Vágólapra másolva!
Mindenki tudja hány gyereket fogadott örökbe, hol jelenik meg étteremmegnyitón és milyen márkákat reklámoz előszeretettel. Brad Pitt azonban nem tudná két évtizede ilyen stabilan tartani magát Hollywood csúcsán, ha nem a legnagyobb rendezőkkel dolgozna, és ha nem fejlődött volna szépfiúból komoly színésszé. Úgy tűnik, idén végre az Oscar-díjat is elnyerheti, a magyar mozikba pedig szinte egyszerre érkezik két új filmje, így a Pénzcsináló és Az élet fája ürügyén áttekintjük Brad Pitt tíz legemlékezetesebb filmszerepét.
Vágólapra másolva!

10. Becstelen brigantyk (Inglorious Basterds, 2009)

Forrás: Fórum Hungary

Tarantinótól sokan inkább új arcok felfedezését és régi motorosok új esélyhez juttatását várják, de a Becstelen brigantyk parádés szereposztásában a rakás izgalmas európai arc mellett csak a hab volt a tortán a karrierje csúcsán lévő Pitt szerepeltetése. A nácivadász szupercsapat nem a film legerősebb szála, de kétségtelen komikus csúcspont, amikor Pitt és társai olasz amigónak álcázva jelennek meg a mindent eldöntő filmpremieren. Mindkét fél számára nyerő helyzet volt Pitt és Tarantino egymásra találása, hiszen a szupersztár neve biztosította a művészfilmek gettójából való kitörést, Pitt viszont végleg egyértelművé tehette, hogy a hírnevét nem hiúsági projektek vagy könnyű gázsiszerzés szolgálatába kívánja állítani, hanem a legnagyobb rendezőkkel akar maradandó filmeket forgatni.

- - -

9. Pokoli lecke (Sleepers, 1996)

Forrás: Fórum Hungary

A kilencvenes években sokkal hullámzóbb volt Brad Pitt teljesítménye, mint napjainkban. Nagyjából az a tendencia érvényesült, hogy amikor szőke a haja, béna a film, amikor barna, akkor van remény. A viccet félretéve, a Pokoli lecke bámulatos szereposztása ellenére (aki játszott már valaha Six Degrees of Kevin Bacon-t, tudhatja, hogy ez a film igazi jolly joker!) is méltatlanul eltűnt a süllyesztőben, pedig Pitt lazán felnőtt Robert De Niro és Dustin Hoffman mellé a gyermekkori traumáikat bolygató ügyész szerepében. Remekül eltalálták a filmben azt is, hogy Pitt karakterét gyermekként Brad Renfro formálta meg, akiről ekkoriban még azt feltételezhettük, hogy névrokonához hasonló felnőttkori karriert futhat be. Sajnos erre 25 éves korában bekövetkezett halála miatt már nem lesz lehetősége.

- - -

8. Bábel (Babel, 2006)

Forrás: Fórum Hungary

Alejandro González Inárritu világkörüli tablója fordulópont Pitt filmográfiájában, hiszen itt mert először középkorúnak mutatkozni és az ősz halántékú, ráncos, bömbölő férfi láttán először lehetett az az érzésünk, hogy öregen még érdekesebb színész lesz, mint fiatalon volt. Máig ez a legszentimentálisabb és meghatóbb alakítása, bár a film színészi elismeréseit nem a húzónevek, hanem Rinko Kikucsi és Adriana Barraza zsebelték be. Ekkor kezdett apaszerepeket is vállalni, de nem csak a vásznon; nagyjából a Bábel forgatása idején fogadta örökbe Angelina Jolie két korábban adoptált gyermekét, majd röpke két és fél év múlva már hatgyermekes apa lett.

- - -

7. 12 Majom (12 Monkeys, 1995)

Forrás: Fórum Hungary

Mai példával illusztrálva 1995-ben Brad Pitt volt Robert Pattinson és a vámpírkollégához hasonlóan ő is azon küszködött, hogy ne csak a jóképű-jótestű szívtiprót lássák benne. A Kalifornia és a Hetedik már tudatos lépés volt a skatulyából kitörésre, de Terry Gilliam sci-fijének őrült mellékszerepe hozta meg az első komolyabb színészi elismeréseket, köztük egy Oscar-jelölést is. A 12 Majom egyébként remekül meglovagolta a "Bruce Willis újra megmenti a világot" tömegigényt anélkül, hogy különösebb alkotói kompromisszumokra kényszerült volna. A húzónév- és matinébálvány-felelősségtől megszabadulva Pitt szabadjára engedhette a benne rejlő állatot és egy féktelen, filmlenyúló alakítással lepte meg a nézőket, némileg előrevetítve a Harcosok klubja vagy a Blöff kultikus karaktereit.

- - -

6. Hetedik (Se7en, 1995)

Forrás: Fórum Hungary

Egy Scorsese/De Niro szintű rendező és múzsája együttműködés indult el David Fincher zseniális thrillerjével, noha eredetileg Denzel Washingtonnak szánták a lelkes kezdő nyomozó szerepét (aki mellesleg azért nem vállalta, mert túlságosan sötétnek és aljasnak ítélte a forgatókönyvet). Hogy végül Pitté lett a szerep, több okból is szerencsés: egyrészt tökéletesen adta a forrófejű, pökhendi zsarut, aki maga sem tudja még milyen szintű emberi elvetemültséggel áll szemben, másrészt remek volt köztük az összhang Gwyneth Paltrow-val (össze is jöttek a forgatáson), Morgan Freemannel és bizarr módon Kevin Spacey-vel is. Harmadrészt pedig ő volt az, aki kiállt a film rém lehangoló, de briliáns befejezése mellett, amikor a stúdió berosált a tesztvetítések eredményeitől.

- - -

5. Az élet fája (The Tree of Life, 2011)

Forrás: Fórum Hungary

Terrence Malick hihetetlenül ambiciózus és hihetetlenül megosztó filmjéről még a legkíméletlenebb kritikusainak is el kell ismerni, hogy a bolygóktól, dinóktól, susogó narrációtól és Sean Penntől lecsupaszítva rejlik valahol benne egy briliáns másfél órás film. Ez a másfél órás film pedig három csodaszép színészi alakítást is tartogat azoknak, akik hajlandók az imént felsorolt bosszantó tényezőkön túltenni magukat. A tekintélyelvű kemény apa szerepében Pitt letaglózó jelenség; alakítása gondosan kerüli a filmgonosz karikatúrává válást, de minden alkalommal, amikor megjelenik a színen, megváltozik a hangulat. Komplex alakítása kitölti a nem éppen forgatókönyv-központú film történetének hézagjait, az ő karakterének megértésén keresztül jöhetünk rá igazán, hogy hol torzult el a filmbéli család amerikai idillje. Nem véletlen, hogy az idei cannes-i Arany Pálma-díjas film kapcsán a fesztivál művészeti igazgatója, Thierry Frémaux is kijelentette, hogy Pittet tartja a kortárs amerikai mozi legizgalmasabb színészének.

- - -

4. Pénzcsináló (Moneyball, 2011)

Forrás: Fórum Hungary

Az idei év újabb karriercsúcsként maradhat meg Pitt karrierjében, hiszen Az élet fája után pár hónappal egy másik, papíron nem feltétlenül biztató projektet vitt sikerre. Egy dolog, hogy a baseball az USA-n kívül nem sok mindenkit érdekel, de a Pénzcsináló még csak diadalmas lassított meccsfelvételekkel és az esélyeket meghazudtoló meglepetés-győzelemmel sem próbál megfelelni a sportfilmek követelményeinek. Itt gondterhelt menedzserek vitáznak a színfalak mögött és osztanak-szoroznak látszólag dráma nélkül, Bennett Miller filmje mégis működik, mert okosak a párbeszédek, magabiztos a tempó és ellenállhatatlanul szimpatikus a Pitt által megformált figura. A harmadik Oscar-jelölés már biztosnak tűnik, de nem csodálkoznánk, ha végül el is nyerné ezért a szerepért a szobrot.

- - -

3. Égető bizonyíték (Burn After Reading, 2008)

Forrás: Fórum Hungary

Brad két évtizednyi filmográfiája nem hemzseg éppenséggel a fergeteges komédiáktól. Volt egy-két vicces jelenése és a Jóbarátok-béli vendégszereplését is díjaztuk, de az első valamirevaló vígjátéki kihívását a Coen testvérektől kapta. Nekik persze volt eszük rá, hogy mihelyt megengedhették maguknak, hogy Clooney és Pitt szintű sztárokat alkalmazhassanak, totál hülyét csináltak belőlük. Szerencsére a két szupersztár abszolút partner volt ebben a vállalkozásban és örömmel figurázták ki saját imidzsüket. Pitt fantasztikus az üresfejű, de annál kapzsibb személyi edző szerepében és az ő karakteréhez fűződnek a film legemlékezetesebb és egyben legidiótább jelenetei.

- - -

2. Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007)

Forrás: Fórum Hungary

A hosszú című betyáreposz csakis olyan főszereplővel működhetett, aki maga is egy rocksztár aurájával és egy félistent övező kultusszal rendelkező legenda. Pittnek maradéktalanul sikerült megfelelnie az elvárásoknak és hiába ez volt anyagilag a legkevésbé sikeres filmje, művészileg nagyon büszke lehet rá (a velencei filmfesztiválon el is nyerte a legjobb férfi alakítás díját). Ebben az időszakban kapott rá a producerkedésre is, sőt, ez volt az első olyan filmje, amelyben a produceri és főszereplői feladatokat is ellátta, de elégedett lehetett az eredménnyel, mert azóta Az élet fája, a Pénzcsináló, a Cogan's Trade és a Twelve Years A Slave mögé is odaállt pénzével és befolyásával, ami egy nagyon szimpatikus tendencia.

- - -

1. Harcosok klubja (Fight Club, 1999)

Forrás: Fórum Hungary

Ryan Gosling skorpiósdzsekije előtt a coolság netovábbját egyértelműen Tyler Durden képviselte a mozivásznon. Noha (pár elrejtett villanást leszámítva) csak a film huszadik percében tűnik fel és gyakran átengedi a terepet Edward Norton narrátorának, mégis egyértelműen ő lett a sebtiben kultikussá vált film arca. Alakítása a Brad Pitt-jelenség kvintesszenciája, szinte mindent egyesít, amit a fentebb kiemelt filmekkel kapcsolatban méltattunk: félistenszerű karizma, fogékonyság a groteszk humorra, menő megjelenés, idézhető mondatok, teljes testi odaadás a szerepnek, valamint minden jelenet uralása, amelyben feltűnik. A Ryan Gosling-párhuzam egyébként abból a szempontból is működik, hogy a Drive-hoz hasonlóan Brad Pitt a Harcosok klubja előtt sokkal inkább a lányok kedvence volt, majd e film láttán a férfinézők is behódoltak és rájöttek, hogy valójában mindig is olyanok akartak lenni, mint Tyler Durden, vagy még inkább, mint Brad Pitt.

- - -

A tízes listánkra nem került fel, de megérdemel egy említést két nyúlfaknyi, de annál emlékezetesebb szerep: a Blöff-ben alig értettük mit hadovál, de annál jobban röhögtünk figuráján, a Tiszta románc-ban pedig ahelyett, hogy elvállalta volna a felkínált főszerepet, megelégedett egy fergeteges cameóval, melynek keretében a kanapén kellett fetrengenie totál betépve.

Forrás: Fórum Hungary
Blöff | Jason Statham és Brad Pitt

Sztárcsináló szerepét sem feledhetjük a Thelma és Louise-ból, ami a nyilvánvaló esztétikai élményen kívül felvillantotta egy leendő hollywoodi szupersztár sármját.

Forrás: Fórum Hungary
Thelma és Louise | Geena Davis és Brad Pitt

Szerettük a Kalifornia gátlástalan gyilkosaként és az Interjú a vámpírral tépelődő vérszívójaként is, harmadik (Oscar-jelölt) együttműködését David Fincherrel, a Benjamin Button különös életé-t pedig a film nyilvánvaló hibái ellenére is kiemeljük, hiszen a digitálisan öregített és fiatalított karaktere egyfajta időutazás a hosszú és csak egyre izgalmasabbá váló színészi karrierjében.

- - - - - - - - - - -

A cikk szerzőjét itt követheted a Twitteren.