Külföldön is csodájára járhatnak majd a magyar kriminek

Budapest Noir
Vágólapra másolva!
A Budapest Noir fordulatos bűnügyi cselekményével és a háború előtti Budapest részletgazdag portréjával az utóbbi idők egyik legnagyobb hazai könyvszenzációjává vált. Egy új műfajt honosított meg nálunk, lett nekünk is egy olyan magányos hősünk, amilyet Humphrey Bogart vagy Burt Lancaster alakított a negyvenes és ötvenes évek film noirjaiban. Most végre a mozivásznon is találkozhatunk a pesti mulatónegyedben, egy prostituált megölése miatt nyomozó Gordon Zsigmonddal.
Vágólapra másolva!

A 2008-ban megjelent, négy folytatást megélt Budapest Noir egy olyan műfajt honosított meg hazánkban, amely addig egész egyszerűen nem létezett a magyar irodalomban. Kondor Vilmos a hard-boiled detektívregények eszköztárát felhasználva festette meg a második világháború előtti budapesti forgatagot, és alkotott meg egy cigarettázó, lebujokban és kávézókban nyomok után szaglászó, állandóan az utcaköveket koptató magányos hőst.

A Budapest Noir magyar kiadásának boritója Forrás: Agave

A bűnügyi újságíróként tevékenykedő Gordon Zsigmondnak a mozivásznon van a helye. Akik nem olvasták a regényt, azok is biztosan egyetértenek abban, hogy csodálatos lehetőségek vannak egy olyan film noirokat idéző politikai krimiben, amely egy tehetős családból származó, de prostituáltként dolgozó lány meggyilkolása ürügyén elkalauzolja a nézőt a harmincas évek Budapestjének sötét sikátoraiba és mulatóiba, illetve baljós képet ad az országban akkoriban végbemenő politikai folyamatokról. (Gömbös Gyula miniszterelnök temetése is szerepet kap a regényben.)

Megjelenésekor az év egyik legfontosabb könyvének neveztük a Budapest Noir-t, és a regény filmszerűségét jelzi, hogy már akkor is szó volt róla, hogy mozgóképes adaptáció készül belőle. Fazakas Péter rendező (Para, Szabadság különjárat) akarta feldolgozni, expresszív, a realizmustól elszakadt látványvilágot képzelt el, szerinte két-három millió euróból lehetett volna méltó módon filmre vinni a könyvet.

Fazakas tervéből nem lett semmi, egy másik viszont megvalósulni látszik: a Filmalap 60 millió forintot szavazott meg a produkciónak gyártás előkészítés céljából. Visszatérő panasz, hogy a magyar piac túl kicsi ahhoz, hogy egy pár százmilliós költségvetésből dolgozó hazai film nyereséget termelhessen - a nemzetközi piacot kell tehát megcélozni. A Budapest Noir-t számos nyelvre lefordították, 2012-ben Amerikában is megjelent, az ismertségén felül a témája és a műfaja is alkalmassá teszi arra, hogy a készítők nemzetközi ambíciókat dédelgessenek.

A Budapest Noir amerikai, lengyel és francia borítója Forrás: Harper Collins

A Budapest Noir-t Gárdos Éva rendezi, akinek a Scarlett Johansson és Nastassja Kinski főszereplésével készült 2001-es Amerikai rapszódia a leghíresebb filmje, de vannak kétséges pontok is az életművében: társrendezőként jegyezte a kriminálisan rossz Magic Boys-t, amely később Diamond Heist címen jelent meg Angliában. Gárdos hosszú karrierje során főleg vágóként dolgozott Amerikában és Magyarországon.

A tengerentúlon többek között ő vágta Faye Dunaway és Mickey Rourke Törzsvendég című filmjét, legutóbb Katherine Heigl és Alexis Bledel Jenny’s Wedding című leszbikus drámáján dolgozott. Több nagy közönségsikert aratott hazai alkotás stáblistáján is megtalálhatjuk a nevét, ő vágta A miniszter félrelép-et, a Szabadság, szerelem című ’56-os filmet, illetve a Megdönteni Hajnal Tímeá-t is.

Scarlett Johansson a budapesti Lánchídon az Amerikai rapszódia című filmben Forrás: InterCom

Gárdos szakmai múltja profizmusról árulkodik, és természetesen nem ismerjük a filmtervet, amivel a bizottságot meggyőzte, de a regény ismerőjeként és a műfaj kedvelőjeként nekem más rendező jutott volna az eszembe. Gigor Attila A nyomozó-ja kiváló ajánlólevél lehetett volna a Budapest Noir-hoz: abból a filmből kitűnik, hogy Gigor érti a krimi zsánerét. Éveken át húzódó, végül elvetett filmtervének is a régi film noirokat idéző címet adott: Az ember, akit nem lőttek le.

A forgatókönyvet Szekér András írta, ő jegyezte többek között az Ópium - egy elmebeteg nő naplója, A nagy füzet és a Senki szigete könyvét. Hamarosan elkezdődik a helyszínkeresés, a szereplőválogatás és a próbafelvételek.

A legizgalmasabb kérdés most az, hogy ki játssza el Gordon Zsigmondot. Ki legyen az első magyar noir-hős?

Ha egy mód van rá, ne Csányi Sándor!