Nyolcmillióból csodát tett, most harmincszor annyiból álmodhat

Rossz versek
Vágólapra másolva!
A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rekordgyorsassággal vált kultikus alkotássá, egy generáció meghatározó filmélményévé. Reisz Gábor második nagyjátékfilmjét 230 millió forinttal támogatta a Filmalap, a forgatás január végén kezdődik.
Vágólapra másolva!

Egyedülálló sikertörténetet futott be a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan: nyolcmillió forintból (amiből hétmilliót állt a Filmalap vizsgafilm-támogatás címén) és rengeteg baráti szívesség eredményeképpen valósult meg az önmagát kereső, frissdiplomás Áronról szóló film, amire aztán majdnem hatvanötezren ültek be a mozikban, és 79,7 millió forintot termelt. Reisz Gábor most a VAN költségvetésének nagyjából harmincszorosából, 230 millió forintból álmodhatja meg a Rossz versek című következő filmjét.

Látványkép a Rossz versekhez Forrás: Proton

A Rossz versek forgatása január végén kezdődik, és augusztusig tart budapesti és párizsi helyszíneken. Már a VAN-ban is szerepelt pár külföldön felvett jelenet, akkor fapados járattal repültek ki a stábtagok Portugáliába, és gerillamódszerekkel forgattak.

A történet főhőse a harminc körüli Merthner Tamás, aki élete mélypontján úgy dönt, hogy nem a felejtés és a jövőbe nézés biztos továbblépését választja, hanem utazásra indul a gyerekkori és tinédzserkori emlékeibe. A film 2016-ban játszódik, de Tamás utazásai által egy szubjektív képet kapunk a kilencvenes és a 2000-es évek Magyarországáról – ismerteti a Filmalap közleménye a Rossz versek történetét.

Reisz 2015-ben elnyerte cannes-i filmfesztivál rezidensprogramjának ösztöndíját, amelynek következtében öt hónapon át Párizsban fejlesztette a második nagyjátékfilmjét. A forgatókönyv sokat változott az idők során.

Reisz Gábor Párizsban Forrás: Reisz Gábor

A VAN után a Rossz versek forgatókönyvét is Reisz Gábor jegyzi, aki már egy összeszokottnak mondható csapattal dolgozik együtt: a vágásért Tálas Zsófia, az operatőri munkáért Becsey Kristóf és Bálint Dániel, a sound designért Lukács Péter Benjámin felel. A filmben szereplő színészek nevét még nem árulták el.

A VAN filmzenekara teltházas koncerteket adott a két évvel ezelőtti mozipremier utáni hónapokban, most pedig teljes erőbedobással dolgozik az új film zenéjén, továbbá a Rossz versek Facebook-oldala is elindult.