Antal Nimród filmet csinál a Viszkis rablóról

Ambrus Attila, Viszkis, Antal Nimród
Vágólapra másolva!
Andy Vajnának sikerült rávennie Antal Nimródot, hogy újra magyar filmet rendezzen. A tervezett film a Viszkisként elhíresült bankrablóról, Ambrus Attiláról szól majd, most készül a forgatókönyv. A Viszkisről korábban Dobray György, a Szerelem első vérig rendezője is filmet akart forgatni. Antal Nimródnak ez lesz a Kontroll óta az első magyar filmje. 
Vágólapra másolva!

Régóta lehetett tudni, hogy Andy Vajna nagy igyekezettel próbálja visszacsábítani Magyarországra a Kontroll rendezőjét. Nyílt titok volt az is, hogy Vajna nagyon bízik Antal Nimród rendezői képességeiben, és ínyére van az a művészfilm és a közönségfilm között egyensúlyozó hibrid, amelyet tizenkét évvel ezelőtt a Kontroll-lal megvalósított.

Vajna végre célt ért: a filmügyi kormánybiztossal interjúztunk (a teljes beszélgetést még a héten olvashatja), és megtudtuk, Antal Nimród már a Viszkis-film forgatókönyvén dolgozik. Az Amerikában élő filmrendező másfél évvel ezelőtt a Filmalap szervezte mesterkurzuson már megpendítette, hogy szívesen forgatna Ambrus Attiláról filmet, mert nagyon megfogta a Viszkis története. Elmesélte, hogy találkozott is Ambrussal a Nemzeti Múzeum kertjében, ahol az egykori bankrabló egy kézművesvásáron árult kerámiákat.

Ambrus Attila 2012-ben a műhelyében Dunaharasztiban Fotó: Origo

Antal Nimród szerint a sztori jó lehetőséget ad, hogy a Kontroll-hoz hasonlóan keveredjenek benne a különböző hangnemek és műfajok. Az autós üldözések és bankrablások mellett megjelenhet a vígjátéki elem is, ahogy például a nehézkes rendőrök a rablót üldözik. Antal Nimród azzal viccelődött, az lehetne a film vége, hogy Mundruczó Kornél azzal lép oda a Viszkishez egy kézművesvásáron, hogy "Van egy filmötletem."

Másfél évvel ezelőtt a rendező még azt tervezte, hogy előbb szerzői filmet próbál csinálni Amerikában, ez lett volna a Repossession of Max the Companion Robot. "A Kontroll óta egy álmom van, hogy egy angol nyelvű filmet készítsek saját könyvből" - árulta el Antal Nimród egy korábbi interjúnkban. A dolog azonban, úgy tűnik, mégsem jött össze, mert a tavalyelőtti Metallica-koncertfilm óta csak két dolgot rendezett: a Wayward Pines című Twin Peaks-szerű minisorozat egyik részét (konkrétan a kilencedik epizódot), amit május 14-től, az amerikai premierrel egyidőben adnak majd a magyar FOX tévécsatornán is, illetve a Filmalap megrendelésére készült reklámfilmet.

Korábban három hollywoodi filmet rendezett, ebből kettő akciófilm volt, egy horror (Ragadozók, A szállítmány, Az elhagyott szoba), de egyik sem saját ötleten alapult.

"Mindig is akartam, és mindig is fogok akarni Magyarországon filmet készíteni" - mondta Antal Nimród korábban. "Ez nem Andy Vajnán vagy máson múlik, hanem azon, hogy pont akkor hogyan fogok állni anyagilag (...), meg kell várnom azt a pillanatot az életemben, hogy vagy lottón nyerek, vagy egy gazdag ember úgy dönt, hogy ad nekem egy csomó pénzt."

Nem sokkal később a rendező azt nyilatkozta nekünk, addig nem akarja a magyar nézőket fárasztani a filmjeivel, míg egy olyan történetet nem talál, amiről el tudja képzelni, hogy olyan dobás lesz, mint a Kontroll.

Antal Nimród Fotó: Mudra László - Origo

A történethez hozzátartozik, hogy a Viszkisről már több mint öt éve szeretne filmet forgatni Dobray György, a Szerelem első vérig rendezője. Először úgy volt, hogy angol-magyar koprodukcióban valósul meg a film, a Csillagpor-ból ismert Charlie Cox játssza a címszerepet, és 2010-ben már el is kezdik a forgatást. Később bedobták főszereplőként a Gengszterkorzó ellőtt arcú veteránját játszó John Huston nevét, de 2012-ben már csak az volt biztos, hogy Osvárt Andrea játssza majd a Viszkis barátnőjét.

Nem Dobray György volt az egyetlen, aki filmet tervezett Ambrus Attila életéről: 2005-ben olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a Warner Bros. stúdió vásárolta meg a filmes jogokat, és Johnny Depp játszaná a Viszkist.