogy hogyan áll most Dorka az anyasághoz. A premierpartin megint elkaptuk a színésznőt, és videón rögzítettük, ahogy sugárzik.
Vágólapra másolva!

- Múlt héten a Quart újságírói megválasztottak az évtized legszebb énekesnőjének. Mit szólsz ehhez?

- Nagyon szépen köszönöm a Quartnak, az anyukámnak, az apukámnak, hogy ilyen csinos lány lettem... Nagyon kedvesek, és megható volt, amit írtak. Idéztek valami évekkel ezelőtti dumámat, hogy miért nem mosolyognak a magyarok, és írták, hogy ők egy emberként mosolyognak rám. Ez tényleg tök kedves volt. Azért szerintem az én énekesi pályafutásom nem említhető egy lapon, mondjuk, Zsédáéval. De trükkös, mert nem azt mondták, hogy ki a jó énekesnő, hanem, hogy szerintük ki a jó csaj.

- Olvastam, hogy a Rotfront már ostromolja a német slágerlistákat.

- Lassan igen. Ugyanaz a lemez jött ki ott is, amit Magyarországon is lehet kapni. A Kaláka Zeneboltban mindenképpen, a többi fellelhetőségi helyét még nem tudom pontosan, de ez fix. Nem tudjuk, hogy mennyire fogyott, mert még nincsenek erről adatok, meg én nem is vagyok benne a biznisz részében annyira. De igen, jönnek ilyen emberek, akik tudják, hogy mi az a Rotfront... érdekes.

- Akkor ezt te komolyan veszed és csinálod rendesen?

- Ha tudom. Mert eddig ez egy hobbidolog volt, de most volt egy beszélgetésünk arról, hogy ha ez komolyodik, akkor hogy is lesz az élet. Mert ha van egy film, akkor azt nem tudom lemondani az együttesért. Meglátjuk. Mindenesetre nagyon szeretem a zenekart, az összes embert benne, és nekem nagyon fontos, hogy ezt csináljam. Megpróbálom úgy irányítani az összes forgatást, hogy ha koncert van, akkor ott tudjak lenni.

- Fatih Akin nyilatkozta a Soul Kitchen-ről, hogy ez a film egy kicsit emléket állít a lumpolós időszakának is, mert már nem nagyon bírja az éjszakázást. Te még bírod?

- 37 éves leszek, azért az már nem tizennyolc. Ha arra gondolok, amikor a Tilos az Á-ban volt reggelig koncert, és másnap mentem a főiskolára... Szerintem ezt ma már nem tudnám megcsinálni.

- A Soul Kitchen sajtókönyvében mindenkitől megkérdezték, hogy melyik a kedvenc soul-száma és te az Az légy, aki vagy című dalt választottad Charlie-tól. Miért fontos neked ez a szám?

- Szeretem azt a számot, egyébként ennek a számnak a videoklipje volt életem első forgatása, Rohonyi Gábor rendezte.

Forrás: [origo]
Gryllus Dorka a Soul Kitchen velencei sajtótájékoztatóján

- Hogyan kaptad meg a szerepet a Soul Kitchen-ben?

- Monica Akin (Fatih felesége) csinálta a castingot. Látott engem az Irina Palm-ban, és ő javasolt Fatihnak. És akkor Fatih megnézte az Irina Palm-ot, és azt mondta, hogy jó.

- Akkor az már el volt döntve és fel is ajánlották neked a szerepet?

- Igen. Aztán találkoztunk, és mondta Fatih, hogy itt van a könyv és olvassam el, én pedig azt mondtam, hogy nem kell, hogy elolvassam, mert úgyis el fogom vállalni, akármi van a könyvben.

- Tényleg akármi lehetett volna benne, akkor is elvállaltad volna?

- Akármi.

- Nem sok derült ki a figurádról a filmben. Beszéltetek arról, hogy egyáltalán milyen nemzetiségű?

- Az nem volt fontos. Egyébként azt hiszem, először az volt az ötlet, hogy legyen ázsiai lány, de aztán jöttem én.

- És az, hogy milyen ember ő?

- Úgy emlékszem, azt mondta Fatih, hogy a három nőtípusból Pheline a víz, Anna a tűz, én pedig a föld. Ő olyan stabil. A két másik nő őrültebb és extravagánsabb. Az én figurám tiszta is nyitott. Eleve, aki elmegy gyógytornásznak, az nyilvánvalóan segíteni akar az embereken, valamit jót tenni értük. Az annyira pozitív dolog szerintem, hogy lerokkant embereket visszatornáztatsz a helyükre. Ahhoz már kell valami emberi jóság, hogy valaki ezzel töltse az életét.

Forrás: [origo]
Anna Bederke, Pheline Roggan és Gryllus Dorka Velencében

- Utánanéztél, hogy mit csinál egy gyógytornász?

- Igen. Daniella - akiről ma szó esett a sajtótájékoztatón is - volt Fatih terapeutája, és hozzá többször elmentem, és ő kint volt a forgatáson is. Mindent megtanultunk, hogy mit hogyan kell. Nem látszik a filmben, hogy hosszú felkészülés eredménye az alakításom?

- De, nagyon hitelesen nyomtad.

- Daniella az összes derékbajomra mutatott mindenféle gyakorlatot, úgyhogy arra is jó volt.

- Amikor egyszer voltam csontkovácsnál, kaptam tőle egy másfél órás gyakorlatsort, amit elvileg minden nap kéne csinálnom, hogy normális legyen a gerincem. Kinek van erre ideje?

- Anyukám minden reggel jógázik félórát. Nekem egyelőre ötperces a gyakorlat, de lehet, hogy ez idővel nőni fog.

- Fatih Akin nyilatkozta, hogy egy könnyű kis ujjgyakorlatnak szánta a Soul Kitchen-t, de végül ennek a filmnek a forgatása bizonyult a legnehezebbnek az összes közül. Te észleltél valamit ebből a nehézségből?

- Én jól éreztem magam. Jófejek a kollégák, Fatih szuperjófej, mindenki őszinte és nyitott. Voltak nehézségek néha, mert a hó bejött az ablakon, de ennyi kábé.

- Ez egy erősen hamburgi történet. Ismerted már korábban ezt a várost?

- Az első (német) filmemet is Hamburgban forgattam (a Kollaps című tévéfilmet - a szerk.), és volt egy sorozat, amit szintén ott forgattam. Igazából még mindig nem ismerem, mert amikor ott voltam, mindig valaki vitt valahova, de nagyon sok időt töltöttem már Hamburgban. Nagyon gazdag, szép város.

Forrás: [origo]
Gryllus Dorka a Soul Kitchen velencei sajtótájékoztatóján

- Miben különbözik Hamburg Berlintől?

- Hamburg szebb, Berlin kúlabb. Úgy érzem, Berlin közelebb áll hozzám, mert az egy lazább világ, és valahogy ott éreztem egyből otthon magamat. Berlin sokkal nagyobb is. Hamburg asszem csak másfél-két millió ember, Berlin pedig négy. Hamburgban megvan ugyanaz, mint Pesten, hogy mindenki ismer mindenkit.

- Látszott a sajtótájékoztatón, hogy nagyon megszeretett téged Fatih Akin, ölelgetett ott, meg minden. Ő hajlamos mindig ugyanazokkal a színészekkel dolgozni. Úgy érzed, hogy most már te is bekerültél ebbe a körbe?

- Nem tudom, hogy azt megfigyelted-e, hogy a csajok mindig cserélődnek a filmjeiben.

- Az igaz.

- Csajokkal csak egyszer szokott, aztán mennek a levesbe. Nem tudom. Én nagyon szívesen, bármikor.

- Amikor együtt dolgozol egy rendezővel, jó a munka, összebarátkoztok, akkor utána nincs olyan, hogy kicsit rosszulesik, ha nem ad szerepet a következő filmjében?

- Ha abban a filmben van egy szerep, amiről azt érzem, hogy én azt eljátszhatnám, de nem én játszom, akkor az biztosan rossz érzés. Egy forgatás alatt annyira szoros a viszonyod a rendezővel, hogy lehet, hogy többet tud meg rólad, mint a pasid vagy az édesanyád. Olyan helyzetekbe kerültünk együtt, ami olyan, mint egy túlélőtábor. Az tényleg egy nagyon szoros kötődés. Most nem erre a filmre gondolok, hanem egy nagyobb szerepnél, ahol napi 12 órákat töltötök együtt heteken át. De szerintem az nem jó, ha az ember ráakasztja magát egy rendezőre. Nem?

- Vannak sikeres párosok...

- Pejó Robival most másodszor csináltam filmet (a Dallas Pashamende után a Látogatás-t - a szerk.), és az nagyon jó érzés, hogy valaki hűséges az emberhez. De szerintem nem szabad, hogy arra állítsd be az agyadat, hogy ezt minden rendezőtől elvárd.

Forrás: [origo]
A Soul Kitchen forgatásán (balról a második Dorka, középen áll Fatih)

- Több színésznőtől hallottam már, hogy nagyon szeretné, ha valamelyik rendező őt választaná ki múzsának.

- Én is örülnék, ha nem Penélope Cruz lenne Almodóvar múzsája, hanem mondjuk én, de most mit csináljak, ha így alakult.

- Mit forgatsz most?

- Egy kétrészes második világháborús filmet a ZDF-re. Tegnap volt az első nap, és holnapután lesz a következő.

- Magyarországon mikor csinálsz valamit legközelebb?

- Valószínűleg januárban anyukám fog rendezni Pinceszínházban Budapesten.

- Már dolgoztatok együtt korábban anyukáddal? (Dorka anyukája Kővári Katalin színházi rendező - a szerk.)

- Nem, soha. De azt mondta, hogy most már elég felnőttek vagyunk mind a ketten ahhoz, hogy csináljunk valamit együtt. Eddig mindig azt mondtuk, hogy nem tudna engem színészként látni, én meg őt rendezőnek, inkább hagyjuk, de most először az életünkben megpróbáljuk.

- Amúgy jól kijöttök?

- Amúgy jól.

Gryllus Dorka a premierpartyn elmondja, hogy tetszett neki és a közönségnek a Soul Kitchen

- Valamelyik nap itt megkérdezték George Clooney-tól, hogy mikor akar családot alapítani, úgyhogy most neked is felteszem ugyanezt a kérdést.

- És ő mit válaszolt?

- Hogy még nem tudja.

- Akkor idézhetjük George Clooney-t. Én sem tudom.

- Ha végül soha nem lenne gyereked, az szörnyű lenne?

- Ha egyszer majd ott állunk, hogy nincsen, akkor megmondom, hogy szörnyű-e. Most még azt képzelem, hogy lesz.

- Túl elfoglalt vagy?

- Nem amiatt. Eddig nem éreztem érettnek magamat az anyaságra. Tudod, a nőknél van egy olyan, amikor azt érzik, hogy semmi másnak nincs értelme, csak annak, hogy reprodukálják önmagukat. Nekem ez lassan jön. Eddig még nem volt ez az elementáris vágy.