Ez melyik filmből van? - Szabó Kimmel Tamás

Vágólapra másolva!
Sorozatunkban fiatal magyar színészek adnak elő részleteket ismert filmekből. Neked az a feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó. A helyes választ beküldők között nyereményeket sorsolunk ki, és nem utolsósorban bemutatunk egy sor figyelemre méltó ifjú tehetséget is. Utolsóként Szabó Kimmel Tamás egy megrendítő monológban mutatja meg, hogyan küzd egy tántoríthatatlan apa a fiáért. Az interjúból pedig az derül ki, mit tervez a Nemzeti Színház új vezetése alatt, és melyik férfiszínész nyűgözte le legutóbb.
Vágólapra másolva!

Tizenkét fiatal magyar színészt kértünk arra, hogy kameránk előtt adjon elő egy-egy monológot egy-egy filmből, mintha színivizsgán vagy szereplőválogatáson lenne. A megfejtést - vagyis, hogy eredetileg melyik filmben volt látható a cikkünkben szereplő monológ - a következő rész megjelenéséig várjuk (a játék részletei és a múlt heti feladvány megfejtése a cikk alján található).


Célunk nemcsak az, hogy játékra hívjunk minden filmőrültet, hanem az is, hogy bemutassunk figyelemreméltó, már végzett vagy még tanonc színészeket, akiknek tömegével készülő magyar film híján nincs lehetőségük a bemutatkozásra a széles plénum előtt. Részben ezt szeretnénk pótolni sorozatunkkal, ezért minden cikkünkben tíz kérdést is felteszünk annak a színésznek, aki vállalkozott rá, hogy a játék feladványát eljátssza.

Cikksorozatunkat Szabó Kimmel Tamás zárja, akinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a magyar film legfoglalkoztatottabb ifjú titánja legyen. Jól táncol, jól énekel, jóképű, sármos és tehetséges, korábbi sikeres filmfőszerepei (Megy a gőzős, Made in Hungária) óta mégis a kispadról figyeli a hazai filmgyártás útkeresését. Jelenleg moziszerepek helyett műsorvezetőként próbálkozik a televízióban.

Miket csináltál eddig?

Végeztem a Színművészeti Egyetemen Ascher Tamás és Novák Eszter keze alatt. Akkoriban volt a nagy színházelvonás, az osztályból csak Takács Nóra Diana kapott szerződést, mi a többiekkel megcsináltuk a HOPPArt társulatot. Játszottam Szolnokon, a József Attila Színházban, Kaposváron, aztán egy évre a József Attila Színház tagja lettem. Amikor Alföldi Róbertet kinevezték a Nemzeti élére, eljött megnézni egy csomó előadást, fiatalokat keresett, engem a Zsótér Sándor által rendezett Az öreg hölgy látogatásá-ban látott meg, és elhívott a Nemzetibe. Főszerepet játszottam a Megy a gőzös és a Made in Hungária című filmekben, forgattam spanyolokkal az El Angel de Budapest című filmben, egy ideje pedig a The Voice című tehetségkutató műsorvezetője vagyok a TV2-n. Most az ötödik évemet töltöm a Nemzetiben, idén csak egy új bemutatóban leszek.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Dilemma volt, hogy elvállald-e a The Voice-t?

Persze. Azon gondolkodtam, mit nyerhetek, és mit veszíthetek. De elvállaltam, mert azt gondolom, hogy ez színvonalas műsor tehetséges emberekkel, nagyon jó hangú énekesek vannak, és azok közül fogják a legjobbat kiválasztani. Pont jókor talált meg ez a munka. A műsorvezetés pedig izgalmas feladatkör, amelyben jól érzem magam, rengeteget tanulok belőle. Most vagyunk túl a második élő show-n, egyre nagyobb a tét az énekesek számára. Biztos sokan gondolják, hogy ez könnyű meló, de az igazság az, hogy számtalan dologra kell figyelni: a tempóra, a feszességre, a dolgok kézben tartására és így tovább. Három óra kőkemény koncentrációt igényel, de azt gondolom, megérte bevállalnom. Nem árt, ha az ember több lábon áll manapság.

Mi lesz veled most, hogy Alföldi Róbertet kirúgták a Nemzetiből?

Először is kíváncsi vagyok, mik a tervei az új vezetésnek, mind a színházzal, mind velem. Nyilván annak tudatában fogok mérlegelni és döntést hozni a jövőt illetően. Nagyon sokat köszönhetek a Nemzeti Színháznak, sok fontos és meghatározó élményt szereztem ez alatt az öt év alatt. Rengeteg kiváló színészt, rendezőt és más munkakörben dolgozó kollégát ismerhettem itt meg. De hogy mi lesz? Meglátjuk.

Mondj három magyar rendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

Szabó István, Hajdu Szabolcs és Mundruczó Kornél.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Melyik filmet láttad a legtöbbször életedben?

Vagy a Malená-t, vagy valamelyik Tarantinót. Régi gengszterfilmeket is sokszor újranézek, a Keresztapá-t, Scorsese filmjeit, mindent, ami Al Pacino vagy Robert De Niro. Philip Seymour Hoffmantól még a Derült égből Polly-t is megnéztem vagy ötször, mert bár keveset van a filmben, nagyon vicces, ahogy kosarazik.

Melyik filmen sírtál utoljára?

Szoktam sírni, ha valami megérint. Mindamellett, hogy tudom, hogy néz ki egy forgatás, és tudom, hogy ezt nem azért mondja, mert úgy gondolja, hanem mert oda volt neki írva, de vannak olyan jó színészek, akik tudnak hatni az emberre. Nem emlékszem, mi volt az utolsó.

Melyik film volt a leginkább hatással arra a döntésedre, hogy színész legyél?

Valószínűleg nem film volt. Ez kiskoromban kezdődött. Az anyai nagypapám Kaposváron reneszánsz ember volt. Volt magánszíntársulata, írt darabokat, rendezett, játszott, zenélt, festett, nagyon népszerűek voltak a karikatúrái. Ezt valahogyan örököltük. Hárman vagyunk testvérek, a legidősebb nagyon ügyesen rajzol, a középső zenél, én meg színész lettem. A szüleim már egész kicsi koromtól fogva vittek Kaposváron a színházba, ahol rengeteg előadást láthattam.

A nagypapád ültette beléd a művészet szeretetét?

Nem ismertem őt, mert korábban meghalt. Inkább valami genetika lehetett a dologban. Anyukáméknak volt az első magángalériájuk Kaposváron, és '41 óta van képkeretezőboltjuk, úgyhogy folyamatosan festők, szobrászok, írók és költők között pörögtem egészen kicsi koromtól kezdve. Ezek és a színházi élmények biztosan összeadódtak.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Nevezz meg egy jelenleg élő zsenit!

Quentin Tarantino.

Kibe szerettél bele legutóbb a filmvásznon?

A barátnőmbe, aki mellettem ült.

Nem abban az értelemben.

Juliette Lewist nagyon szeretem, szerintem nagyon jó figura, nekem bejön, ha egy színésznő ezt a szétesett vonalat csinálja. De nincs kedvenc színésznőm, akibe halálosan szerelmes vagyok.

Mondhatsz férfiszínészt is, akinek beleszerettél a játékába.

Aki egy frissebb élmény, az Benedict Cucumber, vagy hogy hívják, Cumberbatch, aki a BBC Sherlock-jában játszik. Nagyon érdekes arca van, és hihetetlen intelligens a játékstílusa. Amikor készültünk nézni a Sherlock-ot, arra gondoltam, biztos majd rohangál ott egy nagy nagyítóval korhű díszletben, de aztán nagyon tetszett, hogy ilyen jó érzékkel helyezték át a történetet a mába.

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Anyukád szerint mit kellene csinálnod ahelyett, amit csinálsz?

Azt, amit csinálok. Nagyon büszkék rám, meg vannak elégedve velem, és az első perctől kezdve pártolták, hogy színész legyek. Hál istennek, jó családból jövök, bármibe is fogtunk a testvéreimmel, a szüleim inkább mindent megadtak nekünk, mint hogy hátráltassanak és azon ötleteljenek, helyette mit csináljunk. Ők Kaposváron laknak, keveset is találkozunk, főleg tévében látnak, és leginkább telefonon beszélünk.

A bemutatóidra feljönnek?

Persze. Legalábbis, amire mondom, hogy jöjjenek fel, mert volt egy-két dolog, amit nem akartam megmutatni nekik.

Van B terved arra, mi lesz, ha a színészi karrier nem jön össze?

Ez jó kérdés, mert ugye Magyarországon mi a színészi karrier? El lehet ügyesen lavírozgatni, és ha jól csinálod, persze sok felkérést kapsz, de közben mindig ott van a veszély, hogy egy pont után senki nem lesz rád kíváncsi, ha mindenben te vagy. Nagyon okosan kell csinálni, hogy épp annyit adj magadból, meg annyi nagyobb volumenű dolgot vállalj el, ami még nem sok. B tervem annyi van, hogy szeretnék világot látni. Nagyon!

Fotó: Nagy Viktor Oszkár [origo]

Mostanában mire vagy nagyon rákattanva?

A szuperhősös darabra voltam rákattanva nagyon sokáig, rengeteg filmet néztem hozzá, és nagyon sok képregényt vettem nagyon drágán. Azon agyaltam, hogy mivel a mi koncepciónk szerint ezek az emberek már túl vannak a csúcson, öregek és depressziósak, de azért egy utolsó hakni még belefér, és hogy ezzel a fejjel gondolkozva egy négyperces dal, mondjuk, miről szólhatna. Éjjel-nappal írtam a dalszövegeket, egyeztettem mindenkivel, aztán sajnos kiderült, hogy nem lesz az egészből semmi. Igazából most nem vagyok rákattanva semmire.

Most melyik filmre vagy a leginkább kíváncsi, és miért?

A Django elszabadul-t nagyon várom, érdekel, mit hozott ki egymásból Tarantino és DiCaprio, valamint már régóta tervezem megnézni a The Artist - A némafilmes-t, mert nagyon sok jót hallottam arról a filmről, illetve a főszereplőről.

- - -

Ha felismered, hogy melyik filmből származik a fenti jelenet, írd meg január 22. éjfélig a film címét a [email protected] címre. A levél tárgya "Ez melyik filmből van? - Szabó Kimmel Tamás" legyen.

A helyes megfejtést beküldők között kisorsolunk egy Baljós árnyak-pólót és egy Mindörökké rock-os napszemüveget, amelyet az InterCom ajánlott fel.

A játékban az Origo Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a helyes választ és a nyertes nevét a sorozat következő részében olvashatod január 23-án.

+ + +

Sorozatunk előző részében Kiskamoni-Szalay Lilla a Tisztességtelen ajánlat című 1993-as alkotás egyik jelenetét adta elő. A filmben ezt a monológot Robert Redford mondta Demi Moore-nak. A szerencse Novák Éva nevű kedves olvasónknak kedvezett, ő nyeri az ébresztőórát. Gratulálunk!

Nézd meg az eredeti jelenetet Robert Redford előadásában: