A politikus csak néz: Dúró Dóra

Dúró Dóra
Vágólapra másolva!
Interjúsorozatunk legújabb részében Dúró Dórával beszélgettünk kedvenc filmjeiről. Kiderült, hogy a Jobbik szóvivőjére Koltay Gábor munkássága gyakorolta a legnagyobb hatást, a kedvence viszont egy Matt Damon-film. Azt is megtudtuk, mik lesznek az első filmek, amiket megnéz majd hamarosan születendő gyermekével.
Vágólapra másolva!

Dúró Dóra (Jobbik)

Forrás: Tuba Zoltán

- Mi volt az utolsó film, amit láttál és tetszett?

- Az Avatar nagyon tetszett az újabb filmek közül. Mostanában sok film volt, amit meg szerettem volna nézni, de aztán nem sikerült. Nemrég láttuk a Vad Magyarország című természetfilmet az Uránia moziban, magyarországi tájegységeket mutat be, az ott élő állatvilágot, nagyon tetszett, nagyon magával ragadó volt.

- Tudnál olyan filmet mondani, amelyik érzelmileg megrendített?

- Nagyon sok klasszikus háborús film hatott rám ilyen módon, például a Nyugaton a helyzet változatlan. A kedvenc filmem is elsősorban az érzelmekre hat: a Good Will Hunting. Nem egy új film, de én még mindig nagyon szeretem.

- És olyan film, amelyik visszatetszést keltett benned?

- Szerintem ilyen nem volt. Nem szeretem az unalmas, lassú, vontatott filmeket. Most nem tudok konkrét példát mondani, de azt szeretem, hogyha akciódús a film, történik benne valami.

- Fel tudsz idézni olyan filmeket, amelyek hatottak a világnézetedre?

- Nagyon sok ilyen film van. Koltay Gábor alkotásai, a Honfoglalás-tól kezdve a legfrissebbig, a Mindszenty-filmig, mindegyik mélyen megérintett. Identitást adó filmek ezek. A Wass Albert, illetve a Horthy Miklós életéről szóló filmjét is nagyon szeretem.

A Vad Magyarország előzetese

- Elsősorban a történelmi filmeket kedveled?

- Mondhatjuk, hogy inkább vegyes az ízlésem. Az akciófilmeket is szeretem, a romantikusokat is, a történelmi filmeket is, tehát, ha jó egy film, akkor bármilyen műfajú lehet.

- Előfordult már politikai pályád során, hogy úgy érezted magad, mintha egy filmben lennél?

- Voltak extrém helyzetek, például a kampányban, amikor nem akartam elhinni, hogy ez tényleg megtörténhet. Elkeserítő tudott lenni, amikor egyes képviselőjelöltjeinket méltatlan támadások érték.

- Ronald Reagan a Vissza a jövőbe című filmből idézett egyik parlamenti felszólalásában. Te idéztél már filmből a beszédeidben?

- Nem, de jó ötlet.

- A 21. században is lehet a film a politika eszköze?

- Mindenképpen. Az internet terjedésével egyre inkább az, és a jövőben még inkább így lesz. A hosszú, több órás filmek szerepe lecsökkent, és a rövidfilmek, kampányvideók a hatásosak. Azoknak a cikkeknek nagyobb az olvasottsága, amelyekhez videó van mellékelve. Inkább videókon keresztül követik az eseményeket az emberek, minthogy cikkeket olvassanak. Ha a film alatt nem a hagyományos játékfilmeket értjük, akkor egyre nagyobb jelentőségük lesz.

Forrás: [origo]
Robin Williams és Matt Damon a Good Will Hunting-ban

- A Jobbik él ezzel az eszközzel?

- Készült egy dokumentumfilm a Jobbik történetéről, valamint nemrég egy DVD-n elküldtük a legjobb parlamenti felszólalásainkat a szimpatizánsainknak. Haladni kell a korral, ez fontos.

- Film készült Nixonról, bemutatás előtt áll egy másik, amelyik Margaret Thatcher életét dolgozta fel. Látsz ma olyan politikust a parlamentben, akiről film készülhet a jövőben?

- Elképzelhető hogy van olyan, igen. De vegyük figyelembe, hogy az általad említett politikusok az elmúlt évtizedekben voltak nagy jelentőségű vezetők. A történelem majd eldönti, hogy ki az, akiről filmet kell készíteni

- Mondasz egy nevet?

- Sok politikus van, akiről ez elképzelhető, nevet most nem mondanék.

- A magyar történelem mely epizódjait látnád szívesen filmen?

- A világháborúkat mindenképpen, illetve a két világháború közötti időszaknak a feldolgozása sok tekintetben példaértékű lehetne. Fontos lenne, hogy a film segítségével is megismertessük az emberekkel, hogy milyen volt akkoriban az élet, és hogy hogyan sikerült abból a tragikus helyzetből, amibe Trianon után került Magyarország, talpra állnunk. Sokat fejlődött az ország azalatt a két évtized alatt. Gyakran hasonlítjuk azt a két évtizedet az elmúlt húsz évhez, pedig nagyon nagy különbség van a kettő között.

- Az elmúlt húsz évről szívesen megnéznél egy filmet?

- Az egy szomorú végű film lenne, szóval nem javasolnám, hogy ebből a témából film készüljön.

Forrás: ecranlarge
A Karib-tenger kalózai 4

- Ha játékfilm készülne az Őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének körülményeiről, te hogyan oldanád meg a kiszivárogtató kilétét?

- Nem is tudom. Csak az igazságot mutatnám be, az biztos. Csak akkor forgatnék erről filmet, ha tudnám, hogy ki szivárogtatta ki.

- Mi lesz a következő film, amit megnézel?

- Több lehetőség is van, lehet hogy A Karib-tenger kalózai legújabb részét, vagy Jim Carrey új vígjátékát fogjuk megnézni. Mindkettőre azt mondták, hogy jó filmek.

- Milyen filmeket fogtok levetíteni a születendő gyermeketeknek?

- Egyelőre most meséket gyűjtünk. A magyar népmesék sorozatból több részt is meg fogunk vele nézni. Én szerettem az Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az élet című sorozatot is - ilyen típusú mesék lesznek. Manapság sajnos már a mesékben is elég sok erőszak van, nem szeretném, hogy a gyerekem ilyeneken nőjön fel.

----------

Elkezdtünk gusztustalanul nyomulni a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!