Már Spielberg is bekérte a Saul fiát

Nemes Jeles László, podcast
Vágólapra másolva!
Itt egy újabb interjú Nemes Jeles Lászlóval, ami ezúttal laza beszélgetős-mélyremenős. Miért van rossz kapcsolatban édesapjával, a szintén rendező, legendás Jeles Andrással? Susan Sontag tényleg kitúrta őt az ágyából? Milyen az, amikor az embert Natalie Portman nyaggatja, és bármikor rácsöröghet a Coen testvérekre? A három éve indult Filmklub podcast történetének legjobban sikerült adását hallhatja, amelyben egy komoly Oscar-esélyes magyar filmes múltjában vájkálunk.
Vágólapra másolva!

A Saul fia cannes-i bemutatója óta számtalan interjú készült a film fiatal rendezőjével, Nemes Jeles Lászlóval (én is csináltam vele kettőt, ezt és ezt), úgyhogy abszolút megértem, ha valaki úgy érzi, kicsit elege van a srácból. Mégis érdemes meghallgatni a cikk alján lévő laza hangulatú beszélgetést, mert abban olyan témákról esik szó, amikről eddig nem kérdezték Lászlót. Például a holokauszt szó egyszer, ha elhangzik benne.

Ki az anyukája? - Nemes Jeles László Fotó: Pozsonyi Janka

Mindenki tudja, hogy László apja a Kossuth-díjas Jeles András, A kis Valentino című legendás film rendezője. De ki az anyukája, akivel a szülei válása után maradt? És

mit keresett a budapesti lakásukban Susan Sontag 1985-ben?

Miért akarta László már hétéves korában elhagyni Magyarországot, és hogyan érezte magát Párizsban, amikor 1989-ben végre ki tudtak költözni?

Elismeri, hogy kicsit elszállt magától, amikor a Türelem című első rövidfilmje megnyerte a Filmszemlét, majd bekerült a velencei versenyprogramba, ám aztán a későbbi küzdelmes időszak visszahozta a földre. Első feleségével megpróbálta az alkotótársasdit (a Saul előtti utolsó kisfilmjét társrendezőként jegyzik), de rájött, hogy a maga útját kell járnia.

Elszállt, majd visszatért - Nemes Jeles László Fotó: Pozsonyi Janka

Nem álszerénykedik a Saul fia elképesztően lelkes fogadtatásával kapcsolatban, reálisan látja, hogy filmje egyenes úton halad az Oscar-gála irányába. Már Spielberg is jelezte, hogy látni szeretné a Saul-t, Natalie Portman a következő filmtervéről érdeklődött, a legnagyobb hollywoodi ügynökségek radarján is feltűnt,

a Coen testvérek privát telefonszáma pedig ott pihen a mobiljában,

és pár napja fel is hívta őket (ez egy nagyon vicces sztori).

Simán elvállalhatna most egy jól fizető, hollywoodi melót, ám ő legközelebb is Magyarországon akar dolgozni, és megvalósítani régi tervét, egy fiatal lányról szóló, múlt század elején játszódó filmet, aminek először Else volt, aztán Iris lett, most pedig Sunset a címe. A magyar színészekkel kapcsolatban kicsúszik a száján egy erős kijelentés, amin akár sokan meg is sértődhetnének közülük, ha éppen nem azért tepernének, hogy bekerüljenek az új filmjébe.

Bárki szívesen benne lenne a következő filmjében - Nemes Jeles László Fotó: Pozsonyi Janka

Aztán még olyan kérdésekre is választ kapunk például, hogy

  • Milyen a viszonya édesapjával, aki Mengelét játszotta a Saul fiában?
  • Hogyan filmesítette volna meg A Gyűrűk Urát, és miért tartja totál elhibázottnak Peter Jackson megközelítését?
  • Milyen vígjátékot szeretne csinálni?

Egyedül csak azt nem hajlandó elárulni, hogy Nemes Jelesnek, vagy csak simán Nemesnek nevezzük.

A Filmklub podcast adását megtalálja az iTuneson, letöltheti MP3 formátumban, vagy meghallgathatja az alábbi lejátszóban. A podcasthoz tartozó RSS csatornát itt találja.