Közel 900 millió forintért keresik a prostituált gyilkosát

Budapest Noir
Vágólapra másolva!
Ismét pénzt osztott a Filmalap, a döntéseknek pedig a krimik szerelmesei örülhetnek a legjobban. Gyártási támogatást kapott a Budapest Noir című sikerkönyv filmváltozata. A sok külföldi minta után végre nekünk is lesz egy cinikus, lebujokban és kávézókban nyomok után szaglászó magánnyomozónk. Szász János rendező is hasonló területre merészkedett, ő a huszadik század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét dolgozza fel Gryllus Dorkával.
Vágólapra másolva!

A Budapest Noir-t 897 millió forinttal támogatja a Filmalap, a forgatás februárban kezdődik. A filmet Gárdos Éva rendezi, akinek a 2001-es, Scarlett Johansson és Nastassja Kinski főszereplésével készült Amerikai rapszódia a legismertebb munkája. A film forgatókönyvét Szekér András írta, a fényképezésért Ragályi Elemér felel. A harmincas évek Budapestjét Pater Sparrow (1) látványtervező teremti meg, a jelmezeket Flesch Andrea (Valami Amerika 2) tervezi.

A Budapest Noir magyar kiadása Forrás: Agave

A Budapest Noir eséllyel pályázik a külföldi nézők érdeklődésére is. A Raymond Chandler stílusában fogant, a két világháború közötti Budapest alvilágában elmerülő detektívregény nem csupán itthon vált sokak kedvencévé, de számos mása nyelvre is lefordították, többek között Lengyelországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is megjelent a könyv.

A harmincas évek Budapestjének hangulatos bemutatása mellett kulcsfontosságú lesz, hogy ki játssza a megölt prostituált ügyében elmélyedő Gordon Zsigmondot, a bünűgyi újságíróból vérbeli nyomozóvá vedlő főhőst.

Azt hallottuk, hogy Mészáros Béla a legesélyesebb a szerepre. A Katona József Színház 36 éves színészére először a Melletted című csodás kisfilmben figyeltünk fel, ő játszotta Csányi Sándor legjobb barátját a Poligamy-ban, de szerepelt a Hacktion című tévésorozatban és a Nejem, nőm, csajom-ban is, legutóbb pedig a Swing című musicalben láthattuk. Úgy tudjuk, még Anger Zsolt, Fekete Ernő, Kolovratnik Krisztián és Simon Kornél neve is felmerült.

Mészáros Béla Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Az biztos, hogy az öt említett színész egyike Gordon Zsigmond ballonkabátjába bújhat majd.

Gryllus Dorka brutális gyilkosságba keveredik

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) új filmjét 494,5 millió forinttal támogatja a Filmalap. A Sóhajok hídja a huszadik század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét dolgozza fel. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert.

Szász filmje az ember sötét oldalát tárja fel és új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgatórugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A régebben prostituáltként dolgozó nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, de belép az életébe egy új csábító, a vágóhíd-tulajdonos.

Gryllus Dorka a Víkend című filmben Forrás: Győri Márk / Víkend Film Produkció

A forgatás december elején kezdődik budapesti és vidéki helyszíneken. A forgatókönyvet Szász írta Bodzsár Márkkal (Isteni műszak) közösen. A főbb szerepekben Nagy Zsolt (Léderer), Gryllus Dorka (Lédererné) és Hegedűs D. Géza (Kudelka) lesz látható.

Meglepő, hogy Kudelkát végül nem Kovács Lajos alakítja, aki a Woyzeck-ben, a Witman fiúk-ban és A nagy füzet-ben is együtt dolgozott Szász Jánossal, és hat évvel ezelőtt már majdnem elindult ennek a filmnek a forgatása vele, Hámori Gabriellával és egy dán színésszel.

Kovács Lajos Fotó: Bielik István - Origo

Idén májusban Kovács a következőket mesélte az Origónak Kudelkáról. "Azért a szerepért nagyon izgultam, naponta ötven SMS-t küldtem a különböző ötleteimmel. Az utolsó jelenetben a bikákat egy folyosón engedik ki, és ott lövik őket fejbe. Én beálltam volna a bikák közé, mezítelenül".

Szász János különben harminc évvel ezelőtt főiskolásként csinált egy rövidfilmet a Léderer-ügyről: Kudelkát abban Kovács Lajos játszotta, Léderert pedig Cserhalmi György.

A cselekmény fő helyszíneinek (vágóhíd, húsüzem és bordélyház) egyedi látványát Szöllősi Géza (Taxidermia, Ópium, A nagy füzet) és Végvári Zsófia (Kaméleon) tervezi.

A Sóhajok hídja a tervek szerint 2017 első felében kerül a mozikba.

Rejtő Jenő rajongói is örülhetnek

Nemrég mutatta be a tévé a Rejtő Jenő műveit megidéző A fekete múmia átká-t, most egy másik filmterv is egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz. Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című animációs filmje gyártás-előkészítési támogatásban részesült, a rendező által megálmodott képi világ Korcsmáros Pál népszerű képregényeit idézi.

Varsányi korábbán már csinált egy animácíós dokumentumfilmet Rejtő Jenőről, ezt az alábbi videóablakban meg is nézheti.