Vágólapra másolva!
A Kecskebűvölőkben nincs is sok kecske, van viszont iraki háború, sivatagiasan lebarnult és tökéletesen hibbant George Clooney, konstans berezelt Ewan McGregor, aki már elfelejtette, hogy mi az a jedi, ellenszenvesen hetyke Kevin Spacey, és mackó-testével a réten spirituálisan repkedő guru, Jeff Bridges. A társadalmilag elkötelezett, ám kellően vicces és tehetséges alkotógárda kíméletlen gúnnyal terjeszti az ismeretet, és a harciaskodó hacacáré abszurditását.
Vágólapra másolva!

Az egész azzal kezdődött, hogy Jon Ronson, újságíró egy fenemód hihetetlen és mégis igaz történetbe botlott. Az amerikai hadsereg ugyanis, önnön hatékonyságának tökélyre fejlesztése érdekében, létrehozott egy szigorúan titkos egységet, melynek keretében okkult kémek, azaz szuper szellemi képességekkel rendelkező elit katonák kiképzésébe kezdett. Hogy is ne, "még csak az kéne, hogy az oroszok előbb törjenek be a paranormális hadszíntérre!" A Jedi-projektet, és annak költségvetését, a kormány legmagasabb szintjén hagyták jóvá, ami tekintve a program idiotizmus-faktorát még akkor is meglepő, ha nem táplálunk túl sok illúziót a politikai és katonai vezetők beszámíthatóságát illetően. Meg is lódult Ronson fantáziája, és a megtörtént esetet történetté kerekítette, amelyből Grant Heslov további túlzásokkal torzított, fergeteges szatírát rendezett.

Bob Wilton (Ewan McGregor), egy jelentéktelen lap, jelentéktelen újságírója egy napon arra ébred, hogy felesége már nem vele, hanem félkarú szerkesztőjével képzeli el a boldogságot. A kétségbeesett kisember, lerombolt férfiasságát visszaszerzendő, Irakba utazik, mert a háború az olyan férfias dolog. Hőssé válni azonban nem egyszerű, pláne, ha alapvetően gyáva az ember, és a többi haditudósító is kiközösíti.

A kaland végül, a fénykorában elképesztően eredményes harcos szerzetes, a saját bevallása szerint jedi-lovag Lyn Cassady (George Clooney) megismerésével veszi kezdetét, akivel Bob egy homályos küldetés keretében, keresztül-kasul szerencsétlenkedi a sivatagot. Az utazás közben Lyn, a megtestesült okkultizmus készségesen szemlélteti az alternatív, és szigorúan az elme erejével - és némi szúró-vágó szerszámmal - eszközölt technikákat, mint a szikrázó szem módszere, a felhőoszlatás, és az univerzum erejével működő sütő. A mester elbeszéléséből megismerjük a kiképzés szülőatyját, Bill Djangót (Jeff Bridges), aki a New Age, több mint szimpatikus konferenciáin, a Meztelen Forróvizes Gyűléseken, a Túlvilági Kocogó Mozgalomban, és a Lélektisztító Beöntés Kúrákon tanultak alapján állította össze saját alternatív harcászati programját. A csillogó szemű Bill, kezében margaréta csokorral, csinos kis hajfonatával és békét sugárzó aurájával a szeretet mindent- az ellenséget is - legyőző erejét hirdette.

Forrás: Fórum Hungary
Jeff Bridges, Kevin Spacey és George Clooney a Kecskebűvölők-ben

Csakhogy egy nagyra vágyó, és belülről rothadt tanítvány, Larry (Kevin Spacey), mestere ellen fordult, és szuper erejét rossz célokra használta. Sajnos Lyn is a sötét oldalra állt, mikor halálra bámult egy kecskét. A dramaturgiailag fontos patás elpusztításának kínzó emléke azóta is kísérti hősünket, de a film végén, egy a dicső múltat idéző, LSD-s rosszalkodás során lehetősége adódik a jóvátételre, és a főguru rehabilitációjára.

A Kecskebűvölők egy titkos küldetésen lévő, és egy spirituálisan útkereső férfi sorsának egybefonódásán, és humoros, izgalmas közös kalandjának abszurd helyzetein keresztül gyakorol társadalomkritikát, és leplez le válogatott visszásságokat. Miközben Clooney rendíthetetlenül meresztgeti a szemeit, a háttérben az amerikai hadsereg mérhetetlen segítőkészsége a helyieket megkárosító véletlen tűzharcokba, és egyéb fegyveres kellemetlenségekbe torkollik.

Forrás: Fórum Hungary
George Clooney és egy kecske a Kecskebűvölők-ben

Bár a konkrét cselekmény vékonyka, és Bob, a narrátor karaktere sem elég érdekes a központi szerep betöltéséhez, az alapötlet, az őrült megoldási kísérletek, és a halálosan komolyan komédiázó nagyszerű színészek miatt, a Kecskebűvölők egy szerethető, és mindeddig egyedülálló háborús vígjáték.