Lipcsei Betta: Nem tudnék összejönni a nőgyógyászommal

Vágólapra másolva!
Az 1987-es születésű Lipcsei Betta 15 éves kora óta modellkedik, négy évvel ezelőtt eljátszotta Görög Zita húgát a Fej vagy írás című vígjátékban, idén pedig a Rózsaszín sajtban bukkant fel, mint a nőcsábász Bezerédi Zoltán egyik fiatal szeretője. A talpraesett szarvasi lánynak nincsenek illúziói a modellszakmával kapcsolatban, nem vetkőzik férfimagazinnak, nem volt hajlandó szerepelni az Álom.netben, és nem a médiában akar elhelyezkedni. Interjú.
Vágólapra másolva!

- Honnan kaptad a nevedet?

- A szüleim azt szerették volna, hogy Betty legyek, de anyukám meglátta a Betta nevet az utónévkönyvben, és nagyon megtetszett neki. A Betta masszívabb név is, nem tudnám elképzelni magam Bettyként.

- Hol nőttél fel?

- Szarvason. 15 évesen kezdtem el modellkedni, akkor kezdtem el feljárni Pestre, és magántanuló lettem a gimiben. Utazgattam külföldre, ezért nem tudtam volna iskolába járni. Igazából 18 évesen költöztem el otthonról, de 15 éves korom óta szinte Pesten élek.

- Mit jelent magántanulónak lenni?

- Hogy nem kell bejárni az iskolába, csak vizsgázni. Amikor itthon voltam, azért bejártam nagy ritkán. Azért volt ez jó, mert tudtam mellette utazni, hónapokat lenni külföldön, ami a modellkedéssel együtt jár. De ez nem egyből történt, hanem egy folyamat volt. Ahogy egyre több lett a munkám, egyre több lett a hiányzásom. Ez kicsit nehéz feladat volt, de felkészülni egy vizsgára még mindig sokkal könnyebb volt, mint nap mint nap készülni egy tárgyból. Matektagozatra jártam, és színötösre érettségiztem.

- A szüleidnek hogy tetszett a modellpálya?

- Nem tetszett nekik, de aranyosak voltak, mert látták, hogy jól megy, az elején rögtön sok pozitív visszajelzés jött, és onnantól kezdve támogattak, csak egy kérésük volt, hogy a tanulást ne hanyagoljam el. Mivel megtettem, amit kértek, ezért ők is nagyon sokat segítettek. Eleinte mindig jöttek velem a fotózásokra, lecsekkolták a fotóst, nagyon féltettek. Egy év után már elmúlt ez az erős féltés.

Fotó: Hektor

- Mitől féltettek pontosan?

- Csak rosszakat hall az ember a modellkedésről. Rengeteg félelem volt bennük, de látták, hogy jól kezelem a dolgot, és akkor megnyugodtak. Állításuk szerint még a mai napig féltenek, de ez így is marad szerintem örökre.

- Most egy gazdasági főiskolára jársz, ha jól tudom.

- Most fogok végezni a Külkeren, nemzetközi gazdálkodás szakon. Amikor 18 évesen eldöntöttem, hogy a Külkerre szeretnék menni, nem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz. Persze, vannak vele terveim, de csak a későbbiekben. Amíg tudom csinálni és amíg élvezem a modellkedést, addig csinálom, de ez nem egy nyugdíjas állás, mindenképpen gondolnom kellett arra, hogy diploma nélkül semmit nem tudok majd kezdeni magammal. Nem az a típus vagyok, aki majd a médiában szeretne elhelyezkedni.

- Én is a Külkeren végeztem. Neked is kellett analízist tanulnod?

- Igen, borzasztó. Szerintem egy pár évig még lelkes tanulója leszek a Külker főiskolának. Most kéne végeznem, de egy évet tuti ráhúzok,

- El tudod képzelni, hogy egy rendes irodai munkát vállalj később?

- Ha nem is irodait, de remélem, hogy a modellkedésből származó kapcsolataimat fel tudom majd használni a diplomám segítségével. Rengeteg külföldi kapcsolatom is van, úgyhogy nem kizárt, hogy elköltöznék Magyarországról.

- Játszottál pár évvel ezelőtt a Fej vagy írás című filmben. Az milyen élmény volt?

- Nagyon jó volt. Előtte is sok reklámfilmben szerepeltem már, úgyhogy nem volt újdonság a forgatás, de a filmforgatás persze egy kicsit más. Görög Zita húgát játszottam, és olyan színészekkel együtt, mint Pindroch Csaba, akire tényleg felnéztem. Tizenhét éves kezdő modellként nekem nagy élmény volt, hogy ilyen színészekkel játszottam együtt. Rengeteget tanultam tőlük, amiket később a munkámban hasznosítottam.

- Mit tanultál például Görög Zitától?

- Talán a lelkesedését, hogy ennyi év után is tud lelkesedni dolgokért. Annyi mindent elért már az életben mint modell, és még mindig talál olyan dolgot, ami motiválja őt. Ez nagyon nehéz.

- Körülbelül egy évvel a Fej vagy írás után ő azt nyilatkozta nekünk, hogy kiábrándult az egész film- és modellszakmából. Neked még vannak illúziód?

- Á, nincsenek. Helyén kezelem a dolgokat. Ezért gondolom, hogy nem a modellszakmában képzelem el a jövőmet, ezt hosszú távon nem lehet elviselni. Én lassan hat éve modellkedem, és már most néha tele van a pohár, de még mindig annyi élményt nyújt, hogy nem hagyom abba.

Forrás: [origo]
Lipcsei Betta a Rózsaszín sajt című filmben

- Mik az árnyoldalai a modellkedésnek?

- Hogy sose tudod, mikor érsz rá, mikor nem. Rengeteget kell utaznod egyik pillanatról a másikra. A magánéletet elég nehéz megoldani, ha komolyan akarod csinálni a munkát. Ha meg nem, ha csak eltinglitanglizol, akkor meg nem tudsz belőle megélni. Nehéz összeegyeztetni. Például utolsó záróvizsgám van, tanulok otthon, muszáj bemennem, de felhívnak, hogy neked holnap Münchenbe kell menned egy fotózásra. Akkor leteszed a könyvet, és elkezdesz bepakolni. Persze, rossz azt is látni, hogy sok lányt elvisz ez az élet, de én nem élem bele magam annyira, nem a modellvilág a legfontosabb az életemben.

- Még az egészségtelen életmódot szokták kapcsolni a modellkedéshez: sok cigizés és drogozás.

- Ez is ugyanúgy van, mint más szakmákban, nem minden modell él egészségtelenül. Én soha életemben nem dohányoztam, nem drogoztam, sőt rajtam ki is szoktak akadni az ismerőseim, mert abszolút egészségeséletmód-párti vagyok. Nagyon odafigyelek erre, talán abnormális módon is. De rengeteg olyan lányt láttam, aki cigin meg csipszen él, hogy sovány legyen.

- Görög Zita például az anyaságot választotta. El tudod képzelni, hogy egy nő számára bármilyen szakmai siker fontosabb legyen az anyaságnál?

- Nem. Egy ideig természetesen mindenkinek vannak ambíciói, és a karrierje a legfontosabb, de minden nő eljut oda, hogy beindulnak a hormonok, és az lesz a legfontosabb, hogy anya legyen. Nálam is el fog jönni ez az időszak, és nem hiszem, hogy bármilyen siker is előbbre való lenne, mint a család.

- Három évvel ezelőtt mondtad a Cosmopolitannek, hogy "a magyar srácok alkalmasabbak havernak, mint partnernek, és, hogy a külföldi pasik romantikusabbak". Ezt még most is így gondolod?

- Sok barátom nagyon megdorgált ezért a nyilatkozatomért. Amikor ezt mondtam, akkor külföldi barátom volt, de most már másképp gondolom. Lett egy magyar barátom, akivel azóta is együtt vagyunk, és úgy látom, hogy sokkal jobban megértem magamat egy olyan emberrel, aki ugyanabból a kultúrából jön, mint én. Akármennyire jól beszélem is a nyelvet, akármennyire nyitott vagyok is, azok az apró kis poénok, apró kis nüánszok nem működnek egy külföldivel. Más, amikor azt mondják, hogy "szeretlek", és más az "I love you". Az "I love you" nem jelent semmit.

Forrás: [origo]
Lipcsei Betta és Bezerédi Zoltán a Rózsaszín sajt című filmben

- Hogy kaptad meg a szerepet a Rózsaszín sajt-ban?

- Együtt dolgoztam Császár Tamással, aki a rendezőasszisztens volt a Rózsaszín sajt-ban, de egyébként reklámfilmeket szokott rendezni. Ő ajánlott be erre a szerepre, és rajta keresztül találkoztam Barnával.

- Csinált veled egy meghallgatást?

- Inkább csak elbeszélgetésnek nevezném, és ott tíz perc alatt eldőlt, hogy mindkettőnknek megfelelnek a feltételek. Mármint neki én, nekem meg a feltételek. Pár napos forgatás volt csak, öt percet vagyok a filmben.

- Amúgy szoktál meghallgatásokra járni? Keresed a filmszerepeket?

- Az az igazság, hogy nem, de elég sok megtalált már. Volt például ez az Álom.net, amiben a barna hajú rosszlányt játszottam volna. Nagyon sokáig ment a huzavona, jártam próbákra, és az utolsó pillanatig úgy volt, hogy elvállalom. Aztán egy-két olyan ember, aki tanáccsal szokott ellátni, azt tanácsolta, hogy inkább ne vállaljam el. Volt egy másik film, amiben meg meztelenjelenetem lett volna, azt sem vállaltam el.

- A meztelenjelenet kizáró ok számodra?

- Nem vagyok egyébként szégyenlős, de nem hiszem, hogy az egyetlen út, amivel sikert lehet elérni, hogy levetkőzöm.

- Modellként kell különben meztelenkedned?

- Minimális szinten. Más levetkőzni egy fehérneműs divatanyag kedvéért akár egy szál bugyira, mint, mondjuk, egy férfimagazinnak.

- Kerestek már meg férfimagazinok?

- Még tizenhat éves koromban. Persze, a szüleim kiakadtak volna, ha elvállalom.

- Nem úgy van, hogy csak 18 éves kor felett lehet ilyen képeket csinálni?

- Szülői beleegyezéssel lehet hamarabb is. Ha egy szál bugyiban pózolnék egy férfimagazin címlapján, akkor tuti kitagadna apukám.

Lipcsei Betta egyik jelenete a Rózsaszín sajt című filmben

- A filmbeli szereped ennyi volt, vagy csak ennyi maradt belőle?

- Ennyi volt, nem is volt szó többről. Megismertem Barnát, tapasztalatokat gyűjtöttem, színészekkel dolgoztam együtt, és én ezeknek örültem.

- Tetszett a film?

- Igen. Az tetszik benne, hogy nem egy szokványos film, és nem egy amerikai koppincs. Amikor elmondta Barna, hogy miről van szó, az volt az első, ami tetszett benne, hogy nem egy tömegfilm, hanem kicsit más, és ami más, az jó.

- Egy Mónika nevű lányt játszol, aki lefekszik a főhős nőcsábász apjával. Mit láthatott Mónika ebben a fickóban?

- Mondhatnám azt, hogy a bölcsességet látta benne, vagy, hogy felnézett rá, de szerintem csak egy apakomplexussal egybekötött jó autót.

- Te el tudod képzelni azt, hogy egy nő összejöjjön a nőgyógyászával?

- Szerintem nonszensz, bár hallottam már ilyenről. Én nem tudnék összejönni a nőgyógyászommal, tekintve, hogy hatvanéves.

- Korábban tudtad, mi az a "pekingi kutya"*?

- Nem, a forgatókönyvben olvastam róla először.

- Zavart téged a szexuális szabadszájúság a filmben? Sokszor elhangzik a kúrás, valamint a baszás szó.

- Bevallom, kicsit meglepődtem, amikor először elolvastam a forgatókönyvet, nem gondoltam, hogy ennyire szabadszájú lesz. De azért nem zavart, mert ez is egy olyan dolog, amit Barna meg mert lépni. Amit ő úgy gondolt, azt leírta, és nem foglalkozott azzal, hogy mit szabad, mit illik, és mások mit csinálnak. Ezért sem egy szokványos film.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- A Másnaposok-at. Én nagyon jó mozinéző vagyok, mert ha meghal valaki, akkor sírok, ha vicces a film, akkor nevetek, de olyan hangosan, hogy mögöttem megőrülnek. Ha jön az izgalmas zene, akkor félek, reszketek, sikítok. Nem is bírom az izgalmas filmeket, mert annyira beleélem magam, hogy totál stresszesen jövök ki a moziból, és rámegy két napom, amire feldolgozom. Ezért nézek inkább vidám filmeket, mert azoktól napokig jókedvem van.

- Melyik fickó volt a legviccesebb a Másnaposok-ban?

- Természetesen a szakállas.

Fotó: Hektor

- Mondok két dolgot és válaszd ki, melyik a szimpatikusabb közülük! Ponyvaregény vagy Trainspotting?

- Ponyvaregény.

- Johnny Depp vagy George Clooney?

- George Clooney. A tipikus szépfiúkat szeretem.

- De hát Johnny Depp inkább szépfiú, mint George Clooney!

- George Clooney sármos.

- Scarlett Johansson vagy Keira Knightley?

- Scarlett Johansson.

- Halászlé vagy gulyásleves?

- Nehéz kérdés, mindkettőt nagyon szeretem. Talán a halászlé nyer egy hajszállal.

- Ilyen nehéz kajákat szeretsz?

- Jaj, nagyon! A magyaros kajákat imádom. Azért járok konditerembe, hogy ehessek, amennyit akarok. A nagyszüleim csabaiak, és ha lemegyek Szarvasra, olyan házikolbászt szoktam hozni, hogy az ismerőseim ölik egymást érte.

- Szusi vagy pizza?

- Pizza.

- A mozgólépcsőn állsz vagy mész?

- Megyek, mindig rohanok sajnos.

- Péterfy Bori vagy Harcsa Veronika?

- Péterfy Bori.

- Sírhant művek vagy Maffiózók?

- Maffiózók.

- Christy Turlington vagy Naomi Campbell?

- Naomi Campbell. Sokan mondják, hogy ő nem szép, de szerintem tökéletes alakú nő.

- Róla inkább azt szokták mondani, hogy teljesen bolond.

- Lehet, hogy bolond, de senki nem veheti el tőle azt, amit elért, és szerintem abba bolondult meg.

- Salinger vagy Vonnegut?

- Vonnegut.

- Láthatatlanság vagy gondolatolvasás?

- Gondolatolvasás.

- Mit tennél, ha hirtelen hallanád az emberek gondolataid? Kit hallgatnál ki először?

- A férfiak gondolatait olvasnám, bár lehet, hogy egy hét után megőrülnék.

Fotó: Hektor

- Katona vagy Radnóti?

- Radnóti.

- Bicikli vagy görkori?

- Bicikli. Rengeteget bicikliztem régen.

- Mivel mozogsz a városban?

- Általában kocsival, de ha nem, akkor gyalogolok. Inkább három megállót legyalogolok, de nehezen veszem rá magam, hogy felszálljak egy buszra vagy villamosra.

- Amerikai szépség vagy Harcosok klubja?

- Harcosok klubja, imádom Brad Pittet.

- Orbán Viktor vagy Horn Gyula?

- Orbán Viktor.

------------------------

Részlet a Rózsaszín sajt című filmből.

*Tibor: Tudod mi az a pekingi kutya?
Dani: Az kacsa, nem?
Tibor: Hülye. Mondom, hogy kutya. Tegnap mutatta ez a Mónika. A lényeg az, hogy mind a ketten álltok és a csaj a padlóra támasztja a...
Dani: Jó, jó, nem érdekel.